Αμείωτα ισραηλινά πλήγματα σε Γάζα και Λίβανο την ώρα που ο Μπλίνκεν ζητά αλλαγή κανόνων εμπλοκής για το Ισραήλ

 
ddd

Ενημερώθηκε: 10/09/24 - 19:48

Νέα ισραηλινή επίθεση σε ανθρωπιστική ζώνη στη νότια Γάζα με δεκάδες νεκρούς, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά,  κάνει λόγο η Χαμάς, ενώ τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν πως οι νεκροί ανέρχονται σε 19 και δεκάδες είναι οι τραυματίες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, τουλάχιστον είκοσι σκηνές τυλίχθηκαν στις φλόγες στη διάρκεια της νύχτας όταν τέσσερις πύραυλοι έπληξαν προσφυγικό καταυλισμό στο Αλ Μαουάσι, κοντά στη Χαν Γιουνίς.
 
Τοπικός διοικητής της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα στον ανατολικό Λίβανο, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ. Αναφέρεται ότι ο Μοχάμαντ Κάσεμ αλ Σάερ, που ήταν διοικητής της Δύναμης Ράντουαν, χτυπήθηκε ενώ κυκλοφορούσε με μοτοσικλέτα στην Μπεκάα

Η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού αναφέρει ότι η πολεμική αεροπορία «εξόντωσε τον τρομοκράτη Μοχάμαντ Κάσεμ Αλ Σάερ στην περιοχή του Καραούν», επιβεβαιώνοντας ότι ήταν διοικητής της Δύναμης Ράντουαν.

«Θα καταφέρουμε, να εξαλείψουμε την παρουσία της Χεζμπολάχ στα σύνορά μας, είτε με συμφωνία είτε με στρατιωτική δράση», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, ενώ χαρακτήρισε την προοπτική εχεχειρίας «στρατηγικής σημασίας ευκαιρία» η οποία θα επέτρεπε στο Ισραήλ να αντιμετωπίσει άλλες στρατιωτικές προκλήσεις.

Η επιστροφή των ομήρων «δεν είναι απλώς ένας από τους στόχους του πολέμου, αντικατοπτρίζει επίσης τις αξίες μας», είπε ο Γιοάβ Γκάλαντ .

Από τα τέλη Αυγούστου, η προοπτική μιας συμφωνίας με βάση το «σχέδιο τριών φάσεων» που πρότεινε τον Μάιο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, απομακρύνεται δεδομένου ότι η Χαμάς και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αλληλοκατηγορούνται ότι παρεμποδίζουν τις έμμεσες διαπραγματεύσεις.

Αλλαγή κανόνων εμπλοκή στη Δ. Όχθη ζήτησε ο αμερικανός ΥΠΕΞ

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) ανακοίνωσε ότι είναι πολύ πιθανό ότι Ισραηλινοί στρατιώτες να ήταν εκείνοι που πυροβόλησαν και σκότωσαν την Αϊσενούρ Εζγκί Εϊγκί, την τουρκικής καταγωγής Αμερικανίδα ακτιβίστρια σε διαδήλωση στη Δυτική Όχθη την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα θανάσιμα πυρά κατά της 26χρονης ήταν ακούσια, με τους IDF να εκφράζουν τη βαθιά τους λύπη.

Σχεδόν την ίδια ώρα με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, από το Λονδίνο, ο Άντονι Μπλίνκεν, χαρακτήρισε «απρόκλητη και αδικαιολόγητη» τη δολοφονία της Εϊγκί, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει ότι το συμβάν δείχνει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να προβούν σε ορισμένες θεμελιώδεις αλλαγές στους κανόνες εμπλοκής τους.

«Κανείς δεν πρέπει να πυροβολείται και να σκοτώνεται επειδή συμμετέχει σε μια διαδήλωση», τόνισε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο, στην πιο σκληρή κριτική του που έχει κάνει δημόσια μέχρι σήμερα κατά του ισραηλινού στρατού. «Κατά την κρίση μας, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να κάνουν κάποιες θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο που επιχειρούν», τόνισε.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών είναι πιθανό να ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα για ένα παλαιστινιακό σχέδιο ψηφίσματος που απαιτεί από το Ισραήλ να τερματίσει «την παράνομη παρουσία του στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη» αναφέρουν στο μεταξύ, πηγές στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ