Αρκεί η επιβολή πλαφόν για την ομαλοποίηση της αγοράς;

 
Αρκεί η επιβολή πλαφόν για την ομαλοποίηση της αγοράς;

Ενημερώθηκε: 06/03/22 - 23:23

Της Δάφνης Γρηγοριάδη*

Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε βασικά αγαθά μέχρι τις 30 Ιουνίου, αποφάσισε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Το μέτρο αφορά μια ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων, τρόφιμα, καύσιμα και ενέργεια.

Υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονται την αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση, όχι για να καλύψουν το αυξανόμενο κόστος τους, αλλά για να επεκτείνουν τα περιθώρια κέρδους τους. Το φαινόμενο αυτό έχει αυξητική τάση την περίοδο αυτή, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να “φτάσουν” τα κέρδη που είχαν προ πανδημίας.

Μέσα σε διάστημα 2 ημερών από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρατηρήθηκαν στην αγορά ανατιμήσεις οι οποίες ήταν ιδιαίτερα αισθητές σε βασικά τρόφιμα. Πχ στα σιτηρά, καθώς η Ρωσία είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές σιτηρών παγκοσμίως. Ήδη, κάποιες Ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων, οι οποίες βασίζονται σε μεγάλο ποσοστό στην εισαγωγή σιτηρών από την συγκεκριμένη χώρα, έχουν σταματήσει προσωρινά τις εισαγωγές τους λόγω ακρίβειας. Οι ίδιες λένε, πως για την κάλυψη της παραγωγής του επόμενου διμήνου επαρκούν τα αποθέματά τους, ελπίζοντας ότι μέχρι τότε θα έχει λήξει ο πόλεμος και θα αρχίσουν να ομαλοποιούνται οι τιμές.

Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος γιατί να μην επιδιώξουνοι επιχειρήσεις αυτές την εισαγωγή σιτηρών από άλλες χώρες; Το σιτάρι είναι το έκτο σημαντικότερο αγαθό που εισάγει η χώρα μας από τη Ρωσία. Aυτό σημαίνει, πρώτον πως η εξάρτηση και ο όγκος των παραγγελιώνείναι μεγάλος και οι υποψήφιοι εναλλακτικοί προμηθευτές μπορεί να μην είναι σε θέση να καλύψουν πλήρως την ζητούμενη ποσότητα. Δεύτερον, υπάρχει σημαντική απόκλιση τιμών. Ορισμένες κατηγορίες Ρωσικών σιτηρών, είναι φθηνότερες από αντίστοιχες κατηγορίες σιτηρών της Ε.Ε, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να προτιμούν τις εισαγωγές από την Ρωσία.

Εκτός από τον επιχειρηματικό κόσμο, ο πόλεμος έχει επηρεάσει και τις συνήθειες των καταναλωτών. Στελέχη του κλάδου πώλησης τροφίμων, είπαν στο thepressroom ότι ήδη από την πρώτη εβδομάδα της εισβολής, έχουν παρατηρήσει αλλαγές στο καλάθι των νοικοκυριών. Oι αγορές τους εστιάζουν όλο και περισσότερο σε είδη πρώτης ανάγκης. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι αγοράζουν αυξημένες ποσότητες. Για παράδειγμα, από εκεί που ένα καλάθι περίεχε ένα πακέτο μακαρόνια, τώρα περιέχει πέντε. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο αλεύρι, στα δημητριακά, στα λάδια. Με την επιβολή του πλαφόν, μπορεί να μειώθηκαν οι πιθανότητες γιααισχροκέρδεια, όμως παραμένει ο φόβος για περαιτέρω ανατιμήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ακούσαμε από τον Πρωθυπουργό την έλευση του επιδόματος για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων, την λεγόμενη «επιταγή ακρίβειας» το οποίο θα αφορά περίπου 1 εκατ. πολίτες με χαμηλά εισοδήματα (συνταξιούχοι, άνεργοι, κ.α.) και το ύψος του επιδόματος υπολογίζεται περίπου στα 300 ευρώ. Το έκτακτο επίδομα θα δώσει μια στιγμιαία ανάσα στους πολίτες. Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην επιδοματική πολιτική, για αυτό και είναι πιθανό να ακούσουμε πρόσθετα μέτρα στήριξης το επόμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, είναι αδύνατη η κάλυψη των ανατιμήσεων στο 100%.

*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι οικονομική αναλύτρια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ