Λίγο πριν τον δεύτερο γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών, οι Τούρκοι πολίτες που κατοικούν στην κατεχόμενη Κύπρο δεν δείχνουν ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Αναγνωρίζοντας πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαθέτει την παράσταση νίκης, αισθάνονται πως αυτό θα βάλει περισσότερα προσκόμματα στην όποια πρόοδο μπορεί να γίνει για να προχωρήσει η επίλυση του Κυπριακού
«Ελπίζουμε πως, αν η αντιπολίτευση εκλεγεί, ως προς το Κυπριακό, θεωρώ ότι θα χρειαστεί να επανεκτιμήσουν τις αποφάσεις του κ. Ερντογάν για τη λύση των δύο κρατών. Επίσης χρειάζεται να θεσμοθετηθεί μια πιο ανοικτή και με περισσότερο σεβασμό σχέση με τους Τουρκοκύπριους», λέει ο τ/κ ακτιβιστής Κεμάλ Μπαϊκαλί της οργάνωσης "Unite Cyprus Now".
Η επιμονή της Άγκυρας στην αντίθετη προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας λύση των δύο κρατών έχει οδηγήσει τους επανειλημμένους γύρους συνομιλιών στο να αποβούν άκαρποι. Η διεθνής κοινότητα τάσσεται υπέρ της επανένωσης του μοναδικού κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επί σχεδόν μισό αιώνα παραμένει κομμένο στα δύο λόγω στρατιωτικής κατοχής.
Με τα δεδομένα αυτά, η τουρκοκυπριακή κοινότητα παραμένει εγκλωβισμένη, αφού η κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου αναγνωρίζεται ως κράτος μόνο από την Τουρκία του Ερντογάν που κρατά την ψευδοκυβέρνησή της γερά προσδεδεμένη στο άρμα της. Έτσι οι Τουρκοκύπριοι θεωρούν ενδεχόμενη εκλογή του Κιλιτσντάρογλου ως παράθυρο ελπίδας.
«Αν νικήσει ο Κιλιτσντάρογλου θα έρθει η αλλαγή και στην Τουρκία και στην Κύπρο», λέει χαρακτηριστικά ο 70χρονος συνταξιούχος Τουρκοκύπριος Νετζμί Μπελγκέ.
Σύμφωνα με τον Ελληνοκύπριο αναλυτή του "Geopolitical Cyprus" Γιάννη Ιωάννου, η εκλογή του κεμαλιστή κεντροαριστερού Κιλιτσντάρογλου θα ξεκολλήσει την ευρωενταξιακή πορεία της Τουρκίας, κάτι που θα ωφελήσει και το Κυπριακό: «Η προσέγγιση τη Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό τον Κιλιτσντάρογλου θα αφορά το επανάνοιγμα κάποιων κεφαλαίων διαπραγμάτευσης, όπως η απελευθέρωση της βίζας ή κάποια άλλα ζητήματα κι έτσι θα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας, ώστε να πάρουμε το καλύτερο από αυτήν την διαμεσολαβητική προσπάθεια, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να παίζει πιο ενεργό ρόλο στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Αν αυτό ο παράθυρο ευκαιρίας ανοίξει, τότε θα έχουμε μια πιο ρεαλιστική πιθανότητα να γυρίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Ο Μπαϊκαλί από την πλευρά του επισημαίνει πως «η Τουρκία χρειάζεται να πάρει μια απόφαση όσον αφορά στην Κύπρο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις σχέσεις της με τη Δύση, το ΝΑΤΟ ή και με τη Ρωσία. Όλα αυτά θα παίξουν τον ρόλο τους. Θεωρώ πως, αν εκλεγεί η αντιπολίτευση, θα χρειαστεί να καθίσει και να συζητήσει με τους εταίρους της και να αναγνωρίσουν πως οι Τουρκοκύπριοι έχουν την δική τους διοίκηση, αναγνωρισμένη ή όχι».
144.000 κάτοικοι των Κατεχομένων έχουν δικαίωμα ψήφου ως Τούρκοι πολίτες στις τουρκικές εκλογές. Στέλεχος του κόμματος του Κιλιτσντάρογλου στην περιοχή χαρακτήρισε μη ρεαλιστική τη λύση των δύο κρατών που προκρίνει ο Ερντογάν και τόνισε πως το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα τάσσεται υπέρ μιας συνομοσπονδίας με αμοιβαίο σεβασμό. Όμως επί του παρόντος, ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας φαντάζει φαβορί και η επανένωση μακρινό όνειρο.
«Οικονομικά είμαστε πολύ συνδεδεμένοι με την Τουρκία, πολιτικά το ίδιο, κανείς δεν μας αναγνωρίζει», λέει η καθηγήτρια Γιόντσα Εζντεμίρ, η οποία είναι από την Τουρκία, αλλά κατοικεί στα Κατεχόμενα εδώ και 16 χρόνια. «Ακόμη κι αν περίπου οι μισοί επιθυμούν να επανενωθούν με τον νότο και να γίνουμε μία Κύπρος, μία ομοσπονδιακή Κύπρος, αυτό προϋποθέτει την έγκριση της Τουρκίας