Οι υπέρμαχοι της χορτοφαγικής και vegan (αυστηρά χορτοφαγικής) διατροφής υποστηρίζουν με όλο και μεγαλύτερη θέρμη πως αυτός ο τρόπος ζωής μπορεί να βελτιώσει την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων. Από την πλευρά τους οι περιβαλλοντολόγοι επισημαίνουν το πόσο τα ζωικά προϊόντα επιβαρρύνουν το περιβάλλον.
Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση PNAS συνδυάζει και τις δύο αυτές απόψεις και επισημαίνει πως η υιοθέτηση χορτοφαγικής ή vegan διατροφής μπρορεί να σώσει εκατομμύρια ζωές και να εξοικονομήσει τρισεκατομμύρια δολάρια. "Υπάρχουν τεράστιες προοπτικές για την υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία", τονίζει ο ερευνητής Μάρκο Σπρίνγκμαν από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Οι επιστήμονες επεξεργάστηκαν διαφορετικά σενάρια σχετικά με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων και κατέληξαν στο ότι η διατροφή vegan θα μπορούσε να αποτρέψει οκτώ εκατομμύρια θανάτους μέχρι το 2050 και η χορτοφαγική διατροφή 7,3 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με τους ερευνητές οι επιπτώσεις της αλλαγής στη διατροφή θα είναι επίσης σημαντικές, αν σκεφτεί κανείς πως η εκτροφή και πώληση ζώων ευθύνεται για το 14% των αερίων που προακαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η χορτοφαγική και vegan διατροφή μπορούν να περιορίσουν κατά 70% και 63% τις εκπομπές αυτών των αερίων αντίστοιχα.
Η αλλαγή στον τρόπο διατροφής μπορεί να εξοικονομήσει περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο μειώνοντας τις παροχές υγείας και τη χαμένη παραγωγικότητα. Το αυτό θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και τα 30 τρις αν υπολογίσει κανείς τη μείωση των θανάτων. Στους υπολογισμούς αυτούς δεν περιλαμβάνονται τα οικονομικά οφέλη από τον περιορισμό καταστροφικών καιρικών φαινομένων που προκαλούνται εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.
Ο Σπρίνγκμαν επισημαίνει πως η αλλαγή στον τρόπο διατροφής έχει διαφορετικά ευεργετικά αποτελέσματα ανάλογα με τις περιοχές. Για παράδειγμα ο περιορισμός κατανάλωσης κόκκινου κρέατος θα βελτιώσει την υγεία των λαών στης Νότιας Αμερικής, της Ανατολικής Ασίας και των πλουσίων χωρών της Ευρώπης, ενώ στη Νότια Ασία και στην υπο-Σαχάρια Αφρική οι κάτοικοι θα ωφεληθούν από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.