Η CIA επιδιώκει να στρατολογήσει Ρώσους υπηκόους που είναι εξαγριωμένοι με την πορεία του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών των ΗΠΑ, σε μια σπάνια δημόσια συζήτηση του είδους αυτού, στο Heyden Center του Πανεπιστημίου George Mason.
Ο Διευθυντής Επιχειρήσεων της CIA, Ντέιβιντ Μάρλοου, υπογράμμισε ότι η αποτυχία του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους και τους στόχους ασφαλείας στην εννεάμηνη εισβολή στην Ουκρανία έδωσε στη CIA μια χρήσιμη ευκαιρία στρατολόγησης.
«Ο Πούτιν ήταν στην καλύτερή του στιγμή την ημέρα πριν από την εισβολή γιατί είχε όλη την εξαναγκαστική δύναμη που θα έχει ποτέ», είπε ο Μάρλοου σε μια συζήτηση με ακαδημαϊκό πάνελ την περασμένη εβδομάδα. Mάλιστα, γεγονός επίσης σπάνιο κυκλοφόρησε και σχετικο βίντεο με την συζήτηση αυτή!!
Αναφέροντας ως αρχικούς στόχους του Πούτιν την υπαναχώρηση της Ουκρανία, τη διαίρεση του ΝΑΤΟ και την προβολή της στρατιωτικής, οικονομικής και διπλωματικής ισχύος της Ρωσίας, ο Μάρλοου είπε: «Τα σπατάλησε όλα. Και έτσι, ψάχνουμε σε όλο τον κόσμο για Ρώσους που νιώθουν αηδιασμένοι με αυτό όσο κι εμείς επειδή είμαστε “ανοιχτοί για δουλειά”», πρόσθεσε.
Περισσότεροι από 400.000 Ρώσοι πιστεύεται ότι εγκατέλειψαν τη Ρωσία τους μήνες μετά την απόφαση του Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ενώ άλλοι 700.000 Ρώσοι εκτιμάται από το Κρεμλίνο ότι εγκατέλειψαν τη χώρα τις δύο εβδομάδες από τότε που ο Πούτιν κήρυξε τη «μερική» επιστράτευση εφέδρων στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal Wη οποία ήταν η πρώτη που αναφέρθηκε στην επιχείρηση στρατολόγησης του Μάρλοου χθες Τρίτη, οι σπάνιες δημόσιες δηλώσεις του εν ενεργεία αξιωματούχου της CIA έγιναν ενώπιον ενός εκλεκτού κοινού καθηγητών και προσωπικού στο Κέντρο Πληροφοριών, Πολιτικής και Διεθνούς Ασφάλειας του Πανεπιστημίου Τζορτζ Μέισον.
Παρά το γεγονός ότι η εφημερίδα αναρωτιέται κατά πόσον οι δηλώσεις Μάρλοου είναι απλώς ένας “λεονταρισμός της CIA», η Wall Street Journal σημειώνει ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία έχει παράλληλα εξαπολύσει έναν «εντεινόμενο πόλεμο κατασκόπων» στην Ευρώπη.
Πάντως οι δηλώσεις του απηχούν πρόσφατους ισχυρισμούς πρώην ανώτερων αξιωματικών της CIA ότι η δυσαρέσκεια πολλών Ρώσων με την εισβολή στην Ουκρανία παρέχει πρόσφορο έδαφος για στρατολόγηση πρακτόρων μεταξύ δυσαρεστημένων στρατιωτικών, ολιγαρχών που έχουν δει την περιουσία τους να μειώνεται από τις δυτικές κυρώσεις και επιχειρηματιών και άλλων που έχουν εγκαταλείψει την χώρα .
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν απελάσει εκατοντάδες Ρώσους διπλωμάτες που θεωρούνται ύποπτοι ως κατάσκοποι και έχουν συλλάβει τουλάχιστον δύο «παράνομους» – πράκτορες της Ρωσίας που παρουσιάζονταν ως κάποιοι άλλοι, άσχετοι με την κυβέρνηση της Μόσχας. Στη Μόσχα και σε άλλες ρωσικές πόλεις, το Κρεμλίνο διέταξε περικοπές στη διπλωματική παρουσία των ΗΠΑ, περιορίζοντας σημαντικά τις ευκαιρίες για κατασκοπεία.
Ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας ξένων πληροφοριών MI6 εκτιμά ότι περισσότεροι από 400 Ρώσοι αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών που λειτουργούσαν υπό διπλωματική κάλυψη είχαν απελαθεί μέχρι φέτος το καλοκαίρι.
«Σε μια τελευταία καταμέτρηση, βόρεια από 400 Ρώσους αξιωματικούς των πληροφοριών που λειτουργούσαν υπό διπλωματική κάλυψη απελάθηκαν», δήλωσε ο επικεφαλής της MI6 Ρίτσαρντ Μουρ στο Φόρουμ Ασφαλείας του Άσπεν. «Θεωρούμε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει μειωθεί κατά το ήμισυ η ικανότητά τους να κάνουν τις επιχειρήσεις τους, να κατασκοπεύουν υπέρ της Ρωσίας».
Οι αξιωματούχοι έχουν πει πολύ λιγότερα για τις επιχειρήσεις πληροφοριών τους εντός της ίδιας της Ουκρανίας, αν και νυν και πρώην δυτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι το προσωπικό της CIA και της MI6 βρίσκεται στο έδαφος και διεξάγει εκπαίδευση και άλλες δραστηριότητες. Οι λεπτομέρειες δεν είναι δημοσίως γνωστές και καμία υπηρεσία δεν συζητά τις ξένες δραστηριότητές της.