Νέους κανόνες προκειμένου να προστατέψει την πόλη από τον υπερτουρισμό θέτει σε ισχύ η Βενετία.
Τα νέα μέτρα, σύμφωνα με το BBC, αφορούν στην απαγόρευση των μεγαφώνων και τον περιορισμό του μεγέθους των ομάδων ξενάγησης σε 25 άτομα.
Στην πόλη όπου τα κανάλια της ιστορικής συνοικίας της την καθιστούν πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες, μια σειρά από ενέργειες το τελευταίο διάστημα επιχειρούν να θέσουν κάποια όρια στην τουριστική δραστηριότητα.
Η Βενετία εισήγαγε ένα ημερήσιο τέλος εισόδου 5 ευρώ νωρίτερα φέτος, αφού αρχικά απαγόρευσε στα κρουαζιερόπλοια να ελλιμενίζονται στη συνοικία το 2021.
Ο υπερτουρισμός θεωρείται ευρέως ως ένα από τα πιο επείγοντα ζητήματα για τη Βενετία, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 250.000 κατοίκων, ενώ το 2019 την επισκέφτηκαν περισσότεροι από 13 εκατομμύρια επισκέπτες.
Ο αριθμός των επισκεπτών έχει μειωθεί έκτοτε, αλλά αναμένεται να ξεπεράσει τα προ της πανδημίας επίπεδα τα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα, οι κάτοικοι της Βενετίας την εγκαταλείπουν σταδιακά λόγω των φόβων ότι οι τουρίστες θα μπορούσαν να κατακλύσουν την ιστορική νησιωτική πόλη.
Η Ocio, μια ένωση πολιτών που παρακολουθεί τη στέγαση στην πόλη, ανέφερε σε πρόσφατη ενημέρωση ότι η ιστορική συνοικία διαθέτει περίπου 49.000 κρεβάτια για ενοικίαση από τουρίστες – περισσότερα από τον αριθμό που είναι διαθέσιμα για τους κατοίκους.
Οι αλλαγές στους κανόνες για τον τουρισμό έρχονται αφού οι εμπειρογνώμονες της Unesco προειδοποίησαν πέρυσι ότι η Βενετία θα μπορούσε να προστεθεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που κινδυνεύουν, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και του μαζικού τουρισμού απειλούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες αλλαγές σε αυτήν.
Ο πολιτιστικός οργανισμός του ΟΗΕ δεν πρόσθεσε τελικά τη Βενετία στον κατάλογο, αφού αναγνώρισε τις προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων του νησιού μέσω του αντιπλημμυρικού συστήματος και μέτρων για τη μείωση των επιπτώσεων του μαζικού τουρισμού.