Προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Στέφανο Κασσελάκη να φέρνει στο προσκήνιο τις θέσεις του κόμματος, να ζητεί συντεταγμένη παρουσία από τα στελέχη στα μέσα ενημέρωσης και να τονίζει ότι οι διαφωνίες συζητούνται στα όργανα και όχι στα κανάλια.
Πολλοί ερμηνεύουν ως ένδειξη ενωτικής διάθεσης από μέρους του την αναφορά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στην ομιλία του στον Econοmist όπου άσκησε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για οικειοποίηση των προσπαθειών του ελλ. λαού και των αποτελεσμάτων και της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων εντός και εκτός κόμματος η διαδικασία που αρχίζει στην Επιτροπή Δεοντολογίας για τις παραπομπές των στελεχών. Η σύνθεση της επιτροπής είναι Βαρτζελή Ρεγγίνα, Βεντούρας Ερρίκος, Γιαννακίδου Χαρίκλεια, Θεοδωρακοπούλου Αναστασία.
Για τη διαδικασία, και τα βήματα που θα ακολουθήσει Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ έως το τελικό αποτέλεσμα μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ, ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, ο οποίος από το Συνέδριο του κόμματος το 2022 είναι μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφερόμενος στο αίτημα διαγραφής των τεσσάρων μελών του ΣΥΡΙΖΑ, από τον νέο πρόεδρο του κόμματος τόνισε πως για τέτοιες «σοβαρές ποινές» η απόφαση πρέπει να είναι υπερ από τα 2/3 του σώματος, δηλαδή από τα 15 άτομα που αποτελούν την Επιτροπή, θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της διαγραφής τα 10, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος να διαγραφεί ή να ανασταλεί η ιδιότητα κάποιους μέλους με άλλον τρόπο.
Μιλώντας στο mega ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ανέφερε πως: «Δεν ξέρω αν υπάρχει ενδεχόμενο να παγώσουν οι διαγραφές. Ο κ. Κασσελάκης έχει μία ευθύνη και η ευθύνη είναι να λειτουργήσει το κόμμα και να υπάρχει συνεκτική παρουσία του κόμματος. Κάποια πράγματα ξέφυγαν».
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM, είπε: «Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο κ. Κασσελάκης είναι πρόεδρος του κόμματος. Ίσως μερικά πράγματα θα μπορούσα να το πω αλλιώς. Δεν μετανιώνω που τα είπα αλλά θα μπορούσαν να ειπωθούν αλλιώς».
Ο Κώστας Αρβανίτης, Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., σε δηλώσεις του στο Σκάι, ανέφερε πως: «Από τη στιγμή που ο πρόεδρος παραπέμπει , αφήστε το πειθαρχικό να αποφασίσει. Δεν θα είναι ήττα της μιας ή της άλλης πλευράς η οποία απόφαση του πειθαρχικού»,
Έντονη συζήτηση έχει ανοίξει και για την εισήγηση να εμφανίζονται συγκεκριμένα πρόσωπα στα μέσα ενημέρωσης.
Ο Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας στο action 24, δήλωσε: «Είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μόλις γίνω μέλος του ΣΥΡΙΖΑ σταλινική συμμαχία θα παίρνουμε άδεια για να βγαίνουμε στα κανάλια».
Ο Πάνος Ρήγας σε δήλωσή του στο Σκάι, τόνισε ότι: «Θα πρέπει να είμαστε διαβασμένοι, πρέπει να έχουμε την ατζέντα που πρέπει να επιβάλουμε, πρέπει να είναι ενιαία η έκφραση. Η πρόθεση είναι να μην αποκλείσουμε κανέναν».
Με πληροφορίες από ΕΡΤ