Την ώρα που η γαλλική Δεξιά αναζητεί τον υποψήφιό της για τις προεδρικές κάλπες του Μαΐου, το κίνημα κατά του γκέι γάμου προσπαθεί να αναβιώσει και να φωνάξει «παρών», διεκδικόντας ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής γραμμής του τελικού υποψηφίου.
Προσπάθησε έτσι να προχωρήσει σε επίδειξη δύναμης με συγκέντρωση στο Παρίσι, με την προσέλευση να είναι, αναμενόμενα, αρκετά χαμηλότερη εκείνης στις ημέρες της δόξας του -ενώ ακτιβιστές προχώρησαν σε αντισυγκέντρωση με... φιλιά στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ.
Το κίνημα που είχε σχηματιστεί το 2013 εναντίον του γκέι γάμου, με την ονομασία «Διαδήλωση για Όλους» (Manif Pour Tous) σε αντίδραση στον «Γάμο για Όλους», είχε διοργανώσει τότε μεγάλες διαδηλώσεις που κατέληξαν ακόμη και σε σκηνές με δακρυγόνα και μάχες για την αστυνομία -αλλά τελικά δεν είχε καταφέρει να εκτροχιάσει το νόμο για εξίσωση των ομόφυλων και των ετερόφυλων ζευγαριών.
Την Κυριακή όμως, τρία χρόνια μετά και έπειτα από προετοιμασία επιστροφής στα τεκταινόμενα με αναβίωση της δραστηριότητάς του, κάλεσε σε νέα συγκέντρωση στο Παρίσι (στο Τροκαντερό, απέναντι από τον Πύργο του Άιφελ).
Σύμφωνα με την αστυνομία, η προσέλευση έφτασε τις 24.000 -οι ίδιοι οι διοργανωτές μιλούν για 200.000. Στην τελευταία συγκέντρωσή του πριν πέσει σε «νάρκη», το 2014, είχε συγκεντρώσει σύμφωνα με την αστυνομία 80.000 (τότε, οι διοργανωτές μιλούσαν για 530.000).
Στόχος της συγκέντρωσης, στην οποία κυριαρχούσαν σημαίες με το έβλημα του κινήματος (ένα σχέδιο με έναν πατέρα, μία μητέρα και δύο παιδιά), σημαίες σε ροζ (για τις γυναίκες) ή μπλε (για τους άνδρες) και κάποιες γαλλικές σημαίες, ήταν να διατρανωθεί η ανάγκη «υπεράσπισης της παραδοσιακής οικογένειας».
Πολιτικός όμως στόχος της συγκέντρωσης ήταν δείξει την παρουσία του με φόντο την διαδικασία επιλογής του προεδρικού υποψηφίου με το στρατόπεδο της Δεξιάς: Το κίνημα είχε «ξυπνήσει» τις τελευταίες εβδομάδες εξετάζοντας εάν θα προσέφερε τυπικά την υποστήριξή του σε κάποιον από τους, αρχικά επτά, διεκδικητές, αλλά τελικά δεν προχώρησε σε επιλογή συγκεκριμένου υποψηφίου.
Αυτό που επιδιώκει είναι σημαντικότερο, και είναι οι θέσεις του να λειτουργήσουν ως συνιστώσα στο πολιτικό κλίμα του ευρύτερου δεξιού στρατοπέδου και, στο τέλος, ως τμήμα της συνισταμένης του υποψηφίου που θα αναδειχθεί. Επί του συγκεκριμένου, διατηρεί μεν τη θέση για απόσυρση του γκέι γάμου (έστω και λιγότερο ηχηρά, καθώς πια απόσυρσή του θα ήταν πρακτικά πολύ πιο περίπλοκη), αλλά προτάσσει την αντίθεση στη διεύρυνση του πλαισίου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (GPA) και τη δυνατότητα μεθόδων με παρένθετη μητέρα (PMA).
Ψηλά στην ατζέντα των θέσεών του είναι επίσης η αντίθεση στην υποτίθεμενα «υπερβολικά φιλελεύθερη» κατεύθυνση σχολικών βιβλίων, αναφορά με το φύλο.
Από την συγκέντρωση «πέρασε» και ένας από τους αδύναμης προοπτικής διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος της Δεξιάς, ο Ζαν-Φρεντερίκ Πουασόν. Αυτός φαίνεται να έχει και περισσότερο «ρεύμα» στους υποστηρικτές του Manif Pour Tous.
Ο Πουασόν βρέθηκε μεταξύ των συγκεντρωμένων, αλλά δεν ανέβηκε στο βήμα. Αντιθέτως, το λόγο στη συγκέντρωση πήρε η «νεαρότερη των Λεπέν», Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν του γαλλικού Εθνικού Μετώπου.
Στην άλλη πλευρά του Παρισιού, στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ -που είναι τα τελευταία χρόνια και η κύρια σκηνή διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων της γαλλικής πρωτεύουσας- η εικόνα ήταν αρκετά διαφορετική. Σε διαμαρτυρία για τη συγκέντρωση του Manif Pour Tous, είχε διοργανωθεί «συγκέντρωση φιλιού», με αρκετά ομόφυλα και κάποια ετερόφυλα ζευγάρια να κρατούν σημαίες και πανό υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.
B. Ψυχογιός - in.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι εκπλήξεις στη σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
Στον χορό των μετασεισμών η Ήπειρος - Σεισμός στη Σάμο
Η Συρία στο επίκεντρο συνάντησης των ΥΠΕΞ της ΕΕ
ΚΑΙΡΟΣ 17/10/2016: Συννεφιά και σποραδικές καταιγίδες
Πακιστάν: Τουλάχιστον 27 νεκροί και περισσότεροι από 50 τραυματίες από τη σύγκρουση δύο λεωφορείων