Μέση Ανατολή: Κλιμακώνεται η ανησυχία για γενίκευση του πολέμου

 
δδδ

Ενημερώθηκε: 05/08/24 - 10:48

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή ενόψει της αναμενόμενη αντεπίθεση μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς και ενός διοικητή της Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ βρίσκεται ήδη σε «πολυμέτωπο πόλεμο» με το Ιράν και τους συμμάχους του, εκτίμησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Το Ιράν και οι σύμμαχοί του επιδιώκουν να μας περικυκλώσουν με ένα ασφυκτικό τρόμο σε επτά μέτωπα. Η ορατή επιθετικότητά τους είναι ακόρεστη, αλλά το Ισραήλ δεν είναι αβοήθητο. Είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε απέναντί ​​τους σε κάθε μέτωπο, σε κάθε αρένα, μακριά και κοντά. Όποιος δολοφονεί τους πολίτες μας, όποιος βλάπτει τη χώρα μας θα λογοδοτήσει. Θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα», τόνισε ο Νετανιάχου.

Επιπλέον, το Ισραήλ θα εξέταζε το ενδεχόμενο να χτυπήσει προληπτικά το Ιράν εάν είχε στα χέρια του αδιάσειστες αποδείξεις ότι η Τεχεράνη ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση εναντίον του, όπως μετέδωσαν ισραηλινά ΜΜΕ μετά τη συνάντηση που είχε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ το απόγευμα της Κυριακής.

Η σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των IDF Χέρζι Χαλεβί, ο επικεφαλής της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα και ο διευθυντής της Σιν Μπετ Ρόνεν Μπαρ, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πολεμικής προετοιμασίας του Ισραήλ μετά τις απειλές του Ιράν και της Χεζμπολάχ για επιθέσεις εναντίον του τις επόμενες ημέρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν είπε στους ομολόγους του των χωρών της ομάδας G7 με τους οποίους επικοινώνησε ότι η Ουάσινγκτον εκτιμά πως μία ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες, αναφέρει η ιστοσελίδα Axios, επικαλούμενη καλά ενημερωμένες πηγές.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι εκκλήσεις στους ξένους υπηκόους να φύγουν από τον Λίβανο πολλαπλασιάστηκαν.

Επικοινωνία με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας είχε στο μεταξύ ο Αμερικανός ομόλογός του.

Σύμφωνα με το γραφείο του Λόιντ Οστιν, με τον Γιόαβ Γκάλαντ συζήτησαν για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά και τα βήματα που κάνουν οι ΗΠΑ για να ενισχύσουν την προστασία του Ισραήλ και των δικών τους δυνάμεων στην περιοχή.

Χθες αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται «για κάθε ενδεχόμενο», ενώ πριν από λίγες ημέρες το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ενισχύεται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή.

Στο μεταξύ στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο το βράδυ ήχησαν οι προειδοποιητικές σειρήνες.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό ένας αξιωματικός και ένας στρατιώτης τραυματίστηκαν από ρίψη ρουκετών από την πλευρά του Λιβάνου.

Ισραηλινά ΜΜΕ: Το Ιράν ετοιμάζει επίθεση άμεσα

Το Ισραήλ θα σταθεί σταθερό ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή από το Ιράν και τους υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένων της Βηρυτού και της Υεμένης, δήλωσαν νωρίτερα την Κυριακή ο Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

«Η ετοιμότητά μας όσον αφορά την άμυνα είναι υψηλή, είτε στο έδαφος είτε στον αέρα», ανέφερε ο Γκάλαντ. «Χτυπάμε στη Λωρίδα της Γάζας, στην Υεμένη, στη Βηρυτό, όπου χρειάζεται», τόνισε ο Νετανιάχου, την ώρα που η διεθνής κοινότητα καταβάλει προσπάθειες να αποτρέψει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο Ιράν-Ισραήλ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της ισραηλινής εφημερίδας «The Jerusalem Post» που επικαλείται δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg η επίθεση κατά του Ισραήλ «αναμένεται άμεσα» και μάλιστα σε πολλαπλά μέτωπα. Στο ίδιο μήκος κύματος και το ρεπορτάζ της ισραηλινής τηλεόρασης το οποίο αναφέρει πως υπάρχουν ενδείξεις ότι το Ιράν προετοιμάζεται για την απάντησή του, καθώς προσπαθεί να συνέλθει από την επίθεση το πρωί της Τετάρτης στην Τεχεράνη που στοίχησε τη ζωή στον αρχηγό της παλαιστινιακής οργάνωσης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια. Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ για τη δολοφονία. Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

«Παρακολουθούμε τους εχθρούς μας σε όλα τα μέτωπα και σίγουρα τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Έχουμε πολύ μεγάλα σχέδια, έχουμε υψηλή ετοιμότητα να δράσουμε. Οποιαδήποτε οδηγία λάβουμε από το πολιτικό κλιμάκιο, θα την πραγματοποιήσουμε άμεσα», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ο Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με την ομάδα εθνικής ασφάλειας καθώς αυξάνονται οι φόβοι για αντίποινα ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ

Την ίδια ώρα, οι διπλωματικές προσπάθειες εντείνονται και αυξάνονται οι διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να «χαμηλώσουν την ένταση» μετά τις δολοφονίες των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόκειται να συναντήσει την ομάδα εθνικής ασφάλειας τη Δευτέρα για να συζητήσει «τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, καθώς οι ΗΠΑ αναπτύσσουν επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία στην περιοχή εν μέσω αυξανόμενων φόβων για επίθεση από το Ιράν.

Ο Μπάιντεν θα μιλήσει επίσης με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ, ανέφερε ο Λευκός Οίκος, καθώς οι ΗΠΑ ξεκινούν έναν νέο γύρο διπλωματίας με στόχο την άμβλυνση των εντάσεων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ