Το ΔΝΤ ενέκρινε πακέτο διάσωσης 7 δισ. δολαρίων για το Πακιστάν

 
ααα

Ενημερώθηκε: 26/09/24 - 22:27

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενέκρινε επίσημα ένα πακέτο διάσωσης 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Πακιστάν, με στόχο τη σταθεροποίηση της προβληματικής οικονομίας της χώρας και την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων.

Η απόφαση έρχεται καθώς το Πακιστάν αντιμετωπίζει αυξανόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα, μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και οικονομική αστάθεια.

Το πακέτο διάσωσης, το οποίο περιλαμβάνει ένα πολυετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, έχει σχεδιαστεί για να στηρίξει το Πακιστάν στην αντιμετώπιση της κρίσης του ισοζυγίου πληρωμών και στην αποκατάσταση της οικονομικής εμπιστοσύνης. Το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στη δημοσιονομική σύσφιξη, στις μεταρρυθμίσεις της νομισματικής πολιτικής και στις προσπάθειες ενίσχυσης της οικονομικής ανθεκτικότητας.

Σε ανακοίνωσή του, το ΔΝΤ τόνισε ότι η οικονομική βοήθεια θα βοηθήσει το Πακιστάν να εφαρμόσει κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η ενέργεια, η φορολογία και οι κρατικές επιχειρήσεις. Το ΔΝΤ προέτρεψε επίσης την πακιστανική κυβέρνηση να ενισχύσει τα δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας για τους ευάλωτους πληθυσμούς, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος των μέτρων λιτότητας.

Οι οικονομικές δυσκολίες του Πακιστάν έχουν επιδεινωθεί από τον υψηλό πληθωρισμό, την πολιτική αστάθεια και τις καταστροφικές πλημμύρες, που έχουν καταπονήσει περαιτέρω τους πόρους του. Με αυτό το νέο πρόγραμμα διάσωσης, το Πακιστάν αναμένεται να τηρήσει αυστηρούς όρους του ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιδοτήσεων, της αύξησης των φόρων και της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της διακυβέρνησης και της διαφάνειας σε βασικούς τομείς.

Η πακιστανική κυβέρνηση χαιρέτισε την απόφαση του ΔΝΤ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το πακέτο θα σταθεροποιήσει την οικονομία και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ο δρόμος που θα ακολουθήσει θα είναι δύσκολος καθώς η χώρα προχωρά σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις για να ξεπεράσει τη συνεχιζόμενη οικονομική της κρίση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ