Εκλογή Αρχιεπισκόπου Κύπρου: Εκτός εκλογικών καταλόγων οι Ρώσοι ψηφοφόροι

 
ΚΥΠΡΟΣ

Ενημερώθηκε: 28/11/22 - 22:30

Την πρώτη τους μεγάλη νίκη για τα δεδομένα της Κύπρου πέτυχαν οι αποκαλούμενοι φιλοπατριαρχικοί μητροπολίτες λίγες μέρες πριν τις εκλογές για τον αρχιεπισκοπικό Θρόνο. Σύμφωνα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου οι εκλογές θα γίνουν μεν κανονικά στις 18 Δεκεμβρίου αλλά σε αυτές δεν θα πάρουν μέρος αλλοδαποί.

Όπως ανακοινώθηκε “λόγω των απρόβλεπτων θεμάτων που προέκυψαν και της υπέρβασης των τεθέντων χρονοδιαγραμμάτων η Σύνοδος με την απαιτούμενη προς τροποποίηση της Καταστατικής διάταξης πλειοψηφία, αποφάσισε να μην δεχθεί αιτήσεις για εγγραφή αλλοδαπών ορθοδόξων Χριστιανών στους Εκλογικούς Καταλόγους ούτως ώστε να μπορούν να διεξαχθούν οι Εκλογές εντός των προβλεπόμενων υπό του Καταστατικού Χάρτου χρονικών ορίων”.

Η απόφαση αυτή ήρθε σε μια περίοδο όπου οι  αλλοδαποί ορθόδοξοι ,Ρώσοι στην πλειοψηφία τους, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις εκλογές με σαφή προτίμηση προς τους φιλορώσους υποψηφίους. Προκειμένου να αποσυνδεθεί η εκλογή από ξένες παρεμβάσεις η Σύνοδος αποφάσισε τη μη εγγραφή στους καταλόγους των συγκεκριμένων ψηφοφόρων.

Επίσης με αφορμή το θέμα των προσωπικών δεδομένων και της ανάγκης να συμβαδίζει η Ιερά Σύνοδος με τις υποχρεώσεις της που υπαγορεύονται από τη σχετική νομοθεσία, αλλά και τις υποδείξεις της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ,αποφάσισε όπως όλοι όσοι επιθυμούν να μην συμπεριληφθούν τα ονόματά τους στους Εκλογικούς Καταλόγους απευθυνθούν με αίτημα διαγραφής.

Προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαγραφή, θα πρέπει να αποστέλλεται το αίτημα του στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] δίδοντας το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό δελτίου ταυτότητας του εκλογέα προκειμένου να γίνει εφικτή η ταυτοποίηση και η διαγραφή του.

Με την ικανοποίηση του δικαιώματος και τη διαγραφή, θα αποστέλλεται σχετική επιβεβαίωση διαγραφής στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του πολίτη που αιτήθηκε.

Μετά την πιο πάνω προθεσμία, ο Γενικός Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, αφού γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις/ αφαιρέσεις, θα προχωρήσει στην οριστικοποίηση των Εκλογικών Καταλόγων, που θα αναρτηθούν για σκοπούς υποβολής τυχόν ενστάσεων.

Σε ο,τι αφορά την τελική εκλογή Αρχιεπισκόπου ,σύμφωνα με τον τοποτηρητή Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο το πιο πιθανό είναι να γίνει το διάστημα μεταξύ των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ