"Άγνωστες" οι ρωσικές επενδύσεις στην Βουλγαρία

 
δδ

Πηγή Φωτογραφίας: Shutterstock/GrAl

Ενημερώθηκε: 03/10/24 - 12:31

Η Βουλγαρία, η οποία δεν έχει ακόμη επιβάλει κυρώσεις σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, δεν έχει ακριβή εικόνα της κλίμακας και της φύσης των ρωσικών επενδύσεων στην οικονομία της χώρας, δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης Μαρίγια Πάβλοβα απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση.

Συνολικά 4.492 εταιρείες με ρωσική δραστηριότητα στη Βουλγαρία έχουν στην κατοχή τους γη, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το πόσα από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία είναι γεωργικά χωράφια, βοσκοτόπια ή δάση.

Στα τέλη Αυγούστου, ο οίκος Moody’s ανέφερε ότι η Βουλγαρία είχε τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό εταιρειών ρωσικής συμμετοχής στην ΕΕ μετά την Τσεχία. Η Πάβλοβα δήλωσε ότι ο αριθμός αυτών των εταιρειών πλησίαζε τις 12.000.

«Μέχρι το 2018, δεν υπήρχε απαίτηση στη Βουλγαρία να αναφέρεται η εθνικότητα του αγοραστή ακινήτων», δήλωσε η Πάβλοβα.

Η απουσία μιας τέτοιας απαίτησης στη βουλγαρική νομοθεσία είναι ανεξήγητη, δεδομένου του καθεστώτος κυρώσεων της ΕΕ που υιοθετήθηκε το 2014 κατά της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας.

Από το 2018, έτος κατά το οποίο οι αγοραστές ακινήτων έπρεπε να δηλώνουν την εθνικότητά τους, οι Ρώσοι αγόρασαν 7.472 ακίνητα. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ποια ακίνητα αγοράστηκαν από Ρώσους πριν από το 2018.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Βουλγαρικής Εθνικής Τράπεζας, οι ρωσικές επενδύσεις στη Βουλγαρία μειώνονται σταθερά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία το 2022.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι περισσότερες ξένες επενδύσεις στη Βουλγαρία προήλθαν από την Ολλανδία (269,5 εκατ. ευρώ), την Αυστρία (225 εκατ. ευρώ) και την Ελλάδα (160,5 εκατ. ευρώ), ενώ η μεγαλύτερη εκροή ήταν ρωσικά κεφάλαια – 184,4 εκατ. ευρώ αποσύρθηκαν από ρωσικές εταιρείες.

Έρευνα του Euractiv δείχνει ότι η Βουλγαρία δεν έχει επιβάλει μέχρι στιγμής κυρώσεις σε Ρώσους υπηκόους και την περιουσία τους στη χώρα, καθώς το κοινοβούλιο έχει αρνηθεί να ψηφίσει την απαραίτητη νομοθεσία για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Τον Ιανουάριο, δικαστήριο της Σόφιας έκρινε ότι μεγάλα κτίρια που ανήκουν στο ρωσικό κράτος θα μπορούσαν να κατασχεθούν στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής.

Πριν από πέντε χρόνια, το ρωσικό γενικό προξενείο στη Βουλγαρία ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 400.000 πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατείχαν σχεδόν 500.000 ακίνητα στην ανατολική Βουλγαρία. Το ρωσικό προξενείο υπολόγισε την αξία των ακινήτων που αγόρασαν Ρώσοι στη χώρα σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά τα στοιχεία αυτά δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ επίσημα.

Πηγή: euractiv.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ