Στο στόχαστρο της ΕΕ η πολιτική της Ουγγαρίας για βίζα σε Ρώσους/Λευκορώσους

 
δδδ

Ενημερώθηκε: 02/08/24 - 16:12

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαίτησε την Πέμπτη (1 Αυγούστου) από την Ουγγαρία να απαντήσει στους φόβους ότι η απόφαση της Βουδαπέστης να χαλαρώσει τους κανόνες χορήγησης βίζας για Ρώσους και Λευκορώσους υπηκόους αυξάνει τον κίνδυνο κατασκοπείας στο μπλοκ.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν – ο μόνος ηγέτης της ΕΕ που διατηρεί στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο – υπέγραψε διάταγμα νωρίτερα αυτόν τον μήνα για την επέκταση του συστήματος ταχείας έκδοσης θεωρήσεων σε οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Το μεταναστευτικό πρόγραμμα επιτρέπει στους πολίτες αυτών των χωρών να υποβάλουν αίτηση για τις λεγόμενες «εθνικές κάρτες» για να μπορούν να εργάζονται στην Ουγγαρία. Προηγουμένως, οι κάρτες αυτές ήταν διαθέσιμες μόνο σε πολίτες της Ουκρανίας και της Σερβίας.

Η μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσα στην εβδομάδα διαμαρτυρήθηκε ότι οι χαλαροί κανόνες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν «σοβαρά κενά για κατασκοπευτικές δραστηριότητες», καθώς η Ρωσία προσπαθεί να στοχεύσει την ΕΕ εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ylva Johansson, δήλωσε ότι συμφωνεί με τις ανησυχίες και έστειλε επιστολή στη Βουδαπέστη ζητώντας να απαντήσει σε έναν κατάλογο ερωτήσεων έως τις 19 Αυγούστου.

«Η Ρωσία αποτελεί απειλή για την ασφάλεια. Χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη επαγρύπνηση. Το να δώσουμε σε πιθανούς Ρώσους κατασκόπους και σαμποτέρ εύκολη πρόσβαση στην ΕΕ θα υπονομεύσει την ασφάλεια όλων μας», έγραψε η Johansson στο Χ.

«Σήμερα με επιστολή μου ζητώ από την ουγγρική κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις. Εάν το σχέδιό τους για εύκολη πρόσβαση αποτελεί κίνδυνο, θα αναλάβουμε δράση».

Ο Όρμπαν σημειώνεται ότι έχει ήδη εξοργίσει τους συναδέλφους του ηγέτες της ΕΕ με το ταξίδι του στη Μόσχα προ ολίγων ημερών και τη συνάντησή του με το Ρώσο πρόεδρο και αυτή του η κίνηση τεντώνει το σκοινί των σχέσεών του με την ΕΕ ακόμα περισσότερο.

Πηγή: euractiv

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ