«Στροφή» της Τουρκίας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

 
BLINKEN CAVUSOGLU

Ενημερώθηκε: 22/02/23 - 13:57

Μετά την επίσκεψη Μπλίνκεν η Αγκυρα εμφανίζεται πιο δεκτική στο ζήτημα της προς Βορράν διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Πιθανές οι εκλογές στις 14 Μαίου στη γειτονική χώρα.

Πέρα από την πρώτη εντύπωση της κόντρας ανάμεσα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, διαφαίνονται ήδη πρώτα σημάδια για μία αλλαγή πλεύσης, μετά από την επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου στην Τουρκία. Τελικά θα συνεχιστούν στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ οι συνομιλίες, με την Τουρκία, του τριμερούς μηχανισμού για την ένταξη της Σουηδίας και τη Φινλανδίας. Ο μηχανισμός αυτός, τον οποίο ουσιαστικά είχε παγώσει η Άγκυρα, ενεργοποιείται και πάλι.

Έτσι, η αρχική αρνητική στάση της Άγκυρας κατά την επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ φαίνεται πως αφήνει τη θέση της σε ένα πρώτο βήμα, που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μία θετική στάση μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα γίνει τον Ιούνιο. Η ένταξη της Άγκυρας στην περιοδεία Μπλίνκεν αποφασίστηκε μετά τον σεισμό, ο οποίος άλλαξε άρδην τα δεδομένα στην περιοχή. Τώρα φαίνεται πως η επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου δίνει τους πρώτους καρπούς. Οι ΗΠΑ, που θέλουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους δίνοντας βαρύτητα στην ευρύτερη περιοχή- ενεργειακά και στρατιωτικά- φαίνεται πως πλησιάζουν περισσότερο στους στόχους τους μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Διόλου τυχαία και η επίσκεψη του Μπάιντεν στην Ουκρανία, αλλά και γενικότερα στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς θέλει να εδραιώσει και να αυξήσει τις πιέσεις που ασκούνται στη Ρωσία.

Κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά;

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η προσδοκία μιας πιθανής βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, που θα εξομαλύνει την κατάσταση στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Ο Άντονι Μπλίνκεν, που ζήτησε ξεκάθαρα την βελτίωση των σχέσεων, όσο και να μην είναι άμεσα τα αποτελέσματα, φαίνεται πως δεν έφυγε με άδεια χέρια. Σαφώς στα ελληνοτουρκικά η ατζέντα δεν θα είναι καθόλου εύκολη, καθώς η Άγκυρα δεν δείχνει κάποια αλλαγή στρατηγικής. Και από την άλλη φαίνεται πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει ξεκάθαρα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών πως η Αθήνα δεν θα συζητήσει κυριαρχικά της δικαιώματα.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, φαίνεται πως η αλληλεγγύη που έσπευσε να δείξει η Αθήνα ανοίγει τουλάχιστον έναν δρόμο διαύλων επικοινωνίας, ίσως και μία αρχή με κάποιες συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ακολούθως την επιστροφή του μηχανισμού των διερευνητικών συνμομιλιών. Εδώ οι αμφότερες εκλογές, που είναι το δύσκολο ορόσημο και για τις δύο πλευρές, πλέον είναι πολύ κοντά. Μάλιστα οι τελευταίες κινήσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν δείχνουν πως θεωρεί ασφαλέστερο να προχωρήσει σε εκλογές ακόμη και στις 14 Μαΐου, καθώς, όσο περνάει ο καιρός, θα υπάρχει μεγαλύτερη κόπωση στους σεισμοπαθείς που θα βιώνουν την καθημερινότητα σε αντίσκηνα και κοντέινερ.

Πηγή: Deutsche Welle / Ανδρέας Ρομπόπουλος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ