Εκτός από το νομοσχέδιο του ΟΑΕΔ στο επίκεντρο του κοινοβουλευτικού έργου, βρέθηκε η τροπολογία που κατατέθηκε από το Υπουργείο Εργασίας για διαδικασίες express στην έκδοση συντάξεων. Με την ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ, η έκδοση των κύριων συντάξεων εφεξής θα γίνεται σε 3 μήνες, ενώ οι επικουρικές θα απονέμονται 3 μήνες από την ημερομηνία απονομής της κύριας σύνταξης, βάζοντας έτσι τέλος στην μεγάλη αναμονή.
Επίσης, όλο και περισσότερο ενισχύεται το σενάριο αύξησης του ύψους των συντάξεων από το 2023. Η αύξηση, θα εξαρτηθεί από το ύψος του πληθωρισμού σε συνάρτηση με την μεταβολή του ΑΕΠ και την μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή. Είναι λογικό οι συντάξεις να αυξάνονται προκειμένου να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των δικαιούχων, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις έντονες πληθωριστικές πιέσεις οι οποίες όπως όλα δείχνουν δυστυχώς θα συνεχιστούν και το 2023.
Είναι κάτι άλλωστε το οποίο έχει επισημάνει και η Goldman Sachs, σύμφωνα με την οποία το επόμενο εξάμηνο οι πληθωριστικές πιέσεις σε βασικούς δείκτες αναφοράς όπως πχ στο μπρεντ, θα αυξηθούν. Σε έναν χρόνο από σήμερα, οι τιμές θα επανέλθουν στα τωρινά επίπεδα. Αυτό δείχνει πως η αβεβαιότητα ακόμα είναι υψηλή καθώς κανονικά θα περίμενε κανείς σε ένα χρόνο από σήμερα οι τιμές να έχουν επανέλθει στα επίπεδα πριν τον πόλεμο.
Υπολογίζεται πάντως με τις μέχρι τώρα προβλέψεις, ότι η αύξηση των συντάξεων θα κινηθεί κοντά στο 4,5% κατά μέσο όρο για κάθε συνταξιούχο. Μετά από σχεδόν μία δεκαετία που οι συντάξεις ήταν παγωμένες ή είχαν μειωθεί αρκετά, η αύξηση αυτή θα δώσει ανάσα έστω μικρή, στους συνταξιούχους.
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μεγάλο το ποσοστό των συνταξιούχων, επομένως η στήριξη τους είναι άκρως αναγκαία. Να διευκρινίσουμε βέβαια ότι η αύξηση των συντάξεων δεν θα είναι αισθητή σε όλους τους δικαιούχους. Αφήνει απέξω όσους έχουν την λεγόμενη «προσωπική διαφορά». Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν χιλιάδες συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν θα δουν καμιά αύξηση. Γι’ αυτό το λόγο, θα ήταν καλό να δοθούν ειδικές ενισχύσεις για αυτή την κατηγορία πολιτών με δεδομένο ότι διανύουμε μια μακρά δύσκολη περίοδο.
Πέρα από τις αυξήσεις στις συντάξεις, τι άλλο θα μπορούσε να γίνει όχι μόνο για την τσέπη των συνταξιούχων αλλά και για την ψυχολογία τους; H πλειοψηφία όσων συνταξιοδοτούνται νιώθουν έντονα ότι είναι ανενεργοί από την αγορά. Το παραπάνω γίνεται περισσότερο αισθητό σε συνδυασμό με την πανδημία και τον πόλεμο και επηρεάζει τόσο την ανάπτυξη όσο και την θωράκιση της κοινωνίας.
Παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί η εταιρεία IBM, η οποία στην Ιαπωνία λάνσαρε για τους νέους συνταξιούχους το πρόγραμμα Second Life, το οποίο μέσω της τεχνητής νοημοσύνης διασταυρώνει τα επαγγελματικά δεδομένα, με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των συμμετεχόντων για να τους βοηθήσει να ανακαλύψουν εναλλακτικές ευκαιρίες απασχόλησης. Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα έχουν χρησιμοποιήσει περισσότεροι από 43.000.
*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια.