Eυρεία αναφορά γίνεται στο Κυπριακό στο μανιφέστο που εξήγγειλε ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου στην Τουρκία το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).
Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η «Κίπρις» αναφέρει πως στο μανιφέστο γράφει ότι το AKP «θα συνεχίσει να εργάζεται για αναγνώριση της ΤΔΒΚ» όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος.
Από το μανιφέστο εξάγεται το συμπέρασμα ότι θα επιστρέψει -αν δεν το έκανε ήδη- στην πολιτική των απειλών και των προκλήσεων εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Καταγράφει τη θέση του για την «Γαλάζια Πατρίδα», την οποία θα υπερασπιστεί, αναφέρεται στις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, ομιλεί για τα παράνομα μνημόνια με την προσωρινή «κυβέρνηση» της Λιβύης, η οποία είναι υπόδουλη στην Τουρκία και επιχαίρει για την παράνομη αναγνώριση του ψευδοκράτους των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου
«Υπερασπιστήκαμε την επίτευξη μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί, την κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος που είναι κεκτημένο δικαίωμα του τουρκοκυπριακού λαού. Είπαμε ότι δεν θα τύχει ξανά διαπραγμάτευσης το μοντέλο λύσης ομοσπονδίας μετά την χωρίς αποτέλεσμα κατάληξη της Διάσκεψης για την Κύπρο που διοργανώθηκε στο Κραν Μοντάνα το 2017, λόγω της αδιάλλακτης στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς. Υποστηρίξαμε ενεργά την προσέγγιση ‘λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας’» αναφέρεται.
Προστίθεται ότι «μετά την έκκληση κατά την ομιλία στην 77η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 22 Σεπτεμβρίου 2022 προς την διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει επισήμως την ΤΔΒΚ διασφαλίσαμε την αποδοχή της ΤΔΒΚ ως μέλος παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Έτσι, για πρώτη φορά η ΤΔΒΚ έγινε αποδεκτή με το συνταγματικό της όνομα σε έναν διεθνή οργανισμό».
Ακόμη αναφέρεται ότι «το 2022 ανήλθε στα 27 ο αριθμός των γραφείων αντιπροσωπειών της τδβκ που ήταν 11 το 2002. Στην περιοχή του Βαρωσιού που ήταν κλειστή 46 χρόνια, αφαιρέσαμε από το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης μια περιοχή που αντιστοιχεί στο 3,5% της περιοχής. Θα υποστηρίξουμε κάθε είδους διπλωματική, πολιτική και οικονομική πρωτοβουλία που στηρίζεται σε μια σταθερή τάξη πραγμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, στον δίκαιο διαμοιρασμό και στον πολυμερή συνεταιρισμό. Θα παρέχουμε ισχυρή στήριξη σε προσπάθειες όπως η ‘Πρωτοβουλία Ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο’, με σκοπό την μετατροπή της περιοχής σε λίμνη ειρήνης και ευημερίας».