Μορφή χιονοστιβάδας έχουν λάβει οι εξελίξεις για την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου» με νέες μαρτυρίες παιδιών για τον ίδιο εργαζόμενο της δομής. Οι αποκαλύψεις αφορούν σεξουαλικές κακοποιήσεις στην «Κιβωτό του Κόσμου» από ενήλικα σήμερα παιδιά που φιλοξενήθηκαν στη δομή.
Η Εισαγγελία Ανήλικων αναλαμβάνει την έρευνα για την υπόθεση των καταγγελιών για κακοποίηση, που έγιναν από παιδιά που φιλοξενήθηκαν σε δομές της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου».
Σύμφωνα με πληροφορίες η δικογραφία, που με εισαγγελική εντολή ξεκίνησε να σχηματίζει η Υπηρεσία Προστασίας Ανήλικων της Αστυνομίας, επιστρέφει στην Εισαγγελία προκειμένου η διερεύνηση της υπόθεσης να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί από την Εισαγγελία Ανήλικων, η οποία αφού μελετήσει τα στοιχεία της υπόθεσης θα αποφανθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες και αν ναι σε βάρος ποιων πρέπει να αποδοθούν.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών, παράλληλα, ξεκινά, σύμφωνα με πληροφορίες, έρευνα για τη διαρροή στον Τύπο στοιχείων της υπόθεσης, όσο ο φάκελος βρισκόταν στην αρμόδια υπηρεσία Ανηλίκων στην ΓΑΔΑ.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, έως τώρα έχει καταθέσει στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων ένας 18χρονος σήμερα, ο οποίος υποστηρίζει ότι το 2020 έπεσε θύμα ασέλγειας και κακοποίησης από άτομο που βρισκόταν σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου». Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία του, η κακοποίησή του συνεχίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει άλλες δύο καταγγελίες, ενός ενήλικου σήμερα και ενός ανήλικου, για ανάλογα περιστατικά στην «Κιβωτό του Κόσμου».
Η πρώτη καταγγελία
Το θέμα άρχισε να απασχολεί μετά την καταγγελία που έγινε στα μέσα του περασμένου Αυγούστου το 2021. Ο αθλητής και τότε συνεργάτης της «Κιβωτού», Χρόνης Χλίτσιος, κατήγγειλε ότι τρία παιδιά που φιλοξενούνταν στη δομή, ξυλοκοπήθηκαν άγρια από στέλεχος του οργανισμού που τότε υπηρετούσε στην Αθήνα.
Τόνισε ότι ενώ εκείνος προσπάθησε να κινήσει τις διαδικασίες για να πέσει άπλετο φως, κάποιοι στον οργανισμό θέλησαν να του κλείσουν το στόμα.
«Το πρωί της Πέμπτης 18 Αυγούστου παρουσιάστηκα στη διευθύντρια της δομής ενημερώνοντάς την ότι προτίθεμαι να καταγγείλω το γεγονός στην αστυνομία.»
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ενημερώθηκα από τον υπεύθυνο παιδαγωγών της δομής τηλεφωνικά ότι απολύθηκα με το αιτιολογικό ότι με τις πράξεις μου παρασύρω και άλλους συναδέλφους σε ανάλογες κινήσεις (δεν κατάλαβα τι ακριβώς εννοούσε)».
O παιδαγωγός απομακρύνθηκε τη μέρα που έκανε την καταγγελία, με τον ίδιο τότε να εύχεται να μην αποδειχθούν από την έρευνα σκοτεινές και υπόγειες κινήσεις στη δομή της Κιβωτού.
«Επειδή δεν είμαι ο μόνος που έχει προβεί σε επώνυμη καταγγελία στην Ασφάλεια του Βόλου, εύχομαι και προσεύχομαι η υπόθεση να προχωρήσει με κάθε νόμιμο τρόπο, χωρίς να υπάρξουν σκοτεινές και υπόγειες κινήσεις. Αυτό θα ήταν ανεπανόρθωτο λάθος από μια δομή η οποία βρίσκεται τόσο ψηλά στην εκτίμηση του κόσμου».
Μιλώντας στο MEGA και το LIVE NEWS, συγγενής του 19χρονου είπε:
«Όλα τα είπε τον Ιανουάριο που έφυγε. Δεν έλεγε, έλεγε μισόλογα μα φαινόταν πήγαινε πέρα δόθε στο δωμάτιο, δεν μπορούσε να κάτσει σε ένα σημείο. ”Ρε (…) μου, αγάπη μου τι έχεις πάθει παιδί μου; του λέω ” Τι έχεις πάθει παιδί μου;»
«Έτσι αρχίσαμε να λέμε κάτι συμβαίνει, αυτός δεν ήταν έτσι. Τι έχει πάθει; Αλλά μετά που το συζήτησα με τη μητέρα του μου λέει ” Ένα χρόνο τώρα είναι έτσι, του κάνει κακό εκεί μέσα που μένει».
Λέει η μητέρα του: ”Ναι, δεν κάθεται σαν άνθρωπος, πάει κι έρχεται”. Και από εκεί άρχισε να ανοίγεται.
Του λέω: ” Εσύ δεν ήσουν έτσι, τι σου συμβαίνει; μίλα μας, έχει γίνει κάτι; και έτσι άρχισε και τα έλεγε.» Ντρέπομαι ρε (…), νρέπομαι. Του λέω ”βρε θα σου πούμε ότι είσαι (…)”. »Και τι; Να με λένε αδελφή; Του λέω ” Βρε χαζός είσαι; Ποιος θα σε πει αδελφή; Του λέω μετά: ” Γιατί δεν σηκώθηκες να φύγεις”;
Έλεγε: ”Αφού τόσα χρόνια σας είχα εγώ, τώρα κι εσείς θα δώσετε”.
Για να τον πείσει τον μικρό, η μητέρα νοίκιαζε σπίτι και της έδινε το ενοίκιο.
Δόμνα Μιχαηλίδου για καταγγελίες
«Όσο καλή και να είναι μία δομή, τα παιδιά δεν πρέπει να είναι σε δομές. Οι δομές είναι κακοποιητικές όχι μόνο αν κάνουν κακοποίηση σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική στα παιδιά, αλλά είναι κακοποιητική μόνο και μόνο από το κομμάτι ότι το παιδί δεν έχει μία αποκλειστική σχέση με έναν γονέα, έναν ανάδοχο ή έναν θετό γονέα». Αυτό δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ1. Μάλιστα, σε συνέχεια της προκαταρκτικής έρευνας, που έχει διαταχθεί, η υφυπουργός σημείωσε ότι «η καταγγελία, την οποία έφερε στο φως ο Συνήγορος του Πολίτη για την Κιβωτό του Κόσμου, δείχνει την πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη που έχουμε, αυτό που λέω εδώ και 3,5 χρόνια, αποϊδρυματοποίησης των παιδιών».
«Πρέπει όλα να βγουν στη φόρα, αν αληθεύουν οι καταγγελίες, που διερευνώνται αυτή, τη στιγμή» τόνισε η κ. Μιχαηλίδου. Παράλληλα, η υφυπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι δεν είχε καμία καταγγελία για την Κιβωτό του Κόσμου και διευκρίνισε: «Αν είχαμε, θα είχαμε κινηθεί με την ίδια ταχύτητα με την οποία κινούμαστε πάντα». Σε αυτό το σημείο υπενθύμισε τη λειτουργία της Εθνικής Γραμμής Παιδικής Προστασίας 1107.
Σε ερώτηση σχετικά με τους ελέγχους στις δομές και αν είναι αρκετές η υφυπουργός Εργασίας απάντησε ότι για τις Μονάδες Παιδικής Προστασίας, μέχρι και τον Μάιο, δεν υπήρχαν κανόνες. «Εμείς ήρθαμε και βάλαμε κανόνες, προδιαγραφές στις δομές παιδικής προστασίας. Προδιαγραφές σημαίνει έλεγχος, σημαίνει ότι μπορεί να πάει ο κοινωνικός σύμβουλος της περιφέρειας και να μετρήσει πόσα είναι τα παιδιά, να κοιτάξει αν υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί και αν όλοι όσοι εργάζονται στις δομές αυτές έχουν το αυτονόητο λευκό ποινικό μητρώο», εξήγησε η κ. Μιχαηλίδου και πρόσθεσε: «Σε κάθε δομή υπάρχει πια υπεύθυνος παιδικής προστασίας. Όλα αυτά στις αρχαιότερες δομές της χώρας δεν υπήρχαν. Θα είναι αυτά αρκετά; Δεν ξέρω και φοβάμαι πως όχι και δουλεύουμε και συνεχίζουμε να δουλεύουμε. Όμως, από εφέτος το καλοκαίρι υπάρχει πολύ σαφές πλαίσιο λειτουργίας, στο οποίο, πέραν από τον έλεγχο και τη στελέχωση, υπάρχει και κτιριολογικό πλαίσιο, γιατί το κτιριολογικό είναι ένα κομμάτι σεβασμού των δικαιωμάτων του παιδιού».
Πάτερ Αντώνιος για καταγγελίες σχετικά με την "Κιβωτό του Κόσμου": «Είμαι θλιμμένος, είμαστε σε έκπληξη»
Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Alpha, νωρίτερα σήμερα, ο πατέρας Αντώνιος, επικεφαλής της οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου» δήλωσε «θλιμμένος», «στεναχωρημένος» και «σε έκπληξη» σχετικά με τις καταγγελίες που έχουν δημοσιοποιηθεί από εχθές, προσθέτοντας, αναφερόμενος στην οργάνωση, ότι «έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας, εικοσιπέντε ολόκληρα χρόνια, στο παιδί που είναι σε ανάγκη και σε κίνδυνο».
Μεταξύ άλλων, ο πάτερ Αντώνιος σημείωσε ότι «όσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση, εμείς το μάθαμε από ένα δημοσίευμα. Τίποτε περαιτέρω δεν γνωρίζω. Αυτό όμως που μπορώ να σας πω είναι το εξής -και μάλιστα σε πολλές συνεντεύξεις μας το έχω αναφέρει-: εμείς φιλοξενούμε παιδιά τα οποία δεν είναι τα συνηθισμένα παιδιά, αλλά από παραβατικές οικογένειες, μεγάλα σε ηλικία που έχουν διαμορφώσει το χαρακτήρα τους, παιδιά τα οποία δεν ήξεραν από όρια, παιδιά τα οποία θέλουν να παραβατούν, και η Κιβωτός του Κόσμου με όλο το επιστημονικό της προσωπικό, το εξειδικευμένο, τους κοινωνικούς λειτουργούς, τους ειδικούς παιδαγωγούς, τους ψυχολόγους, τους ψυχιάτρους, πρωτίστως, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να θεραπεύσουμε το τραύμα. Και ποιο είναι αυτό το τραύμα; Το τραύμα της ψυχής αυτών των παιδιών δεν είναι άλλο από την απώλεια του φυσικού τους γονιού και αυτό είναι που πολλές φορές, θα έλεγα, δεν μπορούν να συγχωρέσουν σε εμάς που ασχολούμαστε, ότι πήραμε τη θέση αυτή».
Ερωτώμενος ξανά εάν η οργάνωση έχει εντοπίσει για ποιο παιδί πρόκειται, σχετικά με την αρχική καταγγελία, ο πατέρας Αντώνιος επανέλαβε ότι δεν γνωρίζουν τα στοιχεία του, ούτε κάλεσε κάποιος από την υποδιεύθυνση ανηλίκων την οργάνωση, αλλά και ούτε έχουν λάβει απάντηση στο αίτημά τους να λάβουν στοιχεία.
Ανάμεσα σε άλλες απαντήσεις στους δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου» υπογράμμισε ότι «και εγώ πέφτω από τα σύννεφα. Θεωρώ ότι όλα αυτά είναι πολύ βαριά πράγματα. Δε μπορεί εμείς που μένουμε μέσα, εγώ με την οικογένεια μου, και τη σύζυγό μου, βρίσκομαι σε πλήρη επαγρύπνηση. Είναι η ζωή μου η κιβωτός», συμπληρώνοντας ότι προκειμένου να έχει εικόνα για την κατάσταση σε όλες τις δομές, ταξιδεύει «παντού και ακριβώς γι αυτό τον λόγο, να έχω τη δική μου άποψη, τη δική μου γνώμη, να μπορώ να ελέγξω διαφορετικά, όπως δεν μπορεί κάποιος άλλος»
«Με τους ψυχολόγους και τους κοινωνικούς λειτουργούς που έχουμε κάνουμε πολύ μεγάλη εκπαίδευση» στους εθελοντές «για να μπορούν σωστά να υπηρετήσουν το παιδί γιατί εμείς έχουμε βαριά τραυματισμένα παιδιά» ανέφερε ο πατέρας Αντώνιος, ενώ τόνισε ότι ζητούν από όλους όσοι έρχονται σε επαφή με τα παιδιά το ποινικό τους μητρώο.
Ερωτώμενος σχετικά με το αν γνωρίζει ποια είναι τα παιδιά που καταγγέλλουν είπε: «Πάει το μυαλό μου σε κάποια από τα παιδιά που ενηλικιώθηκαν και έφυγαν. Βάσει των στοιχείων».