"Φονιάς" ο Σόιμπλε-"Σκότωσε" τις ελπίδες για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

 
"Φονιάς" ο Σόιμπλε-"Σκότωσε" τις ελπίδες για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Ενημερώθηκε: 06/10/16 - 21:41

'Μπουρλότο" στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έβαλε για μια ακόμα φορά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών από την Ουάσινγκτον «σκότωσε» κάθε ελπίδα και παρουσιάστηκε έντονα ενοχλημένος από την ανακίνηση του θέματος υποστηρίζονται ότι κάποιοι παραπλανούν τον ελληνικό λαό.

Σε δηλώσεις του, το βράδυ της Πέμπτης ο Σόιμπλε υπογράμμισε ότι «το χρέος της Ελλάδας δεν είναι το πρόβλημα» και τόνισε ότι «όταν η συζήτηση επικεντρώνεται μόνο στο ζήτημα του χρέους, αυτό παραπλανά τον ελληνικό λαό».

«Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ανακτήσει, ή πιο σωστά να αποκτήσει ανταγωνιστικότητα» σημείωσε ο Γερμανός υπουργός, απαντώντας ουσιαστικά στην επικεφαλής του ΔΝΤ και στον Αμερικανό ομόλογό του, που έθεσαν ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους.

Στη συνέχεια αφηγήθηκε ένα περιστατικό με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο

«Με την αφορμή αυτή να αναφέρω πως στο Eurogroup του Μαΐου είχα υπενθυμίσει στον Έλληνα συνάδελφό μου Τσακαλώτο, τι είχε πει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο προκάτοχός του, ότι ακόμη και εάν διαγραφεί όλο το ελληνικό χρέους, η κατάσταση θα είναι η ίδια σε δύο με τρία χρόνια. Και ο Τσακαλώτος που απάντησε πως δεν είναι κάτι που λέει ο Γιάνης, είναι κάτι που έχω γράψει σε ένα βιβλίο». «Το χρέος», συνέχισε, «δεν είναι πραγματικά για την προσεχή δεκαετία το πρόβλημα της Ελλάδας. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Χρηματοδοτείται για μια δεκαετία χωρίς μεγάλα επιτόκια. Πληρώνει πολύ λιγότερο από ό, τι για παράδειγμα η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Το χρέος δεν είναι το πρόβλημα της Ελλάδας».

Ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι «το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ανταγωνιστικότητα, να αποκτήσει και όχι να επανακτήσει ανταγωνιστικότητα, με την οικοδόμηση μια διοίκησης που θα ταιριάζει σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και θα εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. (Οι Έλληνες) έχουν δεσμευθεί και τώρα πρέπει να παραδώσουν. Και βοηθάμε. Αλλά η κύρια συζήτηση για το χρέος είναι παραπλανητική για τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Θα πρέπει να κάνουν ό, τι πρέπει να κάνουν. Κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει. Αυτό είναι το πρόβλημα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: "Καμπανάκι" κινδύνου από ΗΠΑ: Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο-Τα πράγματα χειροτερεύουν

Μετά την έκθεση του ΔΝΤ η Λαγκάρντ: Η Ελλάδα έχει να κάνει δουλειά στις μεταρρυθμίσεις