Σκόπια και Βουλγαρία ακολουθούν κοινή γραμμή σε ο,τι αφορά Ρώσους κληρικούς οι οποίοι δραστηριοποιούνται στις δύο χώρες. Ήδη η βουλγαρική κυβέρνηση απέλαση τρείς , ενώ τα Σκόπια απαγόρευσαν την είσοδο σε ένα εξ αυτών με την κατηγορία για δράσεις υπέρ της αύξησης της επιρροής της πολιτικής της Μόσχας στην περιοχή.
Για τις απελάσεις, εκτός της ρωσικής κυβέρνησης, άμεση ήταν και η αντίδραση του πατριαρχείου Μόσχας το οποίο σε ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει λόγο για “ωμή αστυνομική αυθαιρεσία”. Το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας,(ΤΕΕΣ) αναφέρει οτι , πρόκειται για τον επικεφαλής του μετοχίου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σόφια αρχιμανδρίτη Βάσιαν (Zmeyev), τον γραμματέα του μετοχίου Αρχιερέα Yevgeny Pavelchuk και ένα μέλος του προσωπικού του μετοχίου στην επικράτεια της Βουλγαρίας.
Για την απέλαση το ΤΕΕΣ, τονίζει οτι αυτή στοχεύει “στην υπονόμευση της παραδοσιακά φιλικής σχέσης μεταξύ των δύο αδελφών Εκκλησιών, στην αντιπαράθεση των αδελφικών εθνών, των εθνών που συνδέονται με μια κοινή ιστορία και μια ενιαία πίστη”.
Προσθέτει ακόμη ότι “η εκδίωξη των ιερέων, είναι μια εξωφρενική πράξη που υπαγορεύεται από ρωσοφοβικά κίνητρα και την επιθυμία να διαγραφούν οι ένδοξες σελίδες της κοινής ιστορίας της Βουλγαρίας και της Ρωσίας”.
Το Πατριαρχείο , πέραν αυτό, περνάει και σε απειλές:“αυτοί που ξεκίνησαν αυτά τα προσβλητικά σχέδια θα υπομείνουν την ήττα. Τα Πατριαρχεία Μόσχας και Βουλγαρίας θα διατηρήσουν τα κοινά που έχουν, και που είναι ριζωμένα ανά τους αιώνες και δεν θα προδώσουν ποτέ την ιστορική μνήμη των λαών μας”.
Υπενθυμίζεται οτι η βουλγαρική υπηρεσία εθνικής ασφάλειας απέλασε τρεις κληρικούς με την κατηγορία οτι εφάρμοσαν «την υβριδική στρατηγική της Ρωσίας με στόχο να επηρεαστούν οι κοινωνικοπολιτικές διαδικασίες στη Βουλγαρία υπέρ των συμφερόντων» του Κρεμλίνου, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αρχιμανδρίτης Βάσιαν είχε βρεθεί στην επικαιρότητα (για εξίσου αρνητικούς λόγους) και πριν από λίγες ημέρες, όταν οι αρχές των Σκοπίων του απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα.
Το συγκεκριμένο άτομο τον τελευταίο χρόνο συντόνιζε όλες τις πολιτικές της Ορθόδοξης Εκκλησίας της γειτονικής χώρας σε ό,τι αφορά στην εκκλησιαστική της διπλωματία, γεγονός που οδήγησε σε κατάσταση πλήρους στασιμότητας τις σχέσεις της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την πλήρη αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της.
Για τη δράση των ρώσων κληρικών στη Βόρεια Μακεδονία ο πρόεδρος ο Στέβο Πεντάροφσκι σε πρόσφατη συνέντευξή του αποκάλυψε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από φιλικές χώρες, ορισμένοι Μητροπολίτες της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος συνεργάζονται με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφάλειας.
Η ρωσική πρεσβεία στη Βουλγαρία σε ανακοινωσή της αναφέρει οτι "η φιλοευρωπαϊκή βουλγαρική κυβέρνηση «έχει προφανώς αναλάβει την αποστολή να θέσει τον ρωσικό και τον βουλγαρικό λαό τον έναν εναντίον του άλλου», κατήγγειλε η ρωσική πρεσβεία, εκφράζοντας την «οργή» της για αυτή τη «αιφνιδιαστική» απόφαση.«Αυτή η υπόθεση είναι πρωτοφανής», αποτέλεσμα ενός «σατανικού μυαλού»,
Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, σε πρόσφατη συνέντευξή του αποκάλυψε, ότι σύμφωνα με πληροφορίες από φιλικές χώρες, ορισμένοι μητροπολίτες της Βόρειας Μακεδονίας συνεργάζονται με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφάλειας. Σημειώνεται ότι τον Μάιο του 2022 το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνώρισε και δέχθηκε σε εκκλησιαστική κοινωνία την Αρχιεπισκοπή Αχρίδας, υπό την προϋπόθεση της αποφυγής κάθε αναφοράς στον όρο «Μακεδονία» και στα παράγωγά του, χωρίς ωστόσο η απόφαση αυτή να σημαίνει την παραχώρηση Αυτοκεφαλίας στην εκκλησία αυτή.