Telegraph: Πολύ κοντά σε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αγκάθι η κυριότητα

 
glupta parthenona

Ενημερώθηκε: 08/01/23 - 12:19

Νέο δημοσίευμα της Τέλεγκραφ υποστηρίζει ότι η συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα μπορεί να χρησιμοποιεί αρχαίους ελληνικούς θησαυρούς ως «εγγύηση».

Οι διαπραγματευτές για το Βρετανικό Μουσείο και την ελληνική κυβέρνηση έχουν «κλειδωθεί σε συνομιλίες», αναφέρει το δημοσίευμα προκειμένου «να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τις κόκκινες γραμμές και από τις δύο πλευρές».

Το Βρετανικό Μουσείο απαγορεύεται από το νόμο να παραδώσει τις αρχαιότητες που έχει, αλλά « συμφωνία δανείου για τα έργα τέχνης 2.500 ετών θα απαιτούσε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί ότι το Βρετανικό Μουσείο τα κατέχει νόμιμα, κάτι που δεν μπορεί να κάνει επειδή ισχυρίζεται ότι τα τεχνουργήματα ήταν στην πραγματικότητα "κλεμμένα”» αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τις πηγές της Τέλεγκραφ, οι διαπραγματευτές επιδιώκουν να «εφεύρουν» ένα νέο είδος συμφωνίας που θα μπορούσε να παρακάμψει αυτό το αδιέξοδο, με αρχαίους ελληνικούς θησαυρούς να αποστέλλονται στο Ηνωμένο Βασίλειο ως «εγγύηση» αντί των τυπικών διαβεβαιώσεων για την ιδιοκτησία που μέχρι στιγμής έχει καθυστερήσει οποιαδήποτε συμφωνία.

Το δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι οι συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν και «της ελληνικής κυβέρνησης στο υψηλότερο επίπεδο», καθώς επικαλείται πηγές κοντά στην προτεινόμενη συμφωνία, οι οποίες ανέφεραν ότι και οι δύο πλευρές είναι «εφευρετικές» για να επινοήσουν μια συμφωνία που δεν είναι νομική αλλά «πρακτική» και θα οδηγήσει στην παράδοση των Γλυπτών στην Αθήνα.

Μάλιστα ισχυρίζεται ότι «πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις πιστεύουν ότι μια συμφωνία είναι τόσο δυνατή όσο και πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη» του σκοπού αυτού.

Αυτή η «υβριδική» συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει ουσιαστικά την αγνόηση των ζητημάτων ιδιοκτησίας, με κανένα από τα μέρη να υποχρεώνεται να αποδεχθεί τις αξιώσεις του άλλου για τα ‘Μάρμαρα’ ώστε «το Βρετανικό Μουσείο να επιτρέψει να εγκαταλείψουν τη βάση του στο Bloomsbury χωρίς τις συνήθεις εγγυήσεις».

Πηγές της Τέλεγκραφ ισχυρίζονται ότι έχουν προτείνει η συμφωνία να μην θεωρηθεί «δάνειο», «λέξη ανάθεμα για την ελληνική πλευρά», αλλά θα είναι μια «πολύ πιο μόνιμη συμφωνία».

Η συμφωνία που προτείνεται για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα θα είναι η πρώτη του είδους της, η οποία θα δει αρχαίους ελληνικούς θησαυρούς να χρησιμοποιούνται ως «εγγύηση» για να εξασφαλιστεί ένας τελικός συμβιβασμός.

Πηγή: ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ