Δίχως πυξίδα ο ΣΥΡΙΖΑ : Η επόμενη μέρα μετά την "καθαίρεση" Κασσελάκη - Οι παραιτήσεις, οι υποψήφιοι και οι κρίσιμες ημερομηνίες

 
δδδ

Ενημερώθηκε: 09/09/24 - 22:18

Στο σημείο μηδέν επέστρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη από την πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Εν αναμονή της δήλωσης του Στέφανου Κασσελάκη με την οποία θα ανοίξει τα χαρτιά του στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ όπου λογοδοτεί, όπως δήλωσε αποχωρώντας από την ΚΕ που τον καθαίρεσε, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καλούνται τώρα να εκκινήσουν το κόμμα και πάλι από την αρχή.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι κρίσιμες ημερομηνίες
Σε αυτό το πλαίσιο, η Κεντρική Επιτροπή θα συγκληθεί εκ νέου σε 15 ημέρες, όπου αναμένεται να αποφασίσει τις ημερομηνίες για τη διεξαγωγή του Εκτάκτου Συνεδρίου, το οποίο θα ανακηρύξει τις υποψηφιότητες για την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος.

Υπάρχουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η διαδικασία πρέπει να κινηθεί γρήγορα, όπως ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος ζητά εκλογή αρχηγού ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο.

Από την άλλη, η ομάδα των 87, η οποία θεωρεί λάθος τη διαδικασία του 2023, προκρίνει τη λύση του συνεδρίου που θα είναι και προγραμματικό με χρονικό ορόσημο για την εκλογή του νέου προέδρου ενδεχομένως μέσα στον Νοέμβριο.

Τα στρατόπεδα που έχουν διαμορφωθεί πλέον εντός του ΣΥΡΙΖΑ και από τα οποία θα αναδειχθούν οι υποψήφιοι πρόεδροι αριθμούν σε τρία: οι προεδρικοί του κ. Κασσελάκη, εκείνο που πρόσκειται στον Παύλο Πολάκη και η ομάδα των 87.

«Θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ή θα κάνει νέο κόμμα»
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από το στενό φιλικό περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη διαψεύδει τα σενάρια αποστρατείας του.

«Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι πιο έτοιμος από ποτέ να δώσει σκληρή μάχη είτε για να κατέβει στο ΣΥΡΙΖΑ και να κερδίσει ξανά την ηγεσία είτε για να κάνει δικό του κόμμα. Σενάρια αποστρατείας διαψεύδονται κατηγορηματικά», αναφέρει το περιβάλλον του Κασσελάκη.

Οι ίδιες πληροφορίες μιλούν για περίπου 5000 μηνύματα, που έχει λάβει μετά την αποπομπή του και του ζητούν να φτιάξει καινούργιο κόμμα. Χωρίς ο ίδιος να είναι βουλευτής, χωρίς κρατική χρηματοδότηση και με τις εκλογές να απέχουν τουλάχιστον -με τα μέχρι τώρα δεδομένα- τρία χρόνια, κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν κρίνεται προς το παρόν.

Το ντόμινο παραιτήσεων
Παραιτήσεις σημαντικών στελεχών του επικοινωνιακού επιτελείου του Στέφανου Κασσελάκη καταγράφονται τις τελευταίες ώρες, μετά την καθαίρεση του 36χρονου πολιτικού από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Ήδη, αποχώρησε καταρχάς ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του προέδρου του κόμματος και δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδάκης, που βρισκόταν στο πλευρό και του Αλέξη Τσίπρα όσο εκείνος ήταν πρόεδρος.

Όπως τόνισε στο μήνυμά του προς τους πολιτικούς συντάκτες: «Αγαπημένοι και αγαπημένες, σας ευχαριστώ όλους και όλες για την συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια. Αν υπήρξαν κάποιες στιγμές έντασης θέλω να γνωρίζετε ότι αυτές ήταν αποτέλεσμα της καθημερινής πίεσης από την δουλειά. Συνεργαστήκαμε καθαρά, έντιμα και με επαγγελματισμό. Ολόψυχα εύχομαι κάθε καλό».

Την παραίτησή της υπέβαλε όμως και η επικεφαλής του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ευγενία Κουντούρη, που βρέθηκε στο πλευρό του κ. Κασσελάκη όταν εκείνος έλαβε την απόφαση να κατέλθει για την ηγεσία. Στο δικό της αποχαιρετιστήριο μήνυμά της προς τους δημοσιογράφους σημείωσε πως:

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την συνεργασία που είχαμε. Ο Στεφανος Κασσελάκης ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με εμπιστεύτηκε και μου ανέθεσε έναν κρίσιμο ρόλο και προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις να ανταποκριθώ στηρίζοντας την ανάταξη του προοδευτικού χώρου. Μετά την απόφαση της χθεσινής ΚΕ αισθάνομαι πως ο κύκλος μου ως διευθύντρια του γραφείου τύπου έκλεισε και υπέβαλα την παραίτηση μου. Εύχομαι η συνέχεια να δικαιώσει όσους πιστεύουν ακόμη στο όραμα μιας μεγάλης προοδευτικής αριστερής παράταξης. Εις το επανιδείν».

Την παραίτησή του, έχει δηλώσει και ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου, Μανώλης Καπνισάκης, ο οποίος ζήτησε ταυτόχρονα να διακοπεί άμεσα η μισθοδοσία του από το κόμμα.

Οι υποψήφιοι για την κούρσα της ηγεσίας
Ο Παύλος Πολάκης έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος, ενώ πολύ κοντά σε μία υποψηφιότητα φαίνεται να είναι ο Σωκράτης Φάμελλος χωρίς ωστόσο να έχει ανοίξει τα χαρτιά του.

Επίσης, αναμένεται η απόφαση των 87 με το ενδεχόμενο της συμπόρευσης με τον Παύλο Πολάκη να θεωρείται απίθανο.

Ωστόσο, αν και ο Σωκράτης Φάμελλος είναι κοντά στην ομάδα, ένα από τα σενάρια που διακινούνται ρίχνουν στο τραπέζι και το όνομα του Διονύση Τεμπονέρα.

Ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος, ενώ ο Απόστολος Γκλέτσος με ανάρτησή του ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του.

Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι και η Ρένα Δούρου υποψήφια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ