Τουρκία: Σάλος για το «παραμύθι» της «Γαλάζιας Πατρίδας» — Πυρά κατά του βουλευτή Ναμίκ Ταν

 
Τουρκία: Σάλος για το «παραμύθι» της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Πηγή Φωτογραφίας: EPA

Ενημερώθηκε: 29/07/24 - 09:28

Κύμα αντιδράσεων προκάλεσε δήλωση του βουλευτή του CHP Ναμίκ Ταν για τη Γαλάζια Πατρίδα την οποία αποκάλεσε «παραμύθι». Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ χαρακτήρισε «απαράδεκτη, ανεύθυνη και ανάρμοστη» τη δήλωση, κατηγορώντας τον ότι στηρίζει τις θέσεις της Ελλάδας.

Ο αρχηγός του εθνικιστικού Κόμματος Νίκης τον αποκάλεσε «Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Ναμίκ Ταν».

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ο βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP και πρώην Πρέσβη της Τουρκίας στις ΗΠΑ Nαμίκ Ταν επικρίνοντας τη στάση του ΑΚΡ στην εξωτερική πολιτική και ειδικά την πολιτική της Κυβέρνησης στη Σομαλία, είπε:

«Ενίοτε ονειρεύτηκε την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Δεν αρκέστηκε με τις διασυνοριακές επιχειρήσεις. Προσπάθησε να επιχειρήσει υπερπόντιες περιπέτειες. Ευτυχώς γύρισε αρκετά γρήγορα την πλάτη της στο παραμύθι της ‘γαλάζιας πατρίδας’ που επέμενε για ένα διάστημα».

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ αντέδρασε, γράφοντας στα κοινωνικά δίκτυα ότι «το γεγονός ότι ο βουλευτής του CHP κ. Ναμίκ Ταν αποκάλεσε τη “Γαλάζια Πατρίδα” “παραμύθι” είναι μια απαράδεκτη, ανεύθυνη και ανάρμοστη δήλωση. Πρόκειται για μια προσέγγιση που υποστηρίζει τις λεγόμενες θέσεις της Ελλάδας κατά της εθνικής πολιτικής της Τουρκίας και έχει χάσει την πολιτική της πυξίδα».

Φαίνεται, συνέχισε, ότι το κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής στο CHP, το οποίο αποκαλούσε τη “Γαλάζια Πατρίδα” “επεκτατική πολιτική”, παραχώρησε τη θέση του σε ένα άλλο που αποκαλεί τη “Γαλάζια Πατρίδα” “παραμύθι”.

Κατέληξε, λέγοντας ότι η «’Γαλάζια Πατρίδα’ μας είναι αναπόσπαστο μέρος της Μητέρας Πατρίδας μας».

Ακόμη και εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπήρξαν έντονες αντιδράσεις. Ο πρώην αρχηγός του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και νυν βουλευτής του CHP Γιανκί Μπαγτζίογλου δήλωσε πως «ως Τούρκος ναύαρχος είναι καθήκον μου να υπερασπιστώ την έννοια της Γαλάζιας Πατρίδας».

Η έννοια της Γαλάζιας Πατρίδας αποτελεί μια έκφραση που περιλαμβάνει τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τις έγνοιες της Τουρκικής Δημοκρατίας στις θάλασσες, πρόσθεσε.

«Η θεωρία αυτής της έννοιας και η πραγματική εφαρμογή της στις θάλασσές μας, ξεπερνούν κάθε πολιτικές εκτιμήσεις και βασίζονται στο κόπο πολλών ετών» συνέχισε.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι η έννοια της Γαλάζιας Πατρίδας είναι η υλοποίηση του τουρκικού εθνικού ιδεώδους για τις θάλασσες, που πήρε σάρκα και οστά υπό τις οδηγίες του Ατατούρκ, όπως ανέφερε.

«Ως Τούρκος ναύαρχος είναι καθήκον μου να διηγηθώ, να επεξηγήσω, να διδάξω και να υπερασπιστώ την έννοια της Γαλάζιας Πατρίδας», αναφέρει ο Γιανκί Μπαγτζίογλου.

Ο Πρόεδρος του εθνικιστικού Κόμματος Νίκη Ουμίτ Οζντάγ χρησιμοποίησε το χαρακτηρισμό «Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Ναμίκ Ταν».

Ο βουλευτής του ΑΚΡ της Σμύρνης Μεχμέτ Αλί Τσελεμπή δήλωσε ότι ο Ναμίκ Ταν «χαρακτήρισε τον αγώνα της χώρας μας για τη Γαλάζια Πατρίδα ‘παραμύθι’. Ο προκάτοχός του Ουνάλ Τσεβικόζ τον αποκάλεσε επίσης ‘επεκτατικό’. Η Γαλάζια Πατρίδα είναι το αντίστοιχο του Εθνικού Συμφώνου στις θάλασσές μας, αν τα έβλεπε αυτά ο Ατατούρκ θα τα κυνηγούσε με μια βέργα».

Ο απόστρατος ναύαρχος Τζεμ Γκιουντερίζ, ο πατέρας της Γαλάζιας Πατρίδας απάντησε πως αποκαλώντας τη γαλάζια πατρίδα παραμύθι, αυτό σημαίνει «παράδοση στην Ελλάδα».

«Η Μπλε Πατρίδα δεν είναι παραμύθι. Γαλάζια πατρίδα σημαίνει όχι στις γεωπολιτικές δολοφονίες. Όσο ζει η Τουρκική Δημοκρατία, όποιος κι αν είναι στην εξουσία, πρέπει να κρατά γερά τη Γαλάζια Πατρίδα» συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι με το να αποκαλείται η ‘γαλάζια πατρίδα’ παραμύθι, σημαίνει εγκατάλειψη της «υφαλοκρηπίδας μας των 200.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο» και αποδοχή του χάρτη της Σεβίλλης που «επιβλήθηκε από την ΕΕ και τις ΗΠΑ» κατά την έκφρασή του.

Ακόμη, λέει ότι σημαίνει αποδοχή της αύξησης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο, που «θα κόψει την άμεση πρόσβαση της Τουρκίας στη Μεσόγειο», αλλά και «παράδοση στην Ελλάδα χωρίς αμφιβολία της κυριαρχίας 153 νησιών, νησίδων και βράχων» όπως τα Ίμια.

Αναφέρθηκε επίσης και στο ψευδοκράτος, λέγοντας πως με αυτή τη στάση τερματίζεται το ψευδοκράτος στη «βόρεια Κύπρο», όπως αναφέρθηκε στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Όσοι δεν μπορούν να προστατέψουν τη Γαλάζια Πατρίδα δεν μπορούν να προστατεύσουν ούτε την πατρίδα τους» είπε.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη για «άντληση διδαγμάτων» λέγοντας πως οι Τούρκοι διπλωμάτες, ακόμα κι αν έχουν υπηρετήσει ως Πρέσβεις, «πρέπει να εκπαιδευτούν ώστε να κατέχουν τα έντονα ζητήματα γεωπολιτικής, ναυτικής ιστορίας και στρατηγικής».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνέχισε, πρέπει να ξεκαθαρίσει τη σύγχυση των πολιτικών του που εκφράζουν τις απόψεις τους για τη Γαλάζια Πατρίδα και την τουρκική γεωπολιτική και να καθησυχάσει το τουρκικό έθνος ότι με τη στάση του προστατεύει τα τουρκικά συμφέροντά στις θάλασσες.

«Ενώ δεν έχουν πραγματοποιηθεί σεισμικές ή γεωτρητικές δραστηριότητες στη Μεσόγειο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η κριτική στην Κυβέρνηση για την αποστολή ενός ναυτικού αποσπάσματος στη Σομαλία είναι ένα ξεχωριστό θέμα. Ωστόσο, ενώ κριτικάρεις αυτό το θέμα, το να αποκαλείς τη Γαλάζια Πατρίδα παραμύθι είναι ασυμβίβαστο με τη λογική» είπε.

Στη δήλωση του Ταν με ανάρτησή του αντέδρασε και ο απόστρατος υπαξιωματικός Οκτάι Γιλντιρίμ. «Ακόμα και το γεγονός ότι το σημερινό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, που είναι εχθρός της δημοκρατίας, αποκομμένο από τον λαό, και περισσότερο κλαμπ παρά κόμμα, αποκαλεί τη Γαλάζια Πατρίδα ‘παραμύθι΄ είναι αρκετό για τις μάζες που τους ακολουθούν. Ξυπνήστε και καταστρέψτε αυτό το αρχηγείο στα κεφάλια αυτών των αδιάκριτων ανθρώπων», ανέφερε ο Γιλντιρίμ.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου

μέσω hellasjournal.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ