Ο επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης Ζορντάν Μπαρντελά και ο Ολιβιέ Φορ του Νέου Λαϊκού Μετώπου απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο σποστολής γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία - Τη θέση Μακρόν υπερασπίστηκε ο Γκαμπριέλ Ατάλ
Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, οι ηγέτες των τριών κύριων συνασπισμών συγκρούστηκαν στο κρίσιμο ντιμπέιτ που φιλοξένησε η γαλλική τηλεόραση.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος στηρίζεται από τους κεντρώους του προέδρου Μακρόν, το "παιδί θαύμα" της γαλλικής ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά, από την Εθνική Συσπείρωση και ο Ολιβιέ Φορ, που εκπροσωπεί το αριστερό Νέο Λαικό Μέτωπο, διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε μια σειρά θεμάτων, από τον πληθωρισμό και την εσωτερική ασφάλεια έως τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Ζόρνταν Μπαρντέλα, ο συνασπισμός του οποίου φαίνεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, τόνισε ότι δεν θα άφηνε «τον ρωσικό ιμπεριαλισμό να απορροφήσει ένα συμμαχικό κράτος όπως η Ουκρανία», αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής γαλλικών στρατευμάτων σε ουκρανικό έδαφος.
«Η θέση μου σε αυτή τη σύγκρουση είναι πολύ απλή. Το έχω υποστηρίξει σε όλη την προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές. Είναι θέμα υποστήριξης προς την Ουκρανία και αποφυγής κλιμάκωσης με τη Ρωσία, που είναι, σας θυμίζω, πυρηνική δύναμη. Κατά συνέπεια, αν αύριο γίνω πρωθυπουργός, δεν θα αναπτυχθούν Γάλλοι στρατιώτες στο ουκρανικό έδαφος», τόνισε.
Η θέση της γαλλικής ακροδεξιάς έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την τοποθέτηση Μακρόν που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Μια θέση που επικρίνει και η γαλλική αριστερά.
"Υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Αποστολή χερσαίων στρατευμάτων δεν ζητάει ούτε ο Ζελένσκι ούτε οι Ουκρανοί. Επομένως είναι απολύτως άχρηστη. Και όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το πρότεινε, απλά κατάφερε να διχάσει τους Ευρωπαίους», δήλωσε ο Ολιβιέ Φορ.
Ο εκπρόσωπος του Νέου Λαϊκού Μετώπου ωστόσο επισήμανε ότι δεν είναι αντίθετος στην αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία. Τη θέση του προεδρου Εμανουέλ Μακρόν υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός Γκάμπριελ Ατάλ.
«Όταν πολεμάμε για την Ουκρανία, παλεύουμε για τις αξίες μας, παλεύουμε για να υπερασπιστούμε την ελευθερία τους, αλλά παλεύουμε και για την καθημερινή μας ζωή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απλώς υπεθύμισε ότι ,αντιμέτωπος με έναν Βλαντιμίρ Πούτιν που δεν βάζει κόκκινες γραμμές, αν ξεκινούσαμε βάζοντας κόκκινες γραμμές στον εαυτό μας, τότε θα κάναμε κακό στην Ουκρανία. Μόνο αυτό έκανε», τόνισε ο απερχόμενος πρωθυπουργός.
Ο Εμανουέλ Μακρόν υποχρεώθηκε να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 9 Ιουνίου, τη νύχτα που το κόμμα του υπέστη συντριπτική ήττα από την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση στις ευρωεκλογές.
Ο πρώτος γύρος για την εκλογή των μελών της νέας εθνοισυνέλευσης θα διεξαχθεί στις 30 Ιουνίου και ο δεύτερος στις 7 Ιουλίου.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση προηγείται με 36%, ακολουθούμενη από τον αριστερό συνασπισμό Νέο Λαϊκό Μέτωπο με 27%. Το κόμμα "Αναγέννηση" του Μακρόν ακολουθεί, με ποσοστό μόλις 20%.
Τη Δευτέρα, ο Μακρόν προειδοποίησε τους Γάλλους ψηφοφόρους ότι τα πολιτικά "άκρα" θα μπορούσαν να οδηγήσουν "σε εμφύλιο πόλεμο".