Η πρώτη παρουσία πρωθυπουργού στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο

 
Η πρώτη παρουσία πρωθυπουργού στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ενημερώθηκε: 09/12/21 - 19:16

Aίσθηση έχει προκαλέσει η παρουσία, για πρώτη φορά από την μεταπολίτευση και μετά, του πρωθυπουργού στην έκτακτη συνεδρίαση της ΔΙΣ την ερχόμενη Δευτέρα.

Από την πλευρά τόσο της κυβέρνησης όσο και της Εκκλησίας χαρακτηρίζεται ως μία κίνηση υψηλού συμβολισμού με τις δύο πλευρές να εγκαινιάζουν έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας και συνεργασίας ανατρέποντας την μέχρι τώρα πρακτική να μην παρακολουθεί λαϊκός τις εργασίες της Συνόδου.

Αν και ο περισσότερος χρόνος θα αναλωθεί στην πανδημία και τα μέτρα για την αντιμετώπιση του covid-19 , τεράστιο ενδιαφέρον έχουν και τα αιτήματα της Εκκλησίας αλλά και το υπόμνημα που θα παραδώσει στον κ. Μητσοτάκη ο Ιερώνυμος με τα ζητήματα που απασχολούν τη Σύνοδο.

Ξεχωρίζουν τα προβλήματα που χρονίζουν και έχουν να κάνουν με τις οργανικές θέσεις των ιερέων και τον Καταστατικό Χάρτη .

Σήμερα υπάρχουν περίπου 9.000 οι οποίοι μισθοδοτούνται μεν από το δημόσιο αλλά οι οργανικές θέσεις είναι περίπου 6.000.Αυτό που θέλει η Εκκλησία είναι και οι υπόλοιπες θέσεις να θεσμοθετηθούν και να ενταχθούν στο νέο οργανόγραμμα. Σήμερα οι 3000 ιερείς πληρώνονται μεν αλλά με την ολοκλήρωση της θητείας τους οι θέσεις μένουν κενές.

Το μέτρο αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλαδική Εκκλησία αλλά και την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα που υπάγονται στο Φανάρι.

Επίσης , η Σύνοδος θέλει να εκσυγχρονιστεί ο Εκκλησιαστικός Χάρτης για τον οποίο όμως θα πρέπει να συμφωνήσει και το Πατριαρχείο. Όπως έγινε γνωστό ο κ. Ιερώνυμος με το επιτελείο του μελετά τις αλλαγές , ενώ θα παραδώσει σχετικό υπόμνημα στον πρωθυπουργό με τα αιτήματα της Εκκλησία.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται πως έχει αποδεχτεί οι οργανικές θέσεις να αυξηθούν ,ενώ δεν είναι αντίθετος και με την επίλυση πρακτικών ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την εκκλησιαστική περιουσία αλλά και τις αλλαγές στον Καταστατικό Χάρτη.

Για την πανδημία η κυβέρνηση σε γενικές γραμμές είναι ευχαριστημένη από την στάση της επίσημης Εκκλησίας αλλά θα ήθελε μεγαλύτερη συνεργασία στους ελέγχους των ναών και περιορισμό της δράσης ιερέων και μοναχών που είναι αντίθετοι με τα εμβόλια και τα μέτρα.

Το γεγονός οτι ο πρωθυπουργός θα παραστεί στη συνεδρίαση της ΔΙΣ αποδίδεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει έναν ισχυρό σύμμαχο στη μάχη κατά του covid-19 καθώς εκτιμάται πως σε περιοχές όπου υπάρχουν πολλοί αρνητές ιερείς και μοναχοί καταγράφονται και πολλά κρούσματα όπως συμβαίνει στη Βόρειο Ελλάδα αλλά και σε άλλες περιοχές όπως είναι το Αγρίνιο.

Με την κίνηση αυτή ο κ. Μητσοτάκης του οποίου οι σχέσεις με τον Ιερώνυμου πέρασαν από 40 κύματα ( ο Αρχιεπίσκοπος δεν έκρυβε και δεν κρύβει την αγάπη του για τον Τσίπρα , την ώρα που με τον πρωθυπουργό περιορίζονταν στα θεσμικά), επιδιώκει να έρθει πιο κοντά κυρίως στις μητροπόλεις οι οποίες έχουν να παρουσιάσουν τεράστιο κοινωνικό έργο και είναι αυτές που θα σηκώσουν το βάρος να πείσουν τους αρνητές.

Παρά τις διαφορές Πρωθυπουργού -Αρχιεπισκόπου από τον Απρίλιο του 2020 οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Γεραπετρίτης ,Δημητριάδης είχαν ανοιχτή γραμμή με τον μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ αλλά και τον εκπρόσωπο τύπου του κ. Ιερώνυμου κ. Χάρη Κονιδάρη και έτσι ξεπεράστηκαν τα όποια προβλήματα για να φτάσουμε στη συνάντηση της Δευτέρας από την οποία περιμένουν αποτελέσματα και οι δύο πλευρές.