Τζίρος Επιχειρήσεων 2023: Οι παράγοντες που επηρέασαν την οικονομική τους απόδοση

 
Τζίρος Επιχειρήσεων 2023: Οι παράγοντες που επηρέασαν την οικονομική τους απόδοση

Ενημερώθηκε: 16/02/24 - 18:30

Της Δάφνης Γρηγοριάδη*

Για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών το 2023 ανήλθε σε 447.422.094 χιλ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 2,9% σε σχέση με το 2022, που είχε ανέλθει σε 460.915.313 χιλ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. 

Αυτή η μείωση οφείλεται σε δύο παράγοντεςΑφενός οφείλεται στην μείωση του τζίρου η οποία προκύπτει από την μείωση του όγκου των πωλήσεων. Δηλαδή υποδηλώνει υποχώρηση της ζήτησης για κάποια αγαθά κυρίως αυτά τα οποία είναι δευτερεύοντα, καθώς οι άνθρωποι σε περιόδους κρίσης στρέφονται κυρίως στην εξασφάλιση των πρωταρχικών τους αναγκών.Αφετέρου η μείωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα της χαμηλότερης πλέον πληθωριστικής πίεσης το 2023 σε σύγκριση με το 2022 στην Ελλάδα ( αφού είχαμε πτώση του πληθωρισμού στο 4,2% το 2023 από 9,3% το 2022, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των τιμών ενέργειας).

Αυτό σημαίνει ότι μέρος της αύξησης του τζίρου το 2022 οφείλεται στον υψηλότερο πληθωρισμό της περιόδου, ο οποίος επηρέασε προς τα πάνω τις τιμές και, κατ' επέκταση, τα έσοδα των επιχειρήσεων σε μεγαλύτερο του αναμενόμενου βαθμό. Για αυτό και η ανάλυση του τζίρου των επιχειρήσεων σε συνάρτηση με τον όγκο των πωλήσεων, είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της οικονομικής κατάστασης της εκάστοτε επιχείρησης ή ολόκληρης της οικονομίας.

Αναφορικά με τους κλάδους της επιχειρηματικής δραστηριότητας, μείωση στον κύκλο εργασιών το 2023 σε σύγκριση με το 2022 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού, κατά 45,2% και του τομέα της Μεταποίησης, κατά 8,5%. Στον αντίποδα τις μεγαλύτερες αυξήσεις στον κύκλο εργασιών τους παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα της Εκπαίδευσης, κατά 23,5% και του τομέα των Κατασκευών, κατά 16,7%.Ο κατασκευαστικός τομέας αναδεικνύεται ως ένας από τους κύριους αναπτυξιακούς παράγοντες κατά την περίοδο μετά την πανδημία του COVID-19.

Η ανάκαμψη του τομέα αυτού συμβάλλει στην επιτάχυνση της οικονομίας, καθώς η αυξημένη ζήτηση για προγράμματα τύπου "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ" καθώς και για κατοικίες λόγω του προγράμματος golden visa οδηγούν στην τόνωση του κατασκευαστικού κλάδου. Αναφορικά με την αύξηση στην εκπαίδευση, κατά τη μετά COVID-19 περίοδο, παρατηρείται αύξηση του αριθμού των μαθητών που επιλέγουν την ιδιωτική εκπαίδευση, η οποία επιδρά θετικά στον τζίρο του τομέα. Συνεπώς, η αύξηση αυτή επισημαίνει μια νέα δυναμική στην αγορά εκπαίδευσης κατά τη μετά COVID-19 περίοδο.*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ