Με αυτό το επίκαιρο από πολιτικής απόψεως ευφυολόγημα, που ωστόσο δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ), που συνήλθε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, παρόντων του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, αλλά και όλων των άλλων μελών του Οργάνου, καθώς δεν ανακοινώθηκε κάποια απόφαση για τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων που ήταν στην ημερήσια διάταξη.
Τα θέματα της ατζέντας του σημερινού ΚΥΣΕΑ ήταν:
---Η πορεία υλοποίησης του προγράμματος των φρεγατών FDI-HN “Belh@rra”.
---Η τελική απόφαση για να ολοκληρωθεί τυπικά το πρόγραμμα των αντιαρματικών SPIKE-NLOS από το Ισραήλ.
---Η τελευταίες εξελίξεις του προγράμματος των κορβετών.
---Η αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ-200HN που υπηρετούν ήδη στη δύναμη του Ελληνικού Στόλου.
---Η εξέταση θεμάτων που αφορούν την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο και στο Αιγαίο.
Έχοντας όλα αυτά να εξετάσει το ΚΥΣΕΑ, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:00, χθες που είχε αρχικά ανακοινωθεί και ολοκληρώνοντας τη συνεδρίασή του στις 13:30, φαίνεται ότι δεν έλαβε, ή τουλάχιστον για να είμαστε περισσότερο ακριβείς, δεν ανακοινώθηκε επίσημα, καμία απόφαση που να αφορά τα συγκεκριμένα, εξοπλιστικά προγράμματα, που προαναφέρθηκαν.
Από το Μέγαρο Μαξίμου εκδόθηκε η ακόλουθη λιτή ανακοίνωση: «Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου η τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν ζητήματα ενίσχυσης του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο και το Αιγαίο».
Αυτά και μόνο.
Τι λέει τώρα το ρεπορτάζ!
Πρώτο, πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση-παρουσίαση των δύο τελικών προτάσεων που έχουν κατατεθεί για το πρόγραμμα των 3 κορβετών, με «δικαίωμα προαίρεσης» για μία ακόμα, 4 συνολικά, που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, περιελάμβανε και την άποψη του ΥΠΕΘΑ, αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πολεμικού Ναυτικού πιο συγκεκριμένα γι’ αυτές.
Δεν ελήφθη καμία απόφαση, τουλάχιστον επίσημα καθώς εκτιμάται και ως ένα σημείο έχει λογική βάση, ότι τώρα η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν όλο το πακέτο (τελικές προτάσεις εταιρειών, απόψεις των εμπλεκομένων ΥΠΕΘΑ, ΓΕΕΘΑ, ΠΝ), και απομένει η τελική τους «επεξεργασία» σε καθαρά πολιτικό επίπεδο από τον πρωθυπουργό. Οι όποιες αποφάσεις παραπέμπονται για το επόμενο ΚΥΣΕΑ, που θα συνέλθει τέλη Ιανουαρίου ή πιο πιθανό στις αρχές Φεβρουαρίου 2023.
Δεύτερο, δεν έγινε γνωστό και δεν ανακοινώθηκε απολύτως τίποτα για το άλλο πρόγραμμα, που όπως πρόσφατα έλεγαν κορυφαίοι υπηρεσιακοί παράγοντες, «απομένει η συλλογή υπογραφών από τα μέλη του ΚΥΣΕΑ για να πάει για συμβασιοποίηση», του προγράμματος των αντιαρματικών SPIKE-NLOS. Και αυτό καθώς είναι γνωστό το θέμα που υφίσταται με τις πάνω από 13 μήνες καθυστερήσεις, που οφείλονταν σε διάφορους λόγους, που δεν είναι του παρόντος, και που είχαν θέσει το κρίσιμο θέμα ότι αν δεν ληφθεί απόφαση μέχρι το τέλος του 2022 τότε από τον Ιανουάριο οι Ισραηλινοί θα έχουν νέες, αυξημένες, τιμές. Παρόλα αυτά απόφαση δεν ελήφθη σήμερα, κάτι που σημαίνει ότι πρακτικά, άτυπα και σιωπηρά προφανώς, έχει δοθεί μικρή παράταση από Ισραηλινής πλευράς για τα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου 2023 κατά την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ!
Εκτιμάται, ότι από καθαρά επικοινωνιακής πλευράς, και για λόγους επικαιρότητος, η όποια εξαγγελία εξοπλιστικών προγραμμάτων, δισεκατομμυρίων ευρώ, παραμονές Χριστουγέννων και εορτών, λίγες μόλις μέρες μετά την εξαγγελία του FoodPass προς όφελος των νοικοκυριών που έχουν οικονομικά προβλήματα, δεν θα έκανε καλό «γκελ» στην κοινωνία. Γι’ αυτό το λόγο και οι όποιες εξαγγελίες «μετατέθηκαν» για μερικές εβδομάδες αργότερα και πάντως μετά τις γιορτές και την εορταστική ατμόσφαιρα που αυτές προκαλούν, γεγονός βέβαια που χρονικά προσεγγίζει ακόμα πιο πολύ τις εκλογές, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.
Τέλος, αλλά όχι έσχατο, αναφορικά με την ανανέωση κατά ένα χρόνο της θητείας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κώστα Φλώρου, ο οποίος συμπληρώνει σε λίγες βδομάδες τα τρία «κλειστά» χρόνια της θητείας του στο συγκεκριμένο ύψιστο στρατιωτικό αξίωμα των Ενόπλων Δυνάμεων, επισημαίνεται ότι υπήρξαν «διαρροές» από «κυβερνητικές πηγές» προς δημοσιογράφους του κυβερνητικού ρεπορτάζ, ότι «πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η θητεία του θα ανανεωθεί για ένα χρόνο»,προσθέτοντας ωστόσο ότι «το θέμα δεν συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ».
«Ιχνηλάτης»