Οι συμμαχίες και τα νέα δεδομένα στην Εκκλησία της Κύπρου

 
ekklhsia-kyrpou 3

Ενημερώθηκε: 15/11/22 - 13:26

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου στην Κύπρο. Όπως έχει ανακοινωθεί οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους των ενοριών λαϊκοί θα ψηφίσουν στις 18 Δεκεμβρίου για το τριπρόσωπο από το οποίο θα γίνει η τελική επιλογή από τα 16 μέλη της Συνόδου.

Αυτή τη στιγμή υποψήφιοι για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο θα είναι οι: Λεμεσού Αθανάσιος, Ταμασού Ησαΐας, Πάφου Γεώργιος, Μόρφου Νεόφυτος, Καρπασίας Χριστοφόρος, Κωνσταντίας Βασίλειος και Κιτίου Νεκτάριος.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως Λεμεσού Αθανάσιος και Ταμασού Ησαΐας, θα είναι οι δύο επικρατέστεροι, με τον τρίτο να αποτελεί ερωτηματικό. Πάφου Γεώργιος, Μόρφου Νεόφυτος ή Κωνσταντίας Βασίλειος.Το σύνολο των υποψηφίων, συμφωνα με τον «Πολίτη»,
δεν θέλει τον Πάφου στο τριπρόσωπο, θεωρώντας πως τυχόν συμπερίληψη του, συνεπάγεται αυτόματα και με εκλογή του, λόγω συσχετισμών δυνάμεων ή το κυριότερο, λόγω του πρόσφατος παρελθόντος, με την εκλογή του μ. Χρυσόστομου.

Οι συμμαχίες που έχουν διαμορφωθεί ,μέχρι τώρα δείχνουν ότι:

• Ο Λεμεσού Αθανάσιος τυγχάνει της στήριξης των Επισκόπων Λήδρας, Νεαπόλεως και Αμαθούντος. Ατού του, η οικονομική στήριξη σε φοιτητές, και είναι χιλιάδες. Στα πλην,συγκαταλέγονται οι σχέσεις του με το Άγιον Όρος.

• Ο Ταμασού Ησαΐας έχει τη στήριξη του Κύκκου Νικηφόρου.Οι σχέσεις του με τη Ρωσία, εξάλλου εκεί σπούδασε, είναι για άλλους το πλεονέκτημα και για άλλους το μειονέκτημά του. Από το 2005 υπηρετεί, επίσης, ως εκτελεστικός πρόεδρος του Γραφείου Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου. Χειρίζεται πολύ καλά τις ευρωπαϊκές και σλαβικές γλώσσες.

• Ο Κωνσταντίας Βασίλειος, θεωρείται ήρεμη δύναμη, μετριοπαθής, ξέρει να κρατά τα ισοζύγια δυνάμεων και θα μπορούσε σήμερα να κρατήσει τις ισορροπίες στην Ιερά Σύνοδο. Αυτό που τού καταλογίζουν οι Αδελφοί του, ωστόσο, είναι κάτι που έπρεπε, ίσως, να είναι και το ατού του. Για χρόνια, ο Κωνσταντίας Βασίλειος εκπροσωπεί την Εκκλησία της Κύπρου στον οικουμενικό διάλογο των εκκλησιών, έχει μάλιστα εκλεγεί και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών. Του καταλογίζουν, λοιπόν, “εκπτώσεις”στα θέματα πίστεως.

• Ο Πάφου Γεώργιος τυγχάνει της στήριξης των Μητροπολιτών Κιτίου, Χύτρων, Κυρηνείας και ηγουμένου Αγίου Νεοφύτου και δυνατό χαρτί του είναι η αποστολική του έδρα. Η μητροπολιτική έδρα της Πάφου είναι περιζήτητη λόγω της σημασίας της, και θα μπορέσει να αποτελέσει το… διαπραγματευτικό χαρτί του για σύναψη συμμαχιών.

• Ο Μόρφου Νεόφυτος είναι μόνος στην Ιερά Σύνοδο και τέλος ο

• Καρπασίας Χριστοφόρος, για χρόνια στην Αρχιεπισκοπή, κοντά στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας, ανέπτυξε σχέσεις με όλη την αρχιεπισκοπική περιφέρεια, αλλά και άλλες Εκκλησίες, θεωρεί εαυτόν ότι δεν ταυτίστηκε ποτέ και με κανέναν, άρα έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία. Μόνο που οι Αδελφοί στη Σύνοδο, για την ώρα, έχουν αλλού στραμμένα τα βλέμματα.

Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου είναι:

Ἀρχιεπίσκοπος Κύπρου

  1. Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος
  2. Μητροπολίτης Κιτίου, Νεκτάριος
  3. Μητροπολίτης Κυρηνείας, Χρυσόστομος
  4. Μητροπολίτης Λεμεσού, Ἀθανάσιος
  5. Μητροπολίτης Μόρφου, Νεόφυτος
  6. Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Ἀμμοχώστου, Βασίλειος
  7. Μητροπολίτης Κύκκου καὶ Τηλλυρίας, Νικηφόρος
  8. Μητροπολίτης Ταμασοῦ καὶ Ὀρεινής,Ἠσαΐας
  9. Μητροπολίτης Τριμυθοῦντος καὶ Λευκάρων, Βαρνάβας
  10. Ἐπίσκοπος Καρπασίας, Χριστοφόρος
  11. Ἐπίσκοπος Ἀρσινόης.Παγκράτιος
  12. Ἐπίσκοπος Ἀμαθοῦντος, Νικόλαος
  13. Ἐπίσκοπος Λήδρας, Ἐπιφάνιος
  14. Ἐπίσκοπος Χύτρων, Λεόντιος
  15. Ἐπίσκοπος Νεαπόλεως, Πορφύριος
  16. Ἐπίσκοπος Μεσαορίας, Γρηγόριος

Με πληροφορίες από τον «Πολίτη»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ