Νέο άλμα έκανε ο πληθωρισμός στη χώρα μας το Μάιο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat. Σε ετήσια βάση αναρριχήθηκε στο 10,7%, μετά το 10,2% του Απριλίου.
Τροφοδοτούμενη από την ενεργειακή κρίση, η μεγάλη κούρσα του πληθωρισμού ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες του 2021 και από το νέο έτος σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Τον Ιανουάριο βρέθηκε στο 6,3%. Αναρριχήθηκε στο 7,2% τον Φεβρουάριο, στο 8,9% τον Μάρτιο, στο 10,2% τον Απρίλιο, και το Μάιο κοντά στο 10,7% σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να έχει φτάσει στο 8,1%, από 7,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό (39,2%, έναντι 37,5% τον Απρίλιο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (7,5%, έναντι 6,3% τον Απρίλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,2%, έναντι 3,8% τον Απρίλιο) και οι υπηρεσίες (3,5%, έναντι 3,3% τον Απρίλιο).
Τα …πρόδρομα φαινόμενα δείχνουν συνέχιση των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων και τους επόμενους μήνες. Μόλις χθες η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι τον περασμένο μήνα (Απρίλιο 2022) ο δείκτης τιμών της βιομηχανίας κατέγραψε εκρηκτική άνοδο 48,8%, όταν πέρυσι τον Απρίλιο η αύξηση ήταν 14,6%.
Η πορεία του πληθωρισμού δείχνει πλέον ότι τελικώς θα επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια, δεδομένου του συνεχιζόμενου κύματος αυξήσεων στο σύνολο σχεδόν των προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης.
Ήδη οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για το 2022 αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω ανεβάζοντας τον μέσο πληθωρισμό στο 5,6% ενώ το Πρόγραμμα Σταθερότητας ενσωματώνει δεύτερο εφιαλτικό σενάριο που δίνει συνέχεια στην αλματώδη άνοδο των ενεργειακών τιμών με τον δείκτη να απογειώνεται στο 7,6%.
Οι πολιτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης έχουν αντισταθμίσει μέρος των απωλειών εισοδημάτων που προκαλεί η ενεργειακή κρίση, με αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες (καύσιμα, έξοδα κατοικίας, βασικά είδη διατροφής).
Πηγή: ertnews