Η ευαίσθητη περιοχή δεν είναι τυχαίο που λέγεται ευαίσθητη! Ο σωστός καθαρισμός της και η καθημερινή φροντίδα και περιποίηση είναι Must! Διαβάστε τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να ακολουθείτε προκειμένου να αποφεύγετε μολύνσεις και λοιμώξεις στην περιοχή.
1. Καθαριότητα: Το πιο βασικό, όπως ξέρουμε, για την υγιεινή και φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής δεν είναι άλλο από τη σωστή καθαριότητα. Για να γίνει λοιπόν αυτό, αρχικά πρέπει να επιλέξετε - αφού συμβουλευτείτε γυναικολόγο- το κατάλληλο για τις ανάγκες σας προϊόν καθαρισμού για την ευαίσθητη περιοχή. Σε αυτό θα ληφθεί υπόψη η ηλικία και η κατάσταση σας (π.χ. εφηβεία, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, κ.λ.π.). Τα κοινά σαπούνια και τα αφρόλουτρα σώματος είναι καλό να αποφεύγονται. Ο σωστός καθαρισμός πρέπει να γίνεται με κατεύθυνση από τον κόλπο προς τα πίσω και όχι το ανάποδο, για την αποφυγή μολύνσεων. Μην κάθεστε ποτέ όταν χρησιμοποιείτε τουαλέτες σε δημόσιους χώρους.
2. Αποφυγή υγρασίας: Κάθε φορά που καθαρίζεις την ευαίσθητη περιοχή, είναι βασικό μετά τον καθαρισμό να σκουπίζεις πολύ καλά την περιοχή με βαμβακερή πετσέτα, γιατί αν παραμένει υγρασία επιτρέπει την ανάπτυξη μικροβίων. Γι' αυτό και το καλοκαίρι όταν πηγαίνουμε στη θάλασσα δεν πρέπει να μένουμε με βρεγμένο μαγιό που στεγνώνει πάνω μας αλλά είναι βασικό να αλλάζουμε με κάτι στεγνό και να σκουπίζουμε την υγρασία. - Η υγρασία προσφέρει το καλύτερο περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων, γι' αυτό θα πρέπει να την αποφεύγετε. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάζετε εσώρουχο μετά τη γυμναστική και να φοράτε στεγνό μαγιό όταν βγείτε από την πισίνα ή από την θάλασσα.
3. Εσώρουχα-ρούχα: Είναι σημαντικό για την υγιεινή και φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής να προσέχουμε το εσώρουχο αλλά και τα ρούχα που φοράμε. Γι' αυτό καλό είναι να προτιμάτε τα βαμβακερά εσώρουχα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει και συνήθως πλένονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες αποφεύγοντας τα άλλα υφάσματα. Επίσης, είναι καλύτερο να αποφεύγονται τα πολύ στενά και σφιχτά ρούχα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες με τη ζέστη που ιδρώνουμε περισσότερο.
4. Περίοδος: Κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι καλό να αλλάζετε σε τακτά χρονικά διαστήματα τη σερβιέτα ή το ταμπόν σας (ανά 3-4 ώρες περίπου ) και μετά το τέλος της περιόδου μπορείς να κάνεις μια κολπική πλύση για την απομάκρυνση υπολειμμάτων.
5. Ερωτική επαφή: Στη διάρκεια της ερωτικής επαφής μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε κάθε φορά προφυλακτικό (πέρα από τους σοβαρούς και γνωστούς λόγους) για την αποφυγή μετάδοσης λοιμώξεων και μετά την επαφή φροντίστε πάντα να ακολουθεί καθαρισμός της περιοχής.
6. Ιατρικός έλεγχος-πρόληψη: Τέλος, για να είστε σίγουρη για την υγιεινή και φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής, να επισκέπτεστε τακτικά το γυναικολόγο σας όχι μόνο αν έχετε κάποια ενόχληση και κάποιο πρόβλημα αλλά προληπτικά και για έναν γενικό έλεγχο.
Μην αμελείτε τις επισκέψεις σας και μην τις αναβάλετε επειδή τρέχετε με την καθημερινότητα ή επειδή νιώθετε άβολα. Αν εμφανιστεί κάποιο σύμπτωμα, όπως ερυθρότητα, αυξημένη έκκριση κολπικών υγρών που συχνά αλλάζουν χρώμα ή έχουν δυσάρεστη οσμή, τσούξιμο, οίδημα, κνησμός, πόνος χαμηλά στην κοιλιά ή κατά τη σεξουαλική επαφή, τότε η επίσκεψη στο γυναικολόγο πρέπει να προγραμματιστεί άμεσα.