Κρίση στη Μέση Ανατολή: Σε συναγερμό το Ισραήλ ενόψει αντιποίνων από το Ιράν — Διεθνής διπλωματικός μαραθώνιος για αποκλιμάκωση

 
Κρίση στη Μέση Ανατολή: Σε συναγερμό το Ισραήλ ενόψει αντιποίνων από το Ιράν — Διεθνής διπλωματικός μαραθώνιος για αποκλιμάκωση

Ενημερώθηκε: 05/08/24 - 20:19

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συγκαλεί σήμερα συνεδρίαση της ομάδας εθνικής ασφαλείας, λόγω της ανησυχίας για μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη.

Ο Μπάιντεν πρόκειται επίσης να μιλήσει τηλεφωνικά με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας ο οποίος επιδίδεται σε διπλωματικό μαραθώνιο για να αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση.

Η συνεδρίαση των μελών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο είναι προγραμματισμένη για τις 21.15. Παρούσα θα είναι και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής ότι ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, ώστε να προστατεύσουν τις δυνάμεις τους και τον σύμμαχό τους, το Ισραήλ, απέναντι στις απειλές του Ιράν, της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της G7 την Κυριακή, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν φέρεται να είπε στους ομολόγους του, σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios, ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ μπορεί να εξαπολύσουν επίθεση στο Ισραήλ μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες, δηλαδή ακόμη και σήμερα Δευτέρα.

Ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν απείλησε εκ νέου το Ισραήλ προειδοποιώντας ότι «σκάβει τον τάφο του» με τις ενέργειές του στον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. «Το Ιράν δεν επιδιώκει κλιμάκωση αλλά πιστεύει ότι πρέπει να τιμωρήσει το Ισραήλ, σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση της Τεχεράνης όπου μετά την επίσκεψη του Ιορδανού υπουργού Εξωτερικών μετέβη ο γενικός γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Πολλές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία έχουν καλέσει τους πολίτες τους να φύγουν αμέσως από τον Λίβανο. Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, η Γερμανία ετοιμάζεται επίσης να απομακρύνει τους πολίτες της από τον Λίβανο καθώς φοβάται μια κλιμάκωση της κρίσης.

Iσραήλ: Το σενάριο προληπτικού πλήγματος

Σύμφωνα με το ΕΡΤΝews, το Ισραήλ θα μπορούσε να χτυπήσει προληπτικά το Ιράν αλλά μόνο εάν έχει την απόλυτη βεβαιότητα ότι επίκειται άμεσα χτύπημα εναντίον του, αναφέρει έκθεση η οποία παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου στη διάρκεια σύσκεψης με τους επικεφαλείς όλων των δομών ασφάλειας, πολιτικών και στρατιωτικών.

Σε ύψιστο συναγερμό αλλά χωρίς κανέναν πανικό κινούνται οι ρυθμοί στο Ισραήλ. Ενδεικτικότερο όλων είναι το κλίμα στο Ben Gurion το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ όπου η κίνηση είναι όπως οποιαδήποτε άλλη μέρα. Οι πλείστες των πτήσεων βέβαια καταγράφουν καθυστερήσεις, κάποιες σημαντικές, λόγω της ευρύτερης κατάστασης στο εναέριο χώρο της Μέσης Ανατολής, υπάρχουν και αρκετές ακυρώσεις πτήσεων ξένων εταιρειών.

Το γεγονός της επανασύστασης της συμμαχίας του Απρίλη και συνεπώς η ευρεία αντιαεροπορική κάλυψη του Ισραήλ, έχει καθησυχάσει τον κόσμο ακόμα περισσότερο.

Απώλειες καταγράφει ωστόσο το shekel, το ισραηλινό νόμισμα, έναντι των κύριων ξένων νομισμάτων, λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή αλλά και της επιδείνωσης των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών συνθηκών. Η ισοτιμία με το ευρώ μειώθηκε κατά 1.5% και είναι τώρα στα 4.2 shekel. 

Καθώς ο Λίβανος κινδυνεύει να μετατραπεί στην πρώτη γραμμή αν υπάρξει κλιμάκωση, στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας σχηματίζονται ατελείωτες ουρές. Την ίδια ώρα, πολλές χώρες – η μία μετά την άλλη- εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες για το Λίβανο. με τη σειρά της και ηΤουρκία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη χώρα, αν δεν υπάρχει ανάγκη να παραμείνουν εκεί. Η πρεσβεία της Βρετανίας ανακοινώνει πως επαναπατρίζονται, μέχρι νεοτέρας, τα μέλη των οικογενειών του προσωπικού της στη Βηρυτό.

Συνομιλία Μακρόν με τους ηγέτες της Σ. Αραβίας και των Εμιράτων

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπεν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κάλεσαν σήμερα «όλους τους παράγοντες» στη Μέση Ανατολή «να επιδείξουν υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση» για να αποφευχθεί μια περιφερειακή σύγκρουση.

«Συζήτησα με τον πρόεδρο Μοχάμεντ μπεν Ζαγιέντ και τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Καλούμε όλους τους παράγοντες να επιδείξουν υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί μια περιφερειακή σύρραξη. Η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο Μακρόν.

Τις τελευταίες ημέρες ο Γάλλος πρόεδρος έχει πολλαπλασιάσει τις επαφές του με ηγέτες της περιοχής, λόγω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.

Λίβανος: Η χώρα λαμβάνει έκτακτη ιατρική βοήθεια

Ο Λίβανος έλαβε έκτακτες ιατρικές προμήθειες για να εξοπλίσει τα νοσοκομεία του για πιθανούς τραυματίες πολέμου και το αεροδρόμιο της Βηρυτού είναι γεμάτο με ανθρώπους που προσπαθούσαν να φύγουν από τη χώρα εν μέσω φόβων ότι επίκειται πλήρους κλίμακας σύγκρουση.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρέδωσε 32 τόνους ιατρικών προμηθειών στο λιβανέζικο υπουργείο Υγείας, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 1.000 σετ υλικών αντιμετώπισης τραυμάτων για τα θύματα πολέμου.

«Ο στόχος είναι να φθάσουν αυτές οι προμήθειες και τα φάρμακα σε διάφορα νοσοκομεία και στον ιατρικό τομέα στον Λίβανο, ιδιαίτερα σε περιοχές που είναι περισσότερο εκτεθειμένες (σε εχθροπραξίες) ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φιράς Αμπιάντ.

Καθώς ο Λίβανος κινδυνεύει να μετατραπεί στην πρώτη γραμμή αν υπάρξει κλιμάκωση, στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας σχηματίζονται ατελείωτες ουρές. Την ίδια ώρα, πολλές χώρες – η μία μετά την άλλη- εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες για το Λίβανο. με τη σειρά της και ηΤουρκία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη χώρα, αν δεν υπάρχει ανάγκη να παραμείνουν εκεί. Η πρεσβεία της Βρετανίας ανακοινώνει πως επαναπατρίζονται, μέχρι νεοτέρας, τα μέλη των οικογενειών του προσωπικού της στη Βηρυτό.

Κατά μήκος της αμμουδερής ακτής στην λιβανέζικη πόλη Τύρος, σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Ισραήλ, παιδιά παίζουν στο νερό καθώς στήλες μαύρου καπνού υψώνονται πίσω από τους λόφους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που γίνονται ακόμα νοτιότερα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ