Γ.Κεφαλογιάννης: «Η Ελλάδα, ανταποκρινόμενη στο ρόλο της, θα συνεχίσει να ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις της.»

 
σσσ

Ενημερώθηκε: 12/09/24 - 20:43

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Στην καλά εδραιωμένη στρατιωτική συνεργασία με συμμάχους και εταίρους σε διμερές και πολυμερές επίπεδο αλλά και στην ανάγκη συνεχίσεως της ενισχύσεως των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρθηκε με δήλωσή του ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, μετά το πέρας της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών (VIP Day) της πολυεθνικής διακλαδικής ασκήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων «ΩΡΙΩΝ - 24», που πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «Λοχαγού (ΠΒ) Δελαπόρτα Σπυρίδωνα», στην Πάχη Μεγάρων.

Μία άσκηση, που πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχή φορά και περιελάμβανε αρκετούς νεοτερισμούς, και την οποία παρακολούθησαν επίσης οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο Διοικητής της Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΠ) Αντιστράτηγος Προκόπιος Μαυραγάνης, εκπρόσωποι Πρεσβειών, ξένων Διπλωματικών Αποστολών, Σωμάτων Ασφαλείας, Ακόλουθοι Αμύνης (ΑΚΑΜ), καθώς και στρατιωτικές αντιπροσωπείες ξένων χωρών.

Στην άσκηση «ΩΡΙΩΝ - 24», που ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώθηκε ουσιαστικώς σήμερα και τυπικώς αύριο με την αναχώρηση αποστολών. Συνολικώς συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα η Βόρεια Μακεδονία, η Βουλγαρία, η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ιταλία, η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ρουμανία, καθώς και με παρατηρητές η Αυστρία, η Αίγυπτος και η Πολωνία, 1.000 Έλληνες στρατιωτικοί και 150 ξένοι συνάδελφοί τους.

«Η ευρεία κλίμακα διεξαγωγής και η πολυπλοκότητα σεναρίων, σε συνδυασμό με τη διάδραση μεταξύ των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και τον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό συμμετέχοντος προσωπικού των ξένων χωρών, καθιστούν την εν λόγω συνδυασμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση μοναδική στο είδος της» τόνισε με δήλωσή του μετά το πέρας της σημερινής ασκήσεως ο κ. Κεφαλογιάννης, προσθέτοντας: «Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διατηρούν μια καλά εδραιωμένη στρατιωτική συνεργασία με συμμάχους και εταίρους σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Οι δε πολυάριθμες δράσεις που προγραμματίζουμε κάθε χρόνο επιβεβαιώνουν τον εποικοδομητικό ρόλο της Πατρίδας μας, που αντανακλά τη στρατηγική της θέση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και πάντα έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών. Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες και τους διοργανωτές της άσκησης για το εντυπωσιακό αποτέλεσμα που παρουσίασαν, καθώς και για την ανάδειξη, μεταξύ άλλων, της υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας των ελληνικών Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων. Η Ελλάδα, ανταποκρινόμενη στο ρόλο της, ενός πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, θα συνεχίσει να ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις της. Με ένα τολμηρό πλέγμα μεταρρυθμίσεων, προσαρμοσμένο στις τεχνολογικές εξελίξεις, τα διδάγματα των συγκρούσεων των τελευταίων ετών, τις ανάγκες του παρόντος και του μέλλοντος».

Τα διάφορα σενάρια που παρουσιάστηκαν κατά τη σημερινή VIP Day της ασκήσεως «ΩΡΙΩΝ-24» ήταν τα εξής:

  • Παροχή εικόνας από UAV τύπου HERON στο παρατηρητήριο.
  • Άλμα ελευθέρας πτώσεως από ελικόπτερο NH-90
  • Εκτέλεση μη συναινετικής νηοψίας, κατά την οποία από αέρος με τη μέθοδο “Fast Rope” καταρριχήθηκαν από τα νέα ελικόπτερα MH-60R Romeo άνδρες των ΟΥΚ (της ΔΕΠ) ενώ «ανέβηκαν» από τη θάλασσα με «γάντζους» στο «ύποπτο πλοίο» που το προσομοίαζε το Πλοίο Γενικής Υποστηρίξεως «ΗΡΑΚΛΗΣ» του ΠΝ, κομάντος της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΜΥΑ/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ).
  • Αεροκίνηση προς στόχο με μεταφορικό ελικόπτερο CH-47D Chinook και ταχεία ανάπτυξη οχημάτων ειδικών αποστολών/ειδικών επιχειρήσεων τύπου Polaris και δίτροχων οχημάτων διείσδυσης τύπου Yamaha ΤΤ.
  • Αεροκίνηση προς στόχο με μεταφορικό ελικόπτερο NH-90 και ταχεία ανάπτυξη 10μελούς Ομάδος Ειδικών Επιχειρήσεων με “Fast Rope” προς κατάληψη Πύργου Ελέγχου του αεροδρομίου – στόχου και σύλληψη ενός στόχου υψηλής αξίας (High Value Individual/HVI).
  • Παροχή πυρών εγγύς υποστηρίξεως από επιθετικό ελικόπτερο (Close Combat Attack/CCA), στο τμήμα αεροκινήσεως.
  • Υποβρύχια διείσδυση για εξασφάλιση της παρακείμενης μικρονησίδος Παχάκι. Άφεση τεσσάρων κομάντος από ελικόπτερο NH-90 και άφεση άλλης τετραμελούς ομάδος από ελαστική λέμβο Zodiac.
  • Τερματική καθοδήγηση αεροσκάφος μέσω (Joint Terminal Attack Controller/ JTAC).
  • Αμφίβια ενέργεια εναντίον στόχου επί της επίσης παρακείμενης μικρονησίδος Πάχη. Κατά την επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε απολύτως επιτυχής προσβολή «στόχου» επί της νησίδος από drone με ρίψη χειροβομβίδων με τις οποίες ήταν εφοδιασμένο, ενώ μετέφερε την εικόνα της προσβολής σε «πραγματικό χρόνο» (“real time”) στην οθόνη του παρατηρητηρίου.  
  • Άλμα Στατικού Ιμάντα και εναέρια διείσδυση για ενίσχυση της αεροκινήσεως, ενέργεια που δεν πραγματοποιήθηκε για λόγους ασφαλείας, λόγω του ισχυρού πνέοντος ανέμου στην περιοχή.
  • Αντιμετώπιση Δυνάμεως Ταχείας Αντιδράσεως του εχθρού με χρήση τροχοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος αναγνωρίσεως HUMMER, καθώς και εκκένωση τραυματία με ελικόπτερο NH-90.
  • ·       Απομάκρυνση λέμβου με είσοδο εντός ελικοπτέρου CH-47D (δεν ήτο επιτυχής από ατυχία της τελευταίας στιγμής).
  • Εκκένωση Ειδικής Ομάδος με χρήση SPIES (Special Patrol Insertion/ Extraction System).
  • Άλμα ελευθέρας πτώσεως με τις σημαίες των συμμετεχουσών κρατών.
  • Στατική επίδειξη υλικών και λήψη της αναμνηστικής φωτογραφίας.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ