Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης: Αποκαλυπτικές οι εικόνες από την «εξαφανισμένη» τεχνητή λίμνη

 
δδ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 28/08/24 - 17:06

Η ανομβρία του τελευταίου έτους άλλαξε δραματικά την όψη της τεχνητής λίμνης του Κάτω Σχολαρίου.

Το νερό που βλέπεται στην εικόνα δεξιά είναι όσο απέμεινε από την άλλοτε γεμάτη τεχνητή λίμνη της περιοχής που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη. Παλαιότερα το βάθος της ξεπερνούσε τα 3 μέτρα.

Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης: Σοκάρουν οι εικόνες από την «εξαφανισμένη» τεχνητή λίμνη

Τα ίχνη που άφησε πίσω του το νερό το οποίο εξατμίστηκε δείχνουν καθαρά το μέγεθος που έχει υπό κανονικές συνθήκες η τεχνητή λίμνη, το φράγμα διαφορετικά του Κάτω Σχολαρίου. Η ανομβρία έχει δείξει το πιο σκληρό πρόσωπο στην περιοχή αλλάζοντας δραματικά την όψη της.

Η λίμνη δημιουργήθηκε πριν από 38 χρόνια με την κατασκευή φράγματος για τον τεχνητό εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα και την εξυπηρέτηση της άρδευσης συγκεντρώνοντας ουσιαστικά τα όμβρια ύδατα. Στο πέρασμα των χρόνων δημιουργήθηκε ένας πανέμορφος βιότοπος με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Η σημερινή εικόνα είναι πολύ διαφορετική…

Σε ποσοστό τουλάχιστον 40% τα νερά της λίμνης χρησιμοποιούνταν για την άρδευση περίπου 1000 στρεμμάτων . Από τη στιγμή που στέγνωσε η λίμνη οι ανάγκες εξυπηρετούνται από γεωτρήσεις και οι αγρότες φοβούνται για τα χειρότερα.

Η έκταση της λίμνης υπό κανονικές συνθήκες φτάνει περίπου τα 40 στρέμματα και αποτελεί πόλο έλξης για μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες. Ο δήμος αναμένεται να προχωρήσει σε εκβάθυνση της λίμνης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ