Αιχμή Πέτρου Παππά: Ανώτατο όργανο στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το συνέδριο, ας μην το ξεχνούν κάποιοι

 
σδδ

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 01/10/24 - 15:18

Σε μια δήλωση - προειδοποίηση, ότι το ανώτατο όργανο στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το συνέδριο και ότι αυτό, δε θα πρέπει να το ξεχνούν «κάποιοι», προχώρησε ο βουλευτής του κόμματος, Πέτρος Παππάς.

Παράλληλα, άφησε αιχμές προς τους αντιπάλους του Στέφανου Κασσελάκη, ότι δηλώσεις όπως «να κατεβούν οι διακόπτες» και «θα κάνουμε τα πάντα για να μην έχει δεύτερη ευκαιρία ο Κασσελάκης στη χώρα» δεν προσιδιάζουν σε Αριστερά και σε Αριστερούς πολίτες. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο κύριος Παππάς σχολίασε τη δήλωση του Χρήστου Γιαννούλη, ότι «θα κατεβούν οι διακόπτες, αν το συνέδριο ακυρώσει την απόφαση της κεντρικής επιτροπής», ως τραγική.

Συγκεκριμένα, ο κύριος Παππάς είπε ότι «είναι τραγικό να ακούγονται τέτοια πράγματα από εκλεγμένους αντιπροσώπους του ελληνικού λαού», για να προσθέσει πως «δεν ξέρω τι μπορεί να εννοούσε και πώς μπορεί κάποιος να εκστομίσει ένα τέτοιο πράγμα. Εγώ ξέρω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ -τουλάχιστον στη βάση του και στο συνέδριό του-, θα λειτουργήσει δημοκρατικά. Όπως λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια και θα εκφράσει τη βούληση της πλειοψηφίας του κόσμου. Ο κόσμος θεωρεί ότι έχει γίνει μια βίαιη εκτροπή, μια κατάσταση η οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι κανονική στο κόμμα μας», αποκαλύπτοντας έτσι ότι πράγματι στο συνέδριο, θα υπάρξει προσπάθεια αναίρεσης της απόφασης της κεντρικής επιτροπής, για την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη. Η δε αναφορά στην απόφαση, ως «μια βίαιη εκτροπή», είναι ενδεικτικό του πολεμικού κλίματος που επικρατεί ανάμεσα στα δυο «στρατόπεδα».

Το συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ

Κληθείς να σχολιάσει περαιτέρω τη δήλωση του κυρίου Γιαννούλη, ο κύριος Παππάς είπε πως «το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές: λέει ότι όταν γίνεται μια πρόταση μομφής στον πρόεδρο, αυτή η πρόταση παραπέμπεται στο συνέδριο, για να την κρίνει. Εξού και γίνεται έκτακτο συνέδριο - το οποίο έκτακτο συνέδριο θα έπρεπε να γίνει πολύ νωρίτερα. Γιατί η πρόταση μομφής, είναι ένα έκτακτο γεγονός. Εξού και η έννοια του εκτάκτου συνεδρίου. Άμεσα συγκαλείται, το ταχύτερο δυνατό το συνέδριο, για να κρίνει την πρόταση μομφής. Εγώ θεωρώ ότι αυτή η πρόταση μομφής πρέπει να κριθεί από το συνέδριο, όπως άλλωστε ορίζει και το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ανώτατο όργανο - κι αυτό ας μην το ξεχνούν κάποιοι. Ανώτατο και απόλυτο, κυρίαρχο όργανο στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι το συνέδριό του».

Η προειδοποίηση είναι σαφέστατη: η απόφαση της κεντρικής επιτροπής θα αναιρεθεί στο συνέδριο. Ή έστω, θα γίνει προσπάθεια να αναιρεθεί, καθώς ουδείς μπορεί να εγγυηθεί τους συσχετισμούς, ο οποίοι θα προκύψουν από τους συνέδρους. Πάντως, η πλευρά Κασσελάκη στην προκειμένη περίπτωση, έχει δίκιο. Μπορεί να αναιρεθεί στο συνέδριο η απόφαση της κεντρικής επιτροπής, με την οποία εξέπεσε του αξιώματός του, ο Στέφανος Κασσελάκης. Το ερώτημα είναι εάν θα καταφέρει να έχει ικανό αριθμό συνέδρων, προκειμένου να το καταφέρει.

Επίσης, ενδιαφέρον έχει η αποστροφή του κυρίου Παππά, ότι «αυτό που ξέρω είναι ότι στο συνέδριο του κόμματος -προφανώς, εγώ θεωρώ τουλάχιστον- ότι θα κρίνει την απόφαση της κεντρικής επιτροπής και από εκεί και πέρα, φαντάζομαι ότι θα προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια εκλογική διαδικασία. Όμως όχι με την λογική αυτή, όπως έγινε, με ένα κόμμα ακέφαλο. Αυτό είναι πραγματικά από τα άγραφα. Να υπάρχει η αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα αυτή, για δυο - τρεις μήνες χωρίς να έχει πρόεδρο». Τούτο, διότι επιβεβαιώνει τις πληροφορίες περί της στρατηγικής του Στέφανου Κασσελάκη, να αναιρέσει την καθαίρεσή του, αλλά ταυτοχρόνως να διατηρήσει τις εκλογές, προκειμένου να κατέλθει στη διαδικασία ως πρόεδρος και για να μην υπάρξει η αφορμή για μια νέα διάσπαση. Όμως, όπως είχαμε γράψει και χθες, ότι η προϋπόθεση είναι να καταφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης να εξασφαλίσει την πλειοψηφία. Άλλως, εάν το τολμήσει και αποτύχει, τότε η υπόθεση θα αποκτήσει ενδιαφέρον ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

Δεν προβλέπεται άσκηση διοίκησης από τον Νίκο Παππά

Ο κύριος Πέτρος Παππάς τοποθετήθηκε και στο ερώτημα, κατά πόσο θα μπορούσε να ασκήσει διοίκηση στο κόμμα, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς. Συγκεκριμένα, ο κύριος Πέτρος Παππάς είπε πως «Δεν προβλέπεται αυτό. Ο κύριος Παππάς εξελέγη απ' την πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας στον ΣΥΡΙΖΑ, να είναι αρχηγός - πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας. Το κόμμα, είναι ένα διαφορετικό πράγμα. Το κόμμα πρέπει να έχει πρόεδρο. Κάποιοι αποφάσισαν ότι δε θα έχει πρόεδρο το κόμμα. Κάποιοι αποφάσισαν "ερμηνεύοντας αυθεντικά" -λένε-, το καταστατικό. Δεν ξέρω. Εγώ ξέρω ότι οι "αυθεντικοί ερμηνευτές των γραφών", είναι οι Πατέρες της Εκκλησίας μας. Ως εκεί».

Προσπερνώντας το χαριτωμένο της παραπάνω παραγράφου, ότι ο Πέτρος Παππάς μιλάει για τον Νίκο Παππά, ενώ αναφέρεται και στους «Πατέρες της Εκκλησίας μας», οφείλουμε να πούμε ότι έχει πράγματι δίκαιο. Ο Νίκος Παππάς, αυτή τη στιγμή έχει λόγο σε ό,τι έχει να κάνει με τα της κοινοβουλευτικής ομάδας και μόνο. Στα ζητήματα του κόμματος, έχει λόγο μόνο ο πρόεδρος. Και αυτή τη στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσομοιάζει με τη «γάτα του Σρέντινγκερ»: υπάρχει και ταυτοχρόνως δεν υπάρχει! Το μόνο βέβαιο, είναι ότι το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να έχει πολύ περισσότερο ενδιαφέρον από τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ. Παρακολουθούμε με έντονο ενδιαφέρον!

Πηγή: tomanifesto.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ