ΕΕ: Συνάντηση των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες – Δυσαρέσκεια για τις επισκέψεις του Όρμπαν

 
δδ

Ενημερώθηκε: 22/07/24 - 10:10

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, για πρώτη φορά μετά τις επισκέψεις του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στην Ουκρανία, τη Ρωσία, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και αναμένεται ότι στη συνάντηση θα συζητηθεί ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση.

Οι χώρες της ΕΕ -όλες εκτός από τη Σλοβακία– και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ καταδίκασαν τις συναντήσεις του Όρμπαν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για την προεδρία στις 5 Νοεμβρίου, Ντόναλντ Τραμπ, επιμένοντας ότι δεν έχει εντολή να μιλήσει εξ ονόματος του κοινοτικού μπλοκ για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ωστόσο, οι 27 διχάζονται ως προς το πώς να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους: τα κράτη μέλη διαφωνούν για το αν πρέπει να μποϊκοτάρουν τις άτυπες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την εξάμηνη προεδρία της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, στέλνοντας σε αυτές κατώτερους αξιωματούχους αντί για αρμόδιους υπουργούς.

Τα κράτη της Βαλτικής, η Πολωνία και ορισμένες σκανδιναβικές χώρες έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι οι υπουργοί τους δεν θα παραστούν σε αυτές τις συναντήσεις, ενώ η Αυστρία έχει αποστασιοποιηθεί από το μποϊκοτάζ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε με τη σειρά της ότι οι επίτροποι της δεν θα συμμετάσχουν στις άτυπες συναντήσεις, ώστε οι Βρυξέλλες να εκπροσωπούνται από ανώτερα στελέχη, σε μια απόφαση που ελήφθη χωρίς διαβούλευση με τις κυβερνήσεις, σύμφωνα με πολλές διπλωματικές πηγές.

Ωστόσο, η πρόεδρος του κοινοτικού στελέχους, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα συμμετάσχει στην άτυπη σύνοδο κορυφής που θα διοργανώσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην Ουγγαρία στις 8 Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, εξετάζει το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει μια συνάντηση που υποτίθεται ότι θα είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας μεταξύ 28-30 Αυγούστου στη Βουδαπέστη με άλλη στις Βρυξέλλες.

Πριν πάρει μια απόφαση, ο Μπορέλ θέλει να περιμένει να συζητήσει αυτό το θέμα με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα, διαβεβαίωσαν αρκετές διπλωματικές πηγές.

Πέρα από την ανάλυση της ανταπόκρισής τους στα ταξίδια του Όρμπαν, οι υπουργοί θα μιλήσουν και πάλι για στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, ειδικά σε ό,τι αφορά την αεράμυνα, αν και αυτή η συζήτηση χαρακτηρίζεται από το βέτο της Ουγγαρίας για τη χορήγηση 6,6 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Υποστήριξης Ειρήνης με τις οποίες η ΕΕ χρηματοδότησε τις παραδόσεις όπλων.

Και, σε αυτό το πλαίσιο, οι υπουργοί θα έχουν επίσης συνάντηση με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Nadia Calvino, για να συζητήσουν τον ρόλο που μπορεί να παίξει ο οργανισμός στην προώθηση των επενδύσεων στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

Πηγή: ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ