Μέση Ανατολή: Φόβοι για διάχυση του πολέμου - Οι ΗΠΑ καλούν Ιράν και Ισραήλ να αποφύγουν την κλιμάκωση

 
σσσ

Ενημερώθηκε: 07/08/24 - 10:24

Το κλίμα παραμένει τεταμένο στη Μέση Ανατολή, με έντονη την ανησυχία για διάχυση του πολέμου.

Νέος ηγέτης της Χαμάς
Η Χαμάς ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης (06.08.2024) πως ο Γιαχία Σινουάρ είναι ο νέος ηγέτης του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος, μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου. Η ένταση κλιμακώθηκε κατακόρυφα όταν το Ιράν, η Χαμάς και η Χεζμπολάχ κατηγόρησαν το Ισραήλ πως δολοφόνησε τον Ισμαήλ Χανίγια και ορκίστηκαν να εκδικηθούν.

Χθες ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, ο Χασάν Νασράλα, διεμήνυσε εκ νέου πως θα υπάρξει ανταπόδοση εναντίον του Ισραήλ, «όποιες κι αν είναι οι συνέπειες», μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια και του Φουάντ Σουκρ, ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα του λιβανικού κινήματος, το βράδυ της προηγουμένης, σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Η Χεζμπολάχ ορκίστηκε να πάρει εκδίκηση για τη δολοφονία του διοικητή της, Φουάντ Σουκρ, και εκτόξευσε σειρά επιθέσεων με drones και πυραύλους στο Βόρειο Ισραήλ, ενώ το Ιράν δήλωσε ότι θα απαντήσει στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς.

Το Ιράν καλεί σε έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, στην Τζέντα, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τη στήριξη των χωρών-μελών του, καθώς, όπως λέει, είναι δικαίωμά του να απαντήσει για τη δολοφονία του Χανίγια στα εδάφη του. Επιμένει ότι θα πάρει εκδίκηση, επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζεται η Ουάσινγκτον να στέλνει μηνύματα στην Τεχεράνη, καθώς εκείνη ευθύνεται για την κλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων.

Ο Μπλίνκεν καλεί Ιράν και Ισραήλ να αποφύγουν κάθε κλιμάκωση
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κάλεσε -για πρώτη φορά δημόσια- το Ιράν και το Ισραήλ να αποφύγουν κάθε κλιμάκωση που θα οδηγούσε σε ευρύτερη ένοπλη σύρραξη στην Εγγύς Ανατολή.

«Δεν πρέπει να υπάρξει ουδεμία κλιμάκωση από οποιονδήποτε που θα οδηγούσε σε ένοπλη σύρραξη. Διεξάγουμε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, από κοινού με συμμάχους και εταίρους μας», για να αποφευχθεί αυτό και «διαβιβάσαμε το μήνυμα απευθείας στο Ιράν. Διαβιβάσαμε το μήνυμα απευθείας στο Ισραήλ», επέμεινε ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν, και τους ομολόγους τους της Αυστραλίας, Πένι Γουόνγκ και Ρίτσαρντ Μαρλς, αντιστοίχως.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Η δέσμευσή μας» στην ασφάλεια του Ισραήλ «είναι ακλόνητη», «θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε το Ισραήλ έναντι επιθέσεων τρομοκρατικών οργανώσεων ή των υποστηρικτών τους, όπως θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τα στρατεύματά μας».

Όσον αφορά τον νέο ηγέτη της Χαμάς, ο Μπλίνκεν δήλωσε: «Ο Σινουάρ ήταν και παραμένει βασικός παράγοντας που καλείται να αποφασίσει όσον αφορά τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός» στον παλαιστινιακό θύλακα.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση
Χθες, Τρίτη (6/8), επίθεση με ρουκέτες δέχτηκε αμερικανική βάση στο Ιράκ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο στρατιώτες, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως το Ιράν μετακινεί εκτοξευτήρες πυραύλων και κάνει στρατιωτικές ασκήσεις ενόψει επίθεσης.

Σήμερα (7/8) αναμένεται να συνεδριάσει στην Τζέντα ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, έπειτα από αίτημα της Τεχεράνης, σε μια προσπάθεια να πιέσει τα αραβικά κράτη να υποστηρίξουν το δικαίωμά του για αντίποινα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, που ταξίδεψε σε Κατάρ και Αίγυπτο, απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πλευρές για αυτοσυγκράτηση.

Διπλωματικές προσπάθειες από τις ΗΠΑ
Ο Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, καθώς και για την επίθεση με ρουκέτες στην αεροπορική βάση Αλ Ασάντ στο Δυτικό Ιράκ, που προκάλεσαν τον τραυματισμό Αμερικανών στρατιωτικών.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι θα υπάρξουν δύο κύματα επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν. Ωστόσο, ποιος θα χτυπήσει πρώτος και τι θα συνεπάγονται οι επιθέσεις παραμένει ασαφές. Η Αμερική διαμηνύει στην Τεχεράνη ότι η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία και ενισχύει τις δυνάμεις του στην περιοχή με περισσότερα αντιτορπιλικά, ακόμα μία μοίρα μαχητικών αεροσκαφών, ενώ το αεροπλανοφόρο «Ρούσβελτ» πλέει προς το Ισραήλ.

Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, ενώ την ίδια ώρα ο Ρώσος πρόεδρος, Πούτιν, απηύθυνε και αυτός έκκληση στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, για συγκρατημένη απάντηση στο Ισραήλ. Το μήνυμα εστάλη μέσω του στενού του συνεργάτη Σεργκέι Σοϊγκού, που μετέβη στην Τεχεράνη.

O Μπλίνκεν καλεί το Ιράν και το Ισραήλ να αποφύγουν κάθε «κλιμάκωση»

Ο αμερικανός υπουργός Άντονι Μπλίνκεν απαίτησε χθες Τρίτη —για πρώτη φορά δημόσια— από το Ιράν και το Ισραήλ να αποφύγουν κάθε «κλιμάκωση» που θα οδηγούσε σε ευρύτερη ένοπλη σύρραξη στην Εγγύς Ανατολή.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ