Για το πρόσφατο περιστατικό της βομβιστικής ενέργειας σε βάρος της εισαγγελέως εφετών Γεωργίας Τσατάνη, αλλά και για τους φακέλους πολιτικών και ατομικών φρονημάτων στους οποίους υπάρχει πλέον πρόσβαση από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, μίλησε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.
"Είναι ένα περιστατικό, το οποίο προφανώς μας ανησυχεί. Είναι ένα περιστατικό που δείχνει ότι πέρα από τους κινδύνους, οι οποίοι προέρχονται από το εξωτερικό και από τη διεθνή τρομοκρατία έχουμε και προβλήματα και αντίστοιχα περιστατικά στο εσωτερικό. Προφανώς καταδικαστέες τέτοιες ενέργειες από κάθε πολίτη και προφανώς σε αυτόν τον τόπο, θα πρέπει να γίνει κοινή πεποίθηση ότι πρέπει με κοινό τρόπο, με ενέργειες οι οποίες μπορούν να συζητηθούν στο ίδιο τραπέζι, να αντιμετωπίσουμε αυτές τις πολύ επικίνδυνες καταστάσεις για να προχωρήσει μπροστά ο τόπος μας", τόνισε ο κ. Τόσκας για το περιστατικό και απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις που δέχτηκε για την απόφαση απομάκρυνσης αστυνομικών από την προσωπική της φρουρά.
"Η κυρία Τσατάνη υπέβαλε ένσταση προκειμένου να της χορηγηθούν εκ νέου οι αστυνομικοί. Ήδη της έχουν χορηγηθεί μετά φυσικά και από αυτά τα γεγονότα, αλλά δεν είχε απαντηθεί, δεν είχε συγκληθεί επιτροπή. Προφανώς όπου υπάρχει πρόβλημα και προφανώς όπου έχει γίνει κάποιο λάθος επανεξετάζεται. Όμως από την άλλη μεριά δεν μπορεί να διατηρηθούν οι 4.000 περίπου αστυνομικοί που φυλάσσουν πρόσωπα. Αλλά ξέρετε και κάτι; Οι αστυνομικοί αυτοί που διατίθενται, διατίθενται για την ατομική προστασία των διαφόρων προσώπων και όχι για την ασφάλεια των σπιτιών, των γραφείων, όλων των χώρων που εργάζεται κάποιος, είναι αδύνατο. Χρειάζεται πάνω από 20 αστυνομικούς το κάθε πρόσωπο εάν θέλουμε να συζητάμε για πλήρη ασφάλεια. Ποτέ δεν υπάρχει πλήρης αλλά, τέλος πάντων, για ασφάλεια σε ένα μεγάλο ποσοστό. Πρέπει επομένως να εκλογικευτούν αυτές οι καταστάσεις. Πράγματι θα συνεννοηθούμε και με τις ενώσεις των δικαστών και εισαγγελέων προκειμένου να μας πουν και αυτοί τις απόψεις τους, πού πρέπει να επικεντρωθούμε. Σε ποιους δικαστές, εισαγγελείς κ.λπ. γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε εμείς τι υποθέσεις χειρίζεται ο κάθε δικαστικός. 'Ομως, συνεχίζουμε την πορεία της εκλογίκευσης και της απόσυρσης αστυνομικών από πρόσωπα, όπου δεν χρειάζεται, προκειμένου να δοθούν είτε στην ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου είτε σε άλλα πρόσωπα που πραγματικά υπάρχει ανάγκη".
"Τις κινήσεις ή το τι κίνδυνος υπάρχει για το κάθε άτομο το κρίνει αρμόδια επιτροπή της Αστυνομίας. Δεν είμαι εγώ, ο οποίος κρίνει σε ποιον θα δοθεί η ασφάλεια ή όχι. Δεν είναι πολιτική απόφαση, είναι αστυνομική απόφαση και πιστεύω οι άνθρωποι αυτοί κάνουν καλά την δουλεία τους. Ποτέ δεν μπορείς να αποκλείσεις κάποιες περιπτώσεις και ποτέ δεν μπορείς να διασφαλίσεις 100% τον κάθε άνθρωπο. Όπως βλέπετε, οι αρμοδιότητές της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν επεκταθεί από προσφυγικό μέχρι τα προβλήματα αυτά της εσωτερικής τρομοκρατίας, εξωτερικής τρομοκρατίας, τα άλλα ζητήματα ασφάλειας στον καταυλισμό προσφύγων. Γίνεται ένας αγώνας δρόμου και ένας αγώνας οικονομίας δυνάμεων, ανακατανομής προσωπικού και δυνάμεων όπου χρειάζεται κατά καιρούς. Δεν έχουμε απεριόριστο αριθμό ούτε αστυνομικών, ούτε αυτοκινήτων, ούτε δυνατοτήτων".
Τόσκας: Οι φάκελοι ατομικών φρονημάτων αφορούν αγωνιστές του εμφυλίου και αντιστασιακούς
"Η απόφαση την οποία πήραμε μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών, τον κύριο Κουρουμπλή, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον κύριο Παρασκευόπουλο, σηματοδοτεί το τέλος μιας ατέρμονης διαδικασίας που είχε ξεκινήσει από το 1984, όπου για πρώτη φορά από τον τότε Πρωθυπουργό είχε αποφασιστεί η καταστροφή των φακέλων πολιτικών φρονημάτων", τόνισε ο ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη για το πρόσφατη άδεια που δόθηκε στο άνοιγμα των φακέλων αυτών από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.
"Στη συνέχεια το 1989, από την τότε συγκυβέρνηση είχε αποφασιστεί η καταστροφή 7.000.000 φακέλων, από τους οποίους εξαιρέθηκαν -σας το λέω συνοπτικά- 2.110 φάκελοι που αφορούσαν κυρίως προσωπικότητες ανθρώπων, οι οποίοι είχαν μετά το 1945 είχαν δράση στη διάρκεια του εμφυλίου ή είχαν δράση στη συνέχεια, στη διάρκεια της δικτατορίας, αντιστασιακή δράση ή είχαν εμπλακεί στις διάφορες δίκες: των Αεροπόρων, στην υπόθεση Μπελογιάννη ή σε κάποιες άλλες περιπτώσεις στη διάρκεια της ιστορικής περιόδου μετά το 1945. Και είχαν εξαιρεθεί αυτοί οι φάκελοι για τους οποίους είχε δοθεί μία παράταση μέχρι το 2009. Μία παράταση 20 ετών δηλαδή, προκειμένου να δοθούν στο κοινό. Το 2009 δόθηκε άλλη μία 20ετής παράταση, την οποία σπάμε αυτή τη στιγμή προκειμένου να δοθούν. Δεν υπάρχει ιστορική αναγκαιότητα ή άλλη αναγκαιότητα διαφύλαξης του απορρήτου αυτών των φακέλων. Όσοι έχουν τέτοιο φάκελο μπορούν να ενημερωθούν ή οι συγγενείς τους ή με Απόφαση της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων οι ερευνητές.
Είναι 2.110 φάκελοι, αφορούν προσωπικότητες του δημοκρατικού χώρου, οι περισσότεροι είναι από τον αριστερό χώρο. Υπάρχουν και προσωπικότητες της δεξιάς που είχαν αντιστασιακή δράση, 2.110 άτομα".
Για το ζήτημα, ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι έχουν γίνει 38 αιτήσεις για την ώρα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν αντίγραφο του φακέλου τους και να ενημερωθούν.
Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός απάντησε και σε ερώτηση που δέχτηκε αν επιθυμεί να παραμείνει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά, πως "η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση δεν έχει σχέση με τις επιθυμίες του κάθε προσώπου. Ο Πρωθυπουργός καθορίζει το ποιος θα είναι και ποιος δεν θα είναι στην κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, εγώ είμαι και πάντα ήμουν στρατιώτης στην οποιαδήποτε υπόθεση αναλαμβάνω ή μου ανατίθεται".
Σχετικά Θέματα:
Προβληματισμός αλλά και λήψη Δρακόντειων μέτρων από την ΕΛ.ΑΣ. έναντι του “Σχεδίου Νέμεσις”
Η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς έβαλε την βόμβα έξω από το σπίτι της Τσατάνη (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)