Oι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ ενδέχεται να έχει χρησιμοποιήσει όπλα που έχει λάβει από την Ουάσιγκτον σε πράξεις που έχουν ίσως παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο στη Γάζα.
Όπως αναφέρεται σε αναφορά που συντάχθηκε από το Στέιτ Ντιμπάρτμεντ, «είναι λογικό να εκτιμηθεί» ότι τα αμερικανικά όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα «με τρόπους που δεν συνάδουν» με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Το αμερικανικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι έχει λάβει αναφορές από αρκετές αξιόπιστες πηγές – τόσο από υπηρεσίες του ΟΗΕ όσο και από μη κυβερνητικές οργανώσεις – για πιθανές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Εχουν αναφερθεί αρκετά περιστατικά που εγείρουν σοβαρές ανησυχίες», υπογραμμίζεται.
Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι οι αμερικανικές αρχές «δεν έχουν ολοκληρωμένες πληροφορίες για να επαληθεύσουν» εάν τα αμερικανικά όπλα «χρησιμοποιήθηκαν σε συγκεκριμένες» ενδεχόμενες παραβάσεις. Σε εμπόλεμες ζώνες είναι δύσκολη η αξιολόγηση μεμονωμένων περιστατικών ή η εξαγωγή εμπεριστατωμένων συμπερασμάτων, σημειώνεται.
Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής οπλικών συστημάτων του Ισραήλ, «εύλογα εκτιμά κανείς ότι αμυντικός εξοπλισμός που υπόκειται στο NSM-20 (Μνημόνιο Εθνικής Ασφαλείας) χρησιμοποιήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας μετά την 7η Οκτωβρίου σε περιστάσεις που δεν συνάδουν με όσα προβλέπει το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο ή με τις βέλτιστες πρακτικές που έχουν καθιερωθεί για τον μετριασμό της ζημιάς σε βάρος αμάχων», αναφέρει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρμεντ.
Εν ολίγοις, η έκθεση αφήνει ανοιχτό το Ισραήλ να έχει παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, χωρίς ωστόσο να προβαίνει σε ευθείες και ξεκάθαρες κατηγορίες.
Η έκθεση, που αφορά την περίοδο από την επίθεση της Χαμάς (στις 7 Οκτωβρίου) έως και τα τέλη Απριλίου, αναφέρει επίσης ότι δεν έχει εντοπίσει στοιχεία που να δείχνουν ότι το Ισραήλ έχει εμποδίσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα.
Όπως αναφέρει το CNN, συμπερασματικά, παρότι η έκθεση δεν βρίσκει σαφείς παραβάσεις από την πλευρά του Ισραήλ σε κανέναν από τους δύο όρους της συμφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ, εντούτοις είναι ιδιαίτερα επικριτική ως προς τις συνέπειες των ισραηλινών επιχειρήσεων.
Και – συμπληρώνει το αμερικανικό δίκτυο – η αναφορά του Στέιτ Ντιμπάρτμεντ σηματοδοτεί ακόμη μια πτυχή στην κλιμακούμενη ένταση μεταξύ των δύο χωρών, την ίδια εβδομάδα κατά την οποία ο Τζο Μπάιντεν εξαπέλυσε για πρώτη φορά ευθείες απειλές προς τον ισραηλινή κυβέρνηση ότι θα «φρενάρει» τη στρατιωτική βοήθεια, αν ο Νετανιάχου προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας επιχείρηση στη Ράφα.
Αψηφώντας τις διεθνείς προειδοποιήσεις ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από την Τρίτη επιχειρήσεις στο ανατολικό τμήμα της Ράφα και έθεσε υπό τον έλεγχό του το συνοριακό πέρασμα με την Αίγυπτο που βρίσκεται εκεί, κλείνοντας μια νευραλγική είσοδο στον θύλακα για τα κομβόι που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι θα συνεχίσει «την αντιτρομοκρατική επιχείρηση ακριβείας» σε κάποιες περιοχές της ανατολικής Ράφα και πρόσθεσε ότι «εξουδετέρωσε τρομοκρατικούς πυρήνες».