Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: NOTAM εξέδωσε το Ιράν — Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συγκαλεί ο Μπάιντεν — Προληπτικό πλήγμα εξετάζει το Ισραήλ

 
Iran Missiles

Πηγή Φωτογραφίας: Morteza Nikoubazl/NurPhoto

Ενημερώθηκε: 05/08/24 - 16:09

Με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να επιβεβαιώνει τις ανησυχίες για ιρανική επίθεση εντός 24- 48 ωρών, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας υπό τον Τζο Μπάιντεν με δεδομένο ότι το Ιράν εξέδωσε NOTAM (ειδοποίηση πτητικών λειτουργιών) για το κέντρο, τα δυτικά και τα βορειοδυτικά της χώρας, συμβουλεύοντας τα αεροσκάφη να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους.

Ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν απείλησε εκ νέου το Ισραήλ προειδοποιώντας ότι «σκάβει τον τάφο του» με τις ενέργειές του στον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. «Το Ιράν δεν επιδιώκει κλιμάκωση αλλά πιστεύει ότι πρέπει να τιμωρήσει το Ισραήλ, σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση της Τεχεράνης όπου μετά την επίσκεψη του Ιορδανού υπουργού Εξωτερικών μετέβη ο γενικός γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες μεταφέρουν μοίρα μαχητικών αεροσκαφών στην περιοχή και διατηρούν ένα αεροπλανοφόρο κοντά για να βοηθήσουν το Ισραήλ, πιέζουν επίσης τον Νετανιάχου να ενισχύσει τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Εκτιμάται ότι η επίτευξη εκεχειρίας θα μπορούσε να αποτρέψει την κλιμάκωση, αφού η Χεζμπολάχ επιτίθεται στο Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Γάζα.

Ωστόσο μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, οι δυνάμεις του Ισραήλ εξουδετέρωσαν ακόμα ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς και σύμφωνα με τον IDF, νεκρός από χτύπημα στη Λωρίδα της Γάζας, έπεσε ο υπουργός οικονομίας της οργάνωσης, Αμπντ αλ-Φατάχ αλ-Ζαρίι.

Το συγκεκριιμένο στέλεχος είχε, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, σημαντικό ρόλο στην εσωτερική λειτουργία της Χαμάς, καθώς επέβλεπε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και διαχειριζόταν αγορές που τελούσαν υπό τον έλεγχο της οργάνωσης.

Iσραήλ: Το σενάριο προληπτικού πλήγματος

Σύμφωνα με το ΕΡΤΝews, το Ισραήλ θα μπορούσε να χτυπήσει προληπτικά το Ιράν αλλά μόνο εάν έχει την απόλυτη βεβαιότητα ότι επίκειται άμεσα χτύπημα εναντίον του, αναφέρει έκθεση η οποία παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου στη διάρκεια σύσκεψης με τους επικεφαλείς όλων των δομών ασφάλειας, πολιτικών και στρατιωτικών.

Σε ύψιστο συναγερμό αλλά χωρίς κανέναν πανικό κινούνται οι ρυθμοί στο Ισραήλ. Ενδεικτικότερο όλων είναι το κλίμα στο Ben Gurion το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ όπου η κίνηση είναι όπως οποιαδήποτε άλλη μέρα. Οι πλείστες των πτήσεων βέβαια καταγράφουν καθυστερήσεις, κάποιες σημαντικές, λόγω της ευρύτερης κατάστασης στο εναέριο χώρο της Μέσης Ανατολής, υπάρχουν και αρκετές ακυρώσεις πτήσεων ξένων εταιρειών.

Το γεγονός της επανασύστασης της συμμαχίας του Απρίλη και συνεπώς η ευρεία αντιαεροπορική κάλυψη του Ισραήλ, έχει καθησυχάσει τον κόσμο ακόμα περισσότερο.

Απώλειες καταγράφει ωστόσο το shekel, το ισραηλινό νόμισμα, έναντι των κύριων ξένων νομισμάτων, λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή αλλά και της επιδείνωσης των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών συνθηκών. Η ισοτιμία με το ευρώ μειώθηκε κατά 1.5% και είναι τώρα στα 4.2 shekel. 

Καθώς ο Λίβανος κινδυνεύει να μετατραπεί στην πρώτη γραμμή αν υπάρξει κλιμάκωση, στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας σχηματίζονται ατελείωτες ουρές. Την ίδια ώρα, πολλές χώρες – η μία μετά την άλλη- εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες για το Λίβανο. με τη σειρά της και ηΤουρκία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη χώρα, αν δεν υπάρχει ανάγκη να παραμείνουν εκεί. Η πρεσβεία της Βρετανίας ανακοινώνει πως επαναπατρίζονται, μέχρι νεοτέρας, τα μέλη των οικογενειών του προσωπικού της στη Βηρυτό.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ