Ζελένσκι: Προσβλέπει στη δεύτερη σύνοδο κορυφής τον Νοέμβριο

 
dd

Ενημερώθηκε: 15/07/24 - 17:26

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε τη Δευτέρα(15/7) ότι στοχεύει να έχει έτοιμο σχέδιο τον Νοέμβριο που θα επιτρέψει στο Κίεβο να πραγματοποιήσει μια δεύτερη διεθνή σύνοδο κορυφής για το όραμά του για την ειρήνη στην Ουκρανία και ότι θα πρέπει να παραστούν εκπρόσωποι της Ρωσίας.

Η Ουκρανία φιλοξένησε αντιπροσωπείες από 92 χώρες σε μια πρώτη σύνοδο κορυφής στην Ελβετία τον περασμένο μήνα για να προωθήσει το σχέδιο της για την ειρήνη. Η Ρωσία, η οποία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, δεν προσκλήθηκε στην εκδήλωση και την απέρριψε ως μη αρχή.

«Έθεσα ως στόχο τον Νοέμβριο να έχουμε ένα πλήρως έτοιμο σχέδιο», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο. «Πιστεύω ότι εκπρόσωποι της Ρωσίας θα πρέπει να είναι στη δεύτερη σύνοδο κορυφής».

Έκανε τις παρατηρήσεις μετά την επιστροφή του από μια επίσκεψη στην Ουάσιγκτον για μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα.
Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν προηγουμένως ότι Ρώσοι εκπρόσωποι θα μπορούσαν να προσκληθούν σε μια επόμενη σύνοδο κορυφής.

Ένας Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Μόσχα δεν θα παραστεί σε επόμενη σύνοδο κορυφής. Το Κρεμλίνο ήταν λιγότερο κατηγορηματικό και είπε ότι δεν υπάρχει «καμία ακριβής ουσία» σχετικά με την ιδέα μιας δεύτερης συνόδου κορυφής.

Στην πρώτη σύνοδο κορυφής συζητήθηκαν τρία από τα 10 σημεία που προτάθηκαν από την Ουκρανία ως «φόρμουλα» ειρήνης του Ζελένσκι, συμπεριλαμβανομένης της επισιτιστικής ασφάλειας, της πυρηνικής ασφάλειας και της απελευθέρωσης αιχμαλώτων πολέμου και παιδιών.

Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι στη δεύτερη σύνοδο κορυφής θα συζητηθεί ένα σχέδιο που είχε εκ των προτέρων σχεδιαστεί από δεκάδες χώρες χωρισμένες σε ομάδες εργασίας.

Ο Ζελένσκι είπε ότι οι αξιωματούχοι είναι πιθανό να συναντηθούν στο Κατάρ στα τέλη Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου για να διαμορφώσουν μια στάση σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια. Μια συνάντηση για την επισιτιστική ασφάλεια ήταν πιθανό στην Τουρκία τον Αύγουστο και μια άλλη στον Καναδά τον Σεπτέμβριο για αιχμαλώτους και παιδιά, είπε.

«ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ»

Στο πεδίο της μάχης, οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν προς τα ανατολικά, εκμεταλλευόμενοι το πλεονέκτημα σε αριθμό στρατευμάτων και εξοπλισμό.Η Ουκρανία λέει ότι η δική της άμυνα έχει ενισχυθεί από τις παραδόσεις όπλων της Δύσης τους τελευταίους μήνες. Αναμένεται επίσης ευρέως να λάβει σύντομα μια πρώτη παρτίδα μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τους συμμάχους της.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία θα λάβει μερικά από τα μαχητικά αεροσκάφη αυτό το καλοκαίρι και περισσότερα πριν από το τέλος του έτους. Είπε ότι δεν μπορούσε να αποκαλύψει πόσοι ακριβώς θα ήταν.

"Δεν θα είναι αρκετά. Σίγουρα θα μας ενισχύσουν, αλλά θα είναι αρκετοί για να πολεμήσουν σε επίπεδο με τη ρωσική αεροπορία; Νομίζω ότι δεν θα είναι αρκετό. Αναμένουμε μεγαλύτερη ποσότητα", είπε στους δημοσιογράφους .
Η Ουκρανία είπε ότι χρειάζεται τουλάχιστον 128 F-16.

Το Κίεβο έχει επίσης εντείνει την προσπάθεια κινητοποίησής του για να στρατολογήσει περισσότερους αμάχους στις ένοπλες δυνάμεις.

Ο Ζελένσκι είπε ότι ο στρατός τον ενημέρωσε ότι "όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο", αλλά ότι υπάρχει ανάγκη για επέκταση της εκπαίδευσης.
«Σε ό,τι αφορά τις προπονητικές εγκαταστάσεις, δεν είναι αρκετές», είπε. «Αυτή τη στιγμή διευρύνονται».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ