Το ανακοίνωσε και επισήμως ο Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ στέλνουν 31 άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία

 
ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Ενημερώθηκε: 25/01/23 - 20:06

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα προμηθεύσει την Ουκρανία με 31 προηγμένα άρματα μάχης M1 Abrams μέσα σε λίγους μήνες, μια απόφαση που βοήθησε να ξεπεραστεί το διπλωματικό αδιέξοδο με τη Γερμανία σχετικά με το πώς θα βοηθηθεί καλύτερα το Κίεβο στον πόλεμό του κατά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το Reuters ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την απόφαση σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν αρνητικές στην ιδέα της ανάπτυξης των δύσκολα συντηρήσιμων αρμάτων Abrams, αλλά έπρεπε να αλλάξουν στάση προκειμένου να πείσουν τη Γερμανία να στείλει τα πιο εύκολα στη χρήση άρματα Leopard 2 στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ θα παράσχουν επίσης την απαραίτητη εκπαίδευση και τις προμήθειες που απαιτούνται για τη λειτουργία και την εκμετάλλευση αυτών των αρμάτων, είπε.

Σύμφωνα με το Anadolu ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η παράδοση των αρμάτων μάχης M1 Abrams «θα ενισχύσει την ικανότητα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί το έδαφός της».

«Αυτά τα άρματα μάχης αποτελούν περαιτέρω απόδειξη της διαρκούς, αδιάλειπτης δέσμευσής μας στην Ουκρανία και της εμπιστοσύνης μας στις ικανότητες των ουκρανικών δυνάμεων», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν, πλαισιωμένος από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν

Τόνισε, όμως σύμφωνα με τους NYT, ότι η ενίσχυση δεν αποσκοπεί στην επέκταση του πολέμου στη Ρωσία. «Δεν πρόκειται για επιθετική απειλή προς τη Ρωσία», είπε.

«Δεν υπάρχει επιθετική απειλή για τη Ρωσία. Εάν τα ρωσικά στρατεύματα επιστρέψουν στη Ρωσία, όπου ανήκουν, αυτός ο πόλεμος θα είχε τελειώσει σήμερα».

Γιατί 31 άρματα μάχης

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ δήλωσαν ότι η ανακοίνωση είναι «μια πολύ σημαντική συνέχεια της προσπάθειάς μας να παρέχουμε στην Ουκρανία τις δυνατότητες που χρειάζεται για να συνεχίσει να υπερασπίζεται καλύτερα τον εαυτό της».

«Και είναι επίσης σύμφωνη με την μακροχρόνια δέσμευση που έχουμε για τις αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης τόνισαν επίσης ότι τα 31 άρματα μάχης M1 Abrams αντιστοιχούν σε ένα ουκρανικό τάγμα αρμάτων μάχης.

«Ο λόγος για τα 31 είναι επειδή τόσα άρματα θα αποτελούσαν ένα ουκρανικό τάγμα αρμάτων», δήλωσε αξιωματούχος. «Οπότε καλύπτουμε συγκεκριμένα αυτή την απαίτηση».

Η εκπαίδευση δεν θα γίνει στην Ουκρανία

Επιπλέον, οι ΗΠΑ θα παράσχουν ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για τη συντήρηση και τη λειτουργία των αρμάτων, καθώς και οκτώ οχήματα ανάκτησης M88 που θα συνοδεύουν τα άρματα Abrams, τα οποία «θα παρέχουν επιχειρήσεις ανάκτησης για να διασφαλίσουν ότι οι

Ουκρανοί θα είναι σε θέση να διατηρήσουν αυτά τα Abrams σε λειτουργία», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Η εκπαίδευση δεν θα πραγματοποιηθεί στην Ουκρανία, πρόσθεσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ