Γ. Κεφαλογιάννης: Απαντήσεις στη Βουλή για θέματα εύρυθμης λειτουργίας του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Τεχνικού στην Πάτρα

 
κεφ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 10/07/24 - 19:28

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Απαντήσεις για θέματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Τεχνικού (ΚΕΤΧ) του Στρατού Ξηράς στην Πάτρα, παρέσχε ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.

Αναφορικώς με τη στελέχωση σε πολιτικό προσωπικό εκπαιδευτών τεχνικών ειδικοτήτων ο κ. Υφυπουργός τόνισε τα εξής: «Έγινε μια προσπάθεια το 2022 να καλυφθούν τα διαπιστωμένα κενά μέσω της διαδικασίας της κινητικότητας των υπαλλήλων του Δημοσίου. Δυστυχώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Γι΄αυτό και προχωρήσαμε – στο πλαίσιο των δεδομένων περιορισμών για τις προσλήψεις και των προτεραιοτήτων που θέτει η Κυβέρνηση – στον προγραμματισμό για την πρόσληψη 4 εκπαιδευτών. Στην παρούσα χρονική περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία της προκήρυξης από τον ΑΣΕΠ. Δεν θα σας πω ότι επαρκούν. Υπάρχουν γενικότερα ζητήματα υποστελέχωσης του πολιτικού προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά την δεκαετή οικονομική κρίση και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που επέβαλλε. Συζητάμε με το Υπουργείο Εσωτερικών για την ικανοποίηση των προτεραιοτήτων που τα Γενικά Επιτελεία θέτουν».

Για το θέμα της απομακρύνσεως του αμιάντου τόνισε τα εξής: «Έχει ήδη εκπονηθεί μελέτη Π/Υ 1.376.231,00€. Προσεχώς λοιπόν θα αποξηλωθούν οι αμιαντοσκεπές σε όλα τα τμήματα των εγκαταστάσεών του στρατοπέδου «Μουζάκη», στο οποίο εδρεύει το ΚΕΤΧ. Και αυτό, ενημερωτικά, γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται για όλες τις Μονάδες μας, στο σύνολο της επικράτειας. Επίσης, στο πλαίσιο της προσπάθειας μας για συνεχή βελτίωση της περιβαλλοντικής και ενεργειακής διαχείρισης επεξεργαζόμαστε επιτελικά την εισήγησή για την ένταξη στο ΕΣΠΑ 2021-2027 Δυτικής Ελλάδας της ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων του ΚΕΤΧ, συνολικής αξίας 989.368,00 ευρώ και 617.656,60 ευρώ».

Για θέματα εκπαιδεύσεως, ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε τα εξής: «Ήδη το ΚΕΤΧ λειτουργεί ως Διακλαδικό Κέντρο Τεχνικής Εκπαίδευσης των ΕΔ. Ως κέντρο εκπαίδευσης και για τους 3 Κλάδους των ΕΔ, (ΓΕΣ, ΓΕΑ, ΓΕΝ) αλλά και για το Λιμενικό, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική.

Επιπλέον, έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας του ΚΕΤΧ με το Δημόσιο ΙΕΚ της Δυτικής Αχαϊας, με απώτερο στόχο την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου τους στις θεματικές της Μηχανολογίας, της Μηχανουργικής Τεχνολογίας, της Ηλεκτρολογίας-Ηλεκτρονικής, στον τομέα Ενέργειας και στα Συστήματα Αυτόματου Ελέγχου. Το αναφέρω, για να αναδείξω τη σημασία του ΚΕΤΧ, ως Κέντρο Δια βίου Μάθησης, και τη δημιουργική διάχυση της τεχνογνωσίας που προσφέρει στην κοινωνία αποτελεί εργώδες μέλημά μας. Τη διάχυση αυτή μάλιστα θα την ενισχύσουμε περαιτέρω και στους στρατεύσιμους που υπηρετούν στο ΚΕΤΧ, οι οποίοι μέσω του προγράμματος «Θητεία- Ευκαιρία» θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πιστοποιητικό κατάρτισης σε συγκεκριμένες ειδικότητες και βεβαίωση εργασιακής εμπειρίας».

Τέλος, ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι «προσωπικά πριν ένα μήνα έδωσα οδηγία προς το Επιτελείο να επεξεργαστεί λύσεις για την αντιμετώπιση της έλλειψης βρεφονηπιακού σταθμού, στρατιωτικού φαρμακείου και επαρκούς αριθμού ξενώνων για τη φιλοξενία του προσωπικού που μεταβαίνει στην περιοχή για επιχειρησιακούς ή για λόγους εκπαίδευσης. Πρωταρχικό μέλημα και υποχρέωσή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι η εξασφάλιση όρων και συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης, αλλά και αποτελεσματικής εκπαίδευσης, ώστε τόσο οι στρατιώτες και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να αισθάνονται ασφαλείς και χρήσιμοι στο στρατιωτικό περιβάλλον, όσο και οι οικογένειες τους, να διαβιούν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ