Η απογραφή πληθυσμού του 2021, τα αποτελέσματά της και ο κώδωνας κινδύνου για τις Ένοπλες Δυνάμεις!

 
Η απογραφή πληθυσμού του 2021, τα αποτελέσματά της και ο κώδωνας κινδύνου για τις Ένοπλες Δυνάμεις!

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 01/01/23 - 12:29

Η χθεσινή επίσημη ανακοίνωση από πλευράς της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) των αποτελεσμάτων της απογραφής του πληθυσμού στην επικράτεια της χώρας, που ως γνωστόν πραγματοποιήθηκε το 2021, προκάλεσε μία σειρά «παρενέργειες», που αφορούν το εγγύς μέλλον, δηλαδή το 2023 που έχουμε βουλευτικές εκλογές, αλλά και μακροπρόθεσμες, στρατολογικής μορφής, που θα επηρεάσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις μετά από μία 20ετία!

Βραχυπρόθεσμα, οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν – και θα γίνουν ασφαλώς – καθώς έχουν ως στόχο τις βουλευτικές εκλογές του 2023, όποτε και αν γίνουν αυτές, είναι οι ακόλουθες:

Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑ δημοσιοποιήθηκαν χθες και προωθήθηκαν προς δημοσίευσή τους σε Φύλλο Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ), κάτι που θα γίνει σύντομα και προφανώς αμέσως μετά τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς. Ακολούθως το ΦΕΚ αυτό παραλαμβάνεται από τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, προκειμένου το υπουργείο του, με βάσει τις επίσημες πληθυσμιακές αλλαγές που έχουν καταγραφεί, να καθορίσει εντός του Ιανουαρίου του 2023 τη νέα κατανομή των βουλευτικών εδρών ανά την επικράτεια! Ήδη ακούγονται οι πρώτες προσθαφαιρέσεις εδρών από νομούς, η προσθήκη δύο ακόμα νομών στις μονοεδρικές κλπ. Αυτό όμως είναι το σκέλος της απογραφής που αφορά τις εκλογές αλλά δεν αφορά το παρόν σχόλιό μας.

Τι «λέει» όμως η απογραφή και αφορά έστω και μακροπρόθεσμα τις Ένοπλες Δυνάμεις;

Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής πληθυσμού – κατοικιών του 2021 ο νόμιμος πληθυσμός της χώρας ανέρχεται στα 9.716.889 άτομα, ενώ σημειώνεται μία μικρή σχετικά μείωση του νόμιμου πληθυσμού της χώρας σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή πληθυσμού του 2011, κατά 187.397 άτομα λιγότερα, ενώ ο συνολικός αριθμός όλων των κατοίκων της Ελλάδας (νομίμων και μη) μειώθηκε μέσα στην τελευταία δεκαετία σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή κατά 1.098.308 άτομα!

Μείωση του νόμιμου πληθυσμού της χώρας, σημαίνει συνακόλουθα και μείωση της ετήσιας απόδοσης της κάθε κλάσης στρατευσίμων που θα κληθούν με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία σε κάποιο Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Είναι γεγονός ότι από το 2001 και μετά, με τα αποτελέσματα της τότε απογραφής πληθυσμού, οι αποδόσεις της κάθε κλάσης στρατευσίμων, δηλαδή όσοι άρρενες Έλληνες γεννήθηκαν προ 21 ετών, είναι ΣΥΝΕΧΩΣ φθίνουσες.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ολοένα και λιγότεροι Έλληνες πολίτες καλούνται να εκπληρώσουν τη Συνταγματική τους υποχρέωση, της στράτευσης δηλαδή και της υπηρεσίας της Πατρίδας!

Το γεγονός αυτό έχει ΑΜΕΣΟ αντίκτυπο στην ισχύ των ΕΔ, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από την επάνδρωση (αφού μιλάμε για στρατιωτική θητεία που είναι υποχρεωτική για όλους τους άρρενες, αλλά όχι και για τις γυναίκες, όπως είναι η στελέχωση αυτών με επαγγελματικά στελέχη) αυτών και όχι μόνο μέσα από την απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων ή τη συντήρηση παλαιότερων υπαρχόντων σε αυτές.

Θετικό είναι το γεγονός ότι μόλις προ μερικών εβδομάδων, χάρη στις ενέργειες και στη συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Στρατολογίας του ΓΕΕΘΑ, έγινε δυνατή η ψηφιακή ενημέρωση της δεύτερης μία φορά το χρόνο για το πόσοι άρρενες γεννήθηκαν σε όλη τη χώρα την περασμένη χρονιά, χωρίς να περιμένει την επί τούτου ενημέρωση από τον καθένα έφηβο με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου στο Λύκειό του. Είναι ένα βήμα για την παρακολούθηση του ζητήματος αλλά όχι για την επίλυση του προβλήματος της λειψανδρίας που είναι ήδη έντονο στις ΕΔ της χώρας και τα προσεχή χρόνια θα γίνεται ολοένα και πιο έντονο.

Η Πολιτεία πρέπει να σκύψει πάνω στο πρόβλημα ΤΩΡΑ. ΣΗΜΕΡΑ. Αλλιώς θα είναι πολύ αργά. Μέτρα μακροπρόθεσμα που θα αφορούν τον θεσμό της ενίσχυσης της οικογένειας, ώστε οι γονείς να παντρεύονται σχετικά νέοι και σχετικά νέοι να κάνουν παιδιά και μάλιστα περισσότερα του ενός.

Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα πρέπει να ληφθούν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά από εισηγήσεις υπεύθυνες του ΓΕΕΘΑ, και όχι οι αστειότητες των εισηγήσεων από τις…πολιτικές νεολαίες!

Αύξηση της στρατιωτικής θητείας με λήψη ταυτόχρονων μέτρων όπου ο κάθε νέος θα ΘΕΛΕΙ να υπηρετήσει στρατιωτική θητεία, όπως για παράδειγμα ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας να υπολογίζεται στα συντάξιμα χρόνια του κάθε νέου που έτσι και αλλιώς θα συνταξιοδοτείται στα 65 του πλέον!

Αναδιοργάνωση ουσίας και ότι να μένει ή να φεύγει μία μονάδα, να κλείνει ή να ανοίγει μία άλλη επειδή το ζητούν οι τοπικοί βουλευτές, μητροπολίτες και δήμαρχοι. Μόνο στην Ελλάδα ισχύει το να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις (ή καλύτερα να μη λαμβάνονται) πάνω στη βάση των πόσο φωνάζουν οι τοπικοί σουβλατζήδες, ιδιοκτήτες καφετεριών και άλλων επιχειρήσεων που βλέπουν τους στρατιώτες και τις μονάδες ως επιχειρήσεις τους!

Το μέλλον δεν είναι ευοίωνο και το μέλλον αρχίζει από …χθες!

Καλή χρονιά σε όλους και φώτιση στους αρμόδιους!

«Ιχνηλάτης»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ