Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Κέρδη, ανησυχίες και βεβαιότητες

 
mitsotakis-erdogan

Ενημερώθηκε: 06/12/23 - 09:20

Θετικό πρόσημα θεωρούν στην άλλη πλευρά του Αιγαίου ότι θα έχει η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Αθήνα. Τα τουρκικά ΜΜΕ με «οδηγό» τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και βασικό συστατικό τους χαμηλούς τόνους, αναμένουν μία συνάντηση που θα έχει περιορισμένη ένταση και ενθουσιασμό, αλλά θετικά μηνύματα για το μέλλον των σχέσεων και χωρίς αιχμές.

Στην Άγκυρα υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση για τη συνάντηση κορυφής. Συνεδριάζει το υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν και επί τάπητος θα τεθεί η γραμμή που θα ακολουθηθεί στην Αθήνα.

Στόχος της Άγκυρας στην παρούσα συγκυρία είναι «να μειώσει όσο γίνεται τους εχθρούς και να αυξήσει τους φίλους». Η επανάληψη «να συνομιλήσουμε με την Αθήνα χωρίς παρεμβάσεις τρίτων» από τον Ερντογάν λειτουργεί «κατασταλτικά» απέναντι στην εθνικιστική, ισλαμιστική και αντιπολιτευόμενη κριτική. Απορροφά αντιδράσεις του ακραίου χώρου, προκειμένου να αποφύγει επικρίσεις περί «παραχωρήσεων» προς την Ελλάδα. Ταυτόχρονα προβάλλει και μια διαλλακτική στάση προς Ευρώπη, και ΗΠΑ τους οποίους και έχει ανάγκη.

Όσον αφορά το μήνυμα Ερντογάν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως συμπυκνώνεται στα τουρκικά ΜΜΕ, θα είναι «ας μιλήσουμε για ό,τι μπορούμε να συμφωνήσουμε ή να συνεργαστούμε» και «ας αφήσουμε τα υπόλοιπα και τα δύσκολα για αργότερα».

Μια κίνηση τακτικής για να κερδίσει χρόνο αλλά και για να «πλασάρει» ευκολότερα το πακέτο το διεκδικήσεών του. Άλωστε σε σημερινή του συνέντευξη στην Καθημερινή δηλώνει ότι η Αγκυρα επιθυμεί να συμπεριληφθούν σε πιθανή προσφυγή στη διεθνή δικαιοσύνη περισσότερα θέματα, «αλληλένδετα» με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Μια δήλωση που ουσιαστικά βάζει στο τραπέζι όλο το πακέτο των διεκδικήσεων και για πολλούς ναρκοθετεί και το κλίμα των αυριανών συνομιλιών.

Στην Αθήνα τα «ήρεμα νερά» και η αποφυγή κατά το δυνατόν εμπρηστικών δηλώσεων είναι βασικό ζητούμενο για την αυριανή ημέρα. Η παράταση της «νηνεμίας» σε στρατιωτικό επίπεδο θα είναι ένα πολύ μεγάλο κέρδος από τη συνάντηση.

Ταυτόχρονα είναι και μια σειρά συμφωνιών για ζητήματα χαμηλής πολιτικής, αλλά κυρίως η συμφωνία για το μεταναστευτικό η οποία προετοιμάζεται από τις αρχές του φθινοπώρου μεταξύ των συναρμοδίων υπουργείων εκατέρωθεν. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στον πυρήνα της συμφωνίας θα βρίσκεται η συγκρότηση δύο ομάδων εργασίας, μία τουρκική και μία ελληνική, εργασίας που θα απαρτίζεται από στελέχη συναρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών.

Το μεταναστευτικό άλλωστε είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει και την Τουρκία, ώστε να δείξει το καλό πρόσωπό της στην Ε.Ε.

Από το Μαξίμου δηλώνουν ότι είναι καλά προετοιμασμένοι και δεν είναι αφελείς, έτοιμοι για κάθε αιφνιδιασμό, εντούτοις δε θεωρείται πιθανό ο Τούρκος πρόεδρος να κινηθεί επιθετικά. Αν χρειαστεί ο Έλληνας πρωθυπουργός θα δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις. Η μειονότητα στη Θράκη είναι ένα από τα δύσκολα και «ύποπτα» ζητήματα για το οποίο η ελληνική πλευρά βρίσκεται συνεχώς σε «συναγερμό».

Το μόνο θέμα για το οποίο μπορεί να σηκώσει τους τόνους ο Ερντογάν είναι αυτό της Γάζας. Ίσως δηλαδή να θελήσει να χρησιμοποιήσει το βήμα μιας δυτικής πρωτεύουσας ξανά, για να καταγγείλει το πόσο η Δύση παραμένει σιωπηλά ένοχη απέναντι στο αιμοσταγές Ισραήλ.

Η αφίξη Ερντογάν και το πρόγραμμα

Στις 11 αύριο το πρωί ο Ταγίπ Ερντογάν συνοδεία ακόμα δυο αεροπλάνων θα προσγειωθεί στο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου θα τον υποδεχτεί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Το πρόγραμμά του θα είναι ιδιαιτέρως σφιχτό:

--Στις 11.30 θα γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

--Στις 12.15 θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

-- Στις 13.00 θα γίνουν οι δηλώσεις στον Τύπο -δεν αναμένεται να υποβληθούν ερωτήσεις

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί γεύμα εργασίας της Ολομέλειας του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δυο χωρών. Θα έχει ενδιαφέρον αν μετά τις εργασίες της Συνόδου θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν από τις δυο χώρες.

Του ΑΣΣ θα έχουν προηγηθεί παράλληλες υπουργικές συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στη Βασιλίσσης Σοφίας και στη Λέσχη Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ