ΟΗΕ: Την απογοήτευση του Βελιγραδίου για την «αποσιώπηση» της επίθεσης του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία διατύπωσε ο Σέρβος ΥΠΕΞ

 
ΟΗΕ: Την απογοήτευση του Βελιγραδίου για την «αποσιώπηση» της επίθεσης του ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: UN

Ενημερώθηκε: 27/03/24 - 10:53

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας και Πρώτος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη ότι η Σερβία είναι απογοητευμένη που «η αλήθεια για την επίθεση του ΝΑΤΟ το 1999 κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (ΟΔΓ)» έκτοτε «αποσιωπήθηκε» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με το πρακτορείο Tanjug.

“Ήρθαμε εδώ μετά από πρόσκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πιστεύουμε ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη διεθνή έννομη τάξη και ότι, όπως ο βομβαρδισμός της Σερβίας έγινε ως προηγούμενο, ένα προηγούμενο εμφανίστηκε στη σημερινή διαδικαστική ψηφοφορία”, είπε ο Ντάτσιτς σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ευχαρίστησε τη Ρωσία, την Κίνα και την Αλγερία που ψήφισαν υπέρ μιας πρότασης για τη συζήτηση του βομβαρδισμού του RFI στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δώδεκα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Εκουαδόρ, Γουιάνα, Ιαπωνία, Μάλτα, Μοζαμβίκη, Νότια Κορέα, Σιέρα Λεόνε, Σλοβενία ​​και Ελβετία – απείχαν και δεν υπήρξαν ψήφοι κατά.

Ο Ντάτσιτς ευχαρίστησε επίσης τις χώρες που δεν ψήφισαν υπέρ της πρότασης και πρόσθεσε ότι πολλές από αυτές απείχαν επειδή δεν ήθελαν να συζητήσουν ένα θέμα “όπου, προφανώς, υπάρχουν διπλά μέτρα και μέτρα”, σημειώνει η Tanjug.

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η συζήτηση που πρότεινε η Ρωσία για την 25η επέτειο του ΝΑΤΟϊκού βομβαρδισμού του RFI το 1999 δεν συμπεριλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σχολιάζοντας τους υποτιθέμενους ανθρωπιστικούς λόγους που χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα για τους βομβαρδισμούς, ο Ντάτσιτς είπε: «Ποιοι ανθρωπιστικοί λόγοι;» και πρόσθεσε ότι εκείνη την εποχή έγινε «μια σχεδόν πλήρης εθνοκάθαρση των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου-Μετόχια», σημειώνει επίσης το Σέρβικο πρακτορείο ειδήσεων..

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην διένεξη με το Κοσσυφοπέδιο

«Η ανθρωπιστική παρέμβαση κατά της Πρίστινα είναι απαραίτητη τώρα, όταν διαπράττονται εγκλήματα κατά Σέρβων και μετά την εκδίωξη του 14% των Σέρβων τους τελευταίους μήνες και καθώς επίσης η Πρίστινα δεν θέλει να σχηματίσει μια Κοινότητα Σερβικών Δήμων, αλλά ανταμείβεται με την ένταξη σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς;», είπε ο Ντάτσιτς.

Μια επερχόμενη σύνοδος του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τη “λεγόμενη αποδοχή του Κοσσυφοπεδίου” στον οργανισμό κλήθηκε να διασφαλίσει την ανεξαρτησία του “αποκαλούμενου Κοσσυφοπεδίου” και αποτελεί “συνέχιση της επίθεσης του ΝΑΤΟ το 1999 κατά του Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας», δήλωσε επίσης στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα ζήτησε «η Πρίστινα να σχηματίσει μια Κοινότητα Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου-Μετόχια, αλλά στη συνέχεια εγκατέλειψε το αίτημα, ξεκινώντας μια διαδικασία για την ένταξη της Πρίστινα στο ΣτΕ», προσθέτει η Tanjug.

Πηγή: Agerpres.ro μέσω ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ