Μπανγκλαντές: Χιλιάδες Ροχίνγκια έχουν καταφύγει στη χώρα για να γλιτώσουν από τη βία στη Μιανμάρ

 
δδδ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 04/09/24 - 11:07

Περίπου 8.000 μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές τους τελευταίους μήνες για να γλιτώσουν από τη βία στην πολιτεία Ραχίν της Μιανμάρ, σύμφωνα με Μπανγκλαντεσιανούς αξιωματούχους.

Λόγω των συγκρούσεων μεταξύ της χούντας που κυβερνά τη Μιανμάρ και του Στρατού του Αρακάν, μιας εθνοτικής πολιτοφυλακής τα μέλη της οποίας είναι βουδιστές, η βία έχει κλιμακωθεί στη δυτική πολιτεία Ραχίν.

«Έχουμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες περίπου 8.000 Ροχίνγκια έχουν φτάσει πρόσφατα στο Μπανγκλαντές, κυρίως τους δύο τελευταίους μήνες», δήλωσε ο Μοχαμάντ Σάμσουντ Ντούζα ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης της χώρας, αρμόδιος για τους μετανάστες.

«Το Μπανγκλαντές ήδη είναι αντιμέτωπο με μεγάλο φορτίο και δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσει άλλους Ροχίνγκια», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση του Μπανγκλαντές δεν είχε δώσει μέχρι τώρα άλλες εκτιμήσεις για τον αριθμό των Ροχίνγκια που έχουν καταφύγει στη χώρα τους τελευταίους μήνες.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μοχαμάντ Τουχίντ Χοσάιν στους δημοσιογράφους αργά χθες Τρίτη, «το υπουργικό συμβούλιο θα έχει μια σοβαρή συζήτηση» τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Αν και εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τους Ροχίνγκια, ο Χοσάιν πρόσθεσε ότι το Μπανγκλαντές δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να προσφέρει κατάλυμα σε άλλους πρόσφυγες.

«Δεν είναι εφικτό να κλείσουμε εντελώς τα σύνορα», επεσήμανε προσθέτοντας ότι θα καταβληθούν προσπάθειες να αποφευχθούν άλλες εισροές προσφύγων.

Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες Ροχίνγκια που ζουν σε καταυλισμούς στο Μπανγκλαντές πραγματοποίησαν διαδηλώσεις στις 25 Αυγούστου, την έβδομη επέτειο από τις ευρείας κλίμακας διώξεις του στρατού της Μιανμάρ που ώθησαν χιλιάδες μέλη της μειονότητας να φύγουν από τη χώρα, ζητώντας να τερματιστεί η βία και να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Περισσότερο από ένα εκατομμύριο Ροχίνγκια ζουν σε υπερπλήρεις, αυτοσχέδιους καταυλισμούς στο νότιο Μπανγκλαντές, υπό φρικτές συνθήκες και χωρίς να έχουν πολλές ελπίδες να καταφέρουν να επιστρέψουν στη Μιανμάρ, μια χώρα που δεν τους προσφέρει υπηκοότητα και όπου στερούνται βασικών δικαιωμάτων.

Η πρόσφατη όξυνση της βίας είναι η χειρότερη που έχουν αντιμετωπίσει οι Ροχίνγκια μετά το 2017 και την ευρεία εκστρατεία του στρατού της Μιανμάρ εναντίον τους, για την οποία ο ΟΗΕ έχει αναφέρει ότι είχε «γενοκτόνο» σκοπό.

Μέλη της μειονότητας που έφτασαν πρόσφατα στο Μπανγκλαντές ζήτησαν από την κυβέρνηση της χώρας να τους προσφέρει καταφύγιο.

«Πόσο καιρό μπορούμε να μένουμε με συγγενείς σε έναν τόσο μικρό χώρο;», διερωτήθηκε πρόσφυγας που έφυγε από το Μπανγκλαντές τον προηγούμενο μήνα μαζί με τη σύζυγό και τους γονείς του.

«Ζητάμε από την κυβέρνηση να μας προσφέρει καταφύγιο και να διασφαλίσει ότι θα λάβουμε τρόφιμα και άλλη βασική βοήθεια», πρόσθεσε.

Τον Αύγουστο ο Χοσάιν δήλωσε στο Reuters ότι το Μπανγκλαντές δεν μπορεί να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες Ροχίνγκια και ζήτησε από την Ινδία και άλλες γειτονικές χώρες να αναλάβουν περισσότερη δράση. Επίσης κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στον Στρατό του Αρακάν, ώστε να πάψει να επιτίθεται στους Ροχίνγκια στην πολιτεία Ραχίν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ