Jerusalem Post: Να προχωρήσει σε μποϋκοτάζ κατά της Τουρκία το Ισραήλ

 
Παλάτι Ερντογάν

Ενημερώθηκε: 15/11/21 - 20:04

Η Jerusalem Post σε ένα άρθρο κόλαφο για την Τουρκία παροτρύνει την ισραηλινή κυβέρνηση να προχωρήσει σε επίσημο μποϋκοταζ κατά της Άγκυρας και να διακόψει τις εμπορικές σχέσεις μαζί της ως αντίποινα για την σύλληψη ενός ζεύγους ισραηλινών που κατά την διάρκεια των διακοπών του στην Κωνσταντινούπολη «τόλμησαν» να φωτογραφήσουν το παλάτι του Ερντογάν.

Το ισραηλινό ζευγάρι συνελήφθη την περασμένη Τρίτη με την κατηγορία της κατασκοπείας και μέχρι στιγμής παραμένει υπό κράτηση.

Jerusalem Post

Αναλυτικά το άρθρο της :

«Μην πάτε στην Τουρκία.

Αυτό θα πρέπει να είναι το μήνυμα της κυβέρνησης σε όλους τους Ισραηλινούς, εάν οι τουρκικές αρχές δεν αφήσουν αμέσως ελεύθερο το ισραηλινό ζευγάρι, Νάταλι και Μόρντι Οάκνιν, για υποτιθέμενη κατασκοπεία επειδή τράβηξαν φωτογραφία το παλάτι του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από έναν πύργο απέναντι. Και αν αυτό δεν είναι αρκετό για να πειστούν οι Τούρκοι να απελευθερώσουν το ζευγάρι, τότε θα πρέπει να εξεταστούν άλλες, πιο αυστηρές ενέργειες.

Μεταξύ αυτών: ξεκινήστε μια εκστρατεία σε άλλες χώρες – ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία – προειδοποιώντας τις για το τι περιμένει τους τουρίστες στην Τουρκία εάν βγάλουν μια selfie μπροστά σε ένα κτίριο, που δεν γνωρίζουν ότι δεν επιτρέπεται η φωτογράφηση του. Επιβολή κυρώσεων σε τουρκικές «φιλανθρωπικές» οργανώσεις που υπονομεύουν την κυριαρχία του Ισραήλ στην ανατολική Ιερουσαλήμ· ακόμη και απαγόρευση πτήσεων από και προς την Τουρκία.

Το Ισραήλ πρέπει να στείλει ένα μήνυμα στην Άγκυρα ότι αυτή του είδους συμπεριφοράς απλά δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και ότι υπάρχει ένα τίμημα που πρέπει να πληρώσει. Γιατί αν η Ιερουσαλήμ δεν ενεργήσει εδώ με αποφασιστικότητα, τότε οι Οάκνινς μπορεί να καταλήξουν να κάθονται για μήνες σε ένα κελί τουρκικής φυλακής, όπως η Ναάμα Ισαχάρ που καθόταν σε μια ρωσική φυλακή για 10 μήνες το 2019-2020 και καταδικάστηκε σε επτάμισι χρόνια επειδή είχε περίπου εννέα γραμμάρια μαριχουάνας στις αποσκευές της καθώς επέστρεφε στο Ισραήλ από την Ινδία μέσω Μόσχας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έψαχνε απαραίτητα έναν Ισραηλινό να τον κρατήσει όταν η Ισαχάρ «έπεσε στην αγκαλιά του», αλλά μόλις το έκανε, τη χρησιμοποίησε ως «όπλο» στις διαπραγματεύσεις που έκανε τότε με το Ισραήλ για να εμποδίσει την Ιερουσαλήμ να εκδώσει τον Ρώσο χάκερ ηλεκτρονικών υπολογιστών Αλεξέι Μπούρκoφ στις ΗΠΑ (σ.σ. το Ανώτατο Δικαστήριο της Δικαιοσύνης διέταξε τελικά την έκδοση του Μπούρκoφ).

Το τίμημα που πλήρωσε το Ισραήλ για την απελευθέρωση της Ισαχάρ – ο Πούτιν της έδωσε χάρη λίγο πριν από τις εκλογές του Μαρτίου 2020 – δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ, αλλά οι φήμες έδιναν και έπαιρναν, από την εκχώρηση της ιδιοκτησίας της εκκλησιαστικής περιουσίας στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ στη Ρωσία, την αλλαγή της διαδρομής του τρένου στο Έιν Κερέμ για να παρακάμψει περιουσία που ανήκει στη Ρωσική Εκκλησία, να παραδώσει τμήματα του «Ρωσικού Συγκροτήματος» στην Ιερουσαλήμ στη Μόσχα ή ίσως να περιορίσει τις ενέργειες της IAF (Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας) εκείνη τη στιγμή στον εναέριο χώρο της Συρίας.

Ο Ερντογάν προφανώς αντιγράφει τον Πούτιν. Εάν το Ισραήλ δεν λάβει σθεναρά μέτρα για να βάλει τέλος σε αυτό, ποιος ξέρει πότε μπορεί να το κάνει ξανά; Μόλις πριν από τρεις εβδομάδες οι Τούρκοι θριαμβολογούσαν ότι είχαν συλλάβει έναν πυρήνα της Μοσάντ με 15 μη Ισραηλινούς Άραβες που συνεργάζονταν με τη Μοσάντ. Δεκαπέντε άντρες τον Οκτώβριο, ένα ζευγάρι Ισραηλινών τον Νοέμβριο – ποιος ξέρει τι μπορεί να φέρει ο Δεκέμβριος;

Πριν από δύο χρόνια, όταν η Ισαχάρ τελικά απελευθερώθηκε και πέταξε πίσω στο Ισραήλ με το αεροπλάνο του πρώην πρωθυπουργού Μπεντζαμιν Νιετανιαχου, γράφαμε τότε στην Jerusalem Post: «Μήπως ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ απάντησε στον Ισαχάρ άνοιξε την όρεξη του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή κάποιου άχαρου και εχθρικού χαρακτήρα στην ιορδανική κυβέρνηση να συλλάβει έναν Ισραηλινό ταξιδιώτη για να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό ατού για κάτι που θέλει από την Ιερουσαλήμ;»

Δεν χρειαζόταν κανείς να είναι μάντης για να κάνει αυτή την πρόβλεψη. Και ο Ερντογάν θέλει πολλά από την Ιερουσαλήμ. Θέλει πρόσβαση στο Όρος του Ναού και θέλει επίσης διευκολύνσεις για τη Γάζα για τις οποίες θέλει τα εύσημα. Ολόκληρη η μακρόχρονη βασιλεία του στην εξουσία ήταν μια προσπάθεια να εμφανιστεί ως υπερασπιστής και προστάτης των Παλαιστινίων και της Ιερουσαλήμ, για να αποκτήσει ανάστημα στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο.

Και, κατά καιρούς, έχει κάνει θαύματα. Το 2009, θεωρήθηκε ήρωας σε μεγάλο μέρος του αραβικού κόσμου μετά την επεισοδιακή αποχώρηση του από μια κοινή εμφάνιση με τον τότε πρόεδρο Σιμόν Πέρες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός μετά την Επιχείρηση Cast Lead στη Γάζα. Το 2010, χρησιμοποίησε το περιστατικό με το πλοίο Mavi Marmara για να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη δημοτικότητα στον μουσουλμανικό κόσμο.

Ο Ερντογάν έχει αναγάγει σε μορφή τέχνης τις επιθέσεις στο Ισραήλ πριν από τις τουρκικές εκλογές,εθνικές και δημοτικές. Τα «χτυπήματα» κατά το Ισραήλ και των Εβραίων συχνά αποτελούν ενδεικτικό σημάδι ότι έρχονται εκλογές.

Όπως είχε πει το 2014 ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τζάτσι Χανεγμπί ο Ερντογάν και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι του κόμματός του χρησιμοποιούν τη «χειριστική, λαϊκίστικη τακτική της προσβολής των Εβραίων» πριν από κάθε εκλογές.

Και οι εκλογές δεν είναι τόσο μακριά αλλά τον Ιούνιο του 2023. Αφού υπηρέτησε τώρα για περίπου 19 χρόνια ως ισχυρός άνδρας της Τουρκίας, ο Ερντογάν χωλαίνει σε αυτές τις εκλογές, με τη δημοτικότητα του κόμματός του να είναι περίπου 30%, περίπου 10% λιγότερο από ό,τι στις τελευταίες εκλογές του 2019.

Η ανεργία είναι στο 10%, ο πληθωρισμός σχεδόν στο 20% και η λίρα έπεσε την Πέμπτη σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου, χάνοντας τα δύο τρίτα της αξίας της τα τελευταία πέντε χρόνια, ωθώντας χιλιάδες Τούρκους κάτω από το όριο της φτώχειας.

Εν ολίγοις, η πολιτική κατάσταση του Ερντογάν είναι επισφαλής. Τι καλύτερος τρόπος να αποσπάσει την προσοχή από το να συλλαμβάνει Ισραηλινούς «κατασκόπους» κάθε μήνα; Αλλά το Ισραήλ δεν χρειάζεται να παίζει το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου της Τουρκίας, αφού η Άγκυρα θα χάσει αν μπει σε διπλωματική διαμάχη με την Ιερουσαλήμ.

Πρώτα απ 'όλα, με την οικονομία της σε αναταραχή, η Τουρκία είχε εμπορικό πλεόνασμα 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Ισραήλ τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους. Επίσης, Ισραηλινοί, τουλάχιστον μέχρι τη σύλληψη των Οακνινς, ταξίδευαν στην Τουρκία, ένα διόλου ασήμαντο στοιχείο της τουριστικής βιομηχανίας της Τουρκίας. Το 2019, πριν από τον COVID-19, το Ισραήλ κατατάχθηκε στην 16η θέση στη λίστα με τους τουρίστες της χώρας που τροφοδοτούν την Τουρκία. Και τον Οκτώβριο, η Τουρκία ήταν ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός για Ισραηλινούς ταξιδιώτες – μετά τις ΗΠΑ.

Από τους 383.000 Ισραηλινούς που έφυγαν από τη χώρα τον περασμένο μήνα, το 11,5% πήγε στην Τουρκία. Το ισραηλινό τουριστικό εμπόριο δεν πρόκειται ούτε να φτιάξει άλλα ούτε και να καταστρέψει την τουρκική οικονομία, αλλά με την οικονομία να βρίσκεται σε δύσκολη θέση και τον κορωνοϊό να καταστρέφει την τουριστική βιομηχανία, οι Τούρκοι έμποροι που βασίζονται στους Ισραηλινούς σίγουρα δεν θέλουν να χάσουν αυτό το μερίδιο της αγοράς.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η απειλή της αυστηρής συμβουλής στους τουρίστες να μην πάνε στην Τουρκία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί εάν η φυλάκιση των Οάκνινς διαρκέσει πολύ περισσότερο.

Δεν θα είναι αρκετή η έκδοση μιας ταξιδιωτικής συμβουλευτικής προειδοποίησης κατά του ταξιδιού στην Τουρκία: Μια τέτοια συμβουλή, στην πραγματικότητα, ισχύει από το 2017 – αλλά αγνοείται ευρέως. Η Τουρκία περιλαμβάνεται στον κατάλογο του αντιτρομοκρατικού γραφείου στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας ως χώρα όπου υπάρχει «υψηλή συγκεκριμένη απειλή» για τους Ισραηλινούς, μια από τις 16 χώρες με αυτήν την ταξινόμηση, μαζί με κράτη όπως η Αλγερία, ο Λίβανος, το Πακιστάν και η Τυνησία.

Από τα πέντε επίπεδα απειλής, αυτό είναι το δεύτερο υψηλότερο. Το υψηλότερο επίπεδο απειλής είναι οι χώρες στην κατηγορία «πολύ υψηλή συγκεκριμένη απειλή» που περιλαμβάνει κράτη όπως το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία και τη Συρία.

Παρά την ταξιδιωτική προειδοποίηση που ισχύει για την Τουρκία, χιλιάδες Ισραηλινοί -συμπεριλαμβανομένων μεγάλου αριθμού Ισραηλινών Αράβων- εξακολουθούν να κάνουν κράτηση για πακέτα προς τη χώρα, πεπεισμένοι ότι το είδος της συγκεκριμένης απειλής για την οποία προειδοποιεί η αντιτρομοκρατική μονάδα του NSC δεν τους αφορά.

Από την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, η τρομοκρατία δεν είναι η μόνη απειλή που αντιμετωπίζουν οι Ισραηλινοί στην Τουρκία. Τώρα αντιμετωπίζουν επίσης ενέργειες από τις ίδιες τις τουρκικές αρχές – και αυτό είναι κάτι που η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει την ευθύνη να προειδοποιήσει τους πολίτες της με τον πιο έντονο τρόπο, εάν η υπόθεση Οάκνιν δεν επιλυθεί σύντομα: Μην πάτε στην Τουρκία γιατί μπορεί να συλληφθείτε αυθαίρετα από την αστυνομία και να σας ρίξουν στη φυλακή με πλαστές κατηγορίες «κατασκοπείας».