Με το βλέμμα το 2028:Τα 3+2 σενάρια για τον διάδοχο του Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

 
δδδ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 30/09/24 - 11:18

Το 2028 µπορεί να είναι ακόµη µακρινό, αλλά στην πολιτική ο χρόνος περνά πολύ γρήγορα.

Αυτό αναλογίζονται στη Ν.∆., όπου, ενόψει των επόµενων αυτοδιοικητικών εκλογών, έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, µετά τη µετακίνηση του Απόστολου Τζιτζικώστα στη θέση του επιτρόπου της Ελλάδας στην Ε.Ε. Βέβαια, µέχρι τον Νοέµβριο ή -το αργότερο- τον ∆εκέµβριο θα έχει τοποθετηθεί ο διάδοχός του έως το 2028. Μάλιστα, ήδη έχουν ξεκινήσει οι ζυµώσεις για το πρόσωπο που θα ηγηθεί της Περιφέρειας τα επόµενα τέσσερα χρόνια. Aντίστοιχες ζυµώσεις έχουν ξεκινήσει και για το πρόσωπο που θα αποτελέσει τον εκλεκτό της Ν.∆. στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας στις επόµενες περιφερειακές εκλογές, εξίσωση που δεν θεωρείται εύκολη.

Πρώτον, γιατί η περιοχή τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε αδύναµο (εκλογικό) κρίκο για τη Ν.∆. και, δεύτερον, γιατί µεσολαβεί η ανάδειξη του διαδόχου του Τζιτζικώστα, που θα προκύψει από τους ήδη εκλεγµένους περιφερειακούς συµβούλους. Το ερώτηµα που θα κληθούν να απαντήσουν τόσο το κεντρικό επιτελείο της Ν.∆. όσο και η αυτοδιοικητική παράταξη του κ. Τζιτζικώστα είναι αν ο διάδοχος για τα επόµενα τρία χρόνια θα είναι και ο εκλεκτός της Ν.∆. και για το 2028. Οπως εκτιµάται, µε τα σηµερινά δεδοµένα, κανείς από τους τέσσερις πιθανούς διεκδικητές, που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι οι Αθηνά Αηδονά, Βούλα Πατουλίδου, Πάρις Μπίλλιας και Κώστας Γιουτίκας, δεν µπορεί να έχει αυτόν τον διπλό ρόλο.

Αν, λοιπόν, αποκλειστεί το σενάριο «Ο διάδοχος της τριετίας θα είναι και ο επόµενος υποψήφιος περιφερειάρχης», ανοίγει ο δρόµος για νέα υποψηφιότητα. Πολιτική κατ’ αρχήν. Εδώ ακούγονται τρία ονόµατα, που είναι και βουλευτές Θεσσαλονίκης. Ο πρώτος είναι ο Κώστας Γκιουλέκας, που έχει ισχυρό προφίλ, απαραίτητο για να κερδηθεί η µάχη της Κ. Μακεδονίας. Στα συν του το ότι κατέχει τη θέση του υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης και για το επόµενο διάστηµα θα έχει εκ του σύνεγγυς συνεργασία µε τους φορείς της περιοχής, αλλά και οι καλές του σχέσεις µε τον κ. Τζιτζικώστα. Ο δεύτερος είναι ο Θόδωρος Καράογλου, που σε ανύποπτο χρόνο είχε δηλώσει ότι, όταν αποχωρήσει ο σηµερινός περιφερειάρχης, θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να λήξει η καριέρα του. Επιστρέφοντας στην Αυτοδιοίκηση, από όπου ξεκίνησε ως πρόεδρος της κοινότητας Ζαγκλιβερίου, και στη συνέχεια ως νοµαρχιακός σύµβουλος. Στα συν του, η γνώση που έχει για την περιοχή ως πρώην ΥΜΑΘ. Στα µείον του, οι ψυχρές σχέσεις µε τον απερχόµενο περιφερειάρχη. Κάποιοι θεωρούν κατάλληλο για πιθανό υποψήφιο περιφερειάρχη του 2028 και τον σηµερινό γ.γ. της Κ.Ο. της Ν.∆., Σταύρο Καλαφάτη, που επίσης γνωρίζει τη Β. Ελλάδα, ως πρώην ΥΜΑΘ, αλλά και την Αυτοδιοίκηση, ως παλιός δηµοτικός σύµβουλος Θεσσαλονίκης, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστούν και τα σενάρια από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Τέτοιες επιτυχηµένες περιπτώσεις θεωρούνται ο σηµερινός δήµαρχος Αµπελοκήπων-Μενεµένης και πρόεδρος της ΚΕ∆Ε, Λάζαρος Κυρίζογλου, και ο δήµαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη και πρόεδρος της ΠΕ∆ Κεντρικής Μακεδονίας, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Πηγή: Parapolitika.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ