Φρίντριχ Μερτς εναντίον Όλαφ Σολτς για την Καγκελαρία το 2025

 
σσσ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 17/09/24 - 13:45

Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης του CDU, Φρίντριχ Μερτς, αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα την υποψηφιότητά του για καγκελάριος απέναντι μάλλον στον νυν καγκελάριο Σολτς, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή.

Το CDU προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις από την άνοιξη του 2022, με ποσοστό περίπου 30%, πολύ μπροστά από το SPD του Σολτς, το οποίο βρίσκεται στην τρίτη θέση με περίπου 15%.

Ένα χρόνο νωρίτερα, το CDU έχασε τις εθνικές εκλογές από το SPD, αφού η τότε καγκελάριος του κόμματος, Άνγκελα Μέρκελ, αποφάσισε να μην είναι υποψήφια για πέμπτη φορά.

Ο Μερτς σκοπεύει να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για επικεφαλής της εκστρατείας του κόμματος το 2025 μετά τις περιφερειακές εκλογές στο Βρανδεμβούργο στις 22 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες της Bild am Sonntag.

Η ηγεσία του CDU και του αδελφού κόμματος της Βαυαρίας, του CSU, φέρεται να συνεδριάζει την επομένη των εκλογών για να αποφασίσει και να το ανακοινώσει το αργότερο μέχρι τις 3 Οκτωβρίου.

Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ (CSU/EPP) και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Χέντρικ Βουστ (CDU/EPP) φέρονται επίσης να ενδιαφέρονται να θέσουν υποψηφιότητα. Πρόσφατα, όμως, ο ηγέτης του CDU Μερτς είχε αρχίσει να αναδεικνύεται σε φαβορί, με την Bild am Sonntag να αναφέρει ότι ο Σέντερ και ο Βουστ δεν θα αντιμετώπιζαν δημόσια τον Μερτς.

Ο Μερτς γίνει μια πρόγευση για περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Σύμφωνα με την Bild am Sonntag, ο Μερτς σχεδιάζει να επισκεφθεί τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες της Γερμανίας, όπως η Γαλλία και η Πολωνία. Δεν θα ταξιδέψει εκεί ως αρχηγός κόμματος αλλά ως υποψήφιος καγκελάριος. Πιθανή φαίνεται να είναι και μια συνάντησή του με  τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς ο ίδιος ο Μερτς έχει επικρίνει επανειλημμένα τον Σολτς για την προβληματική σχέση της Γερμανίας με τη Γαλλία.

Ο Μερτς έχει ήδη συναντήσει τον Μακρόν για μια κατ’ ιδίαν συζήτηση στο Παρίσι πέρυσι τον Δεκέμβριο, λέγοντας στους δημοσιογράφους στη συνέχεια ότι οι δύο άνδρες «είχαν αμέσως μια καλή σχέση». Έχει επίσης επισκεφθεί, μεταξύ άλλων, τη Σουηδία (Ιανουάριος 2024) και την Πολωνία (Ιούλιος 2022).

Πηγή: euractiv.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ