Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ανέλαβε και επισήμως πλέον, να διερευνήσει τις πτυχές της ένοπλης ληστείας με την λεία «μαμούθ» που έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης σε βάρος του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στη Μαλεσίνα.
Πρώτα από όλα, από την εξέταση του βιντεοληπτικού υλικού και από τις καταθέσεις των μαρτύρων (4 υπαλλήλων και 3 πελατών που βρίσκονταν στο κατάστημα) ξεκαθάρισε πως οι δράστες ήταν δύο γυναίκες και ένας άντρας (αρχικά υπήρχε το ερωτηματικό μήπως ήταν μεταμφιεσμένες γυναίκες). Όλοι τους φορούσαν περούκες με ακάλυπτα πρόσωπα. Η μία γυναίκα φορούσε ξανθιά περούκα και η άλλη μελαχρινή, ενώ η μία ήταν πιο μεγάλη σε ηλικία και η άλλη νεαρότερη.
Η μεγαλύτερη σε ηλικία έδειχνε να κάνει το «κουμάντο», εκείνη έδινε εντολές και εκείνη μιλούσε στους πελάτες για να τους πει ότι στόχος τους ήταν μόνο τα χρήματα της τράπεζας και όχι τα δικά τους και πως πρόκειται για... «απαλλοτρίωση». Αυτή είναι μία λέξη που αμέσως τράβηξε την προσοχή των Αρχών, αφού χρησιμοποιείται ως όρος μόνο από τρομοκράτες.
Η μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα ήταν επίσης πολύ σχολαστική με το να μην αφήσουν ίχνη και αποτυπώματα, σκουπίζοντας διαρκώς με ένα χαρτομάντηλο τους χώρου γύρω από τα ταμεία. Η εξωτερική κάμερα της τράπεζας κατέγραψε τον αριθμό πινακίδας του λευκού Toyota Starlet που χρησιμοποίησαν για τη ληστεία. Η πινακίδα παρέπεμπε σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας ενός Αλβανού, κατοίκου Μαλεσίνας, που είχε αποσύρει το δικό του αυτοκίνητο και είχε γίνει οριστική διαγραφή των πινακίδων του καιρό πριν.
Αντίστοιχα, όταν οι αστυνομικοί του Α.Τ. Λιβαδειάς εντόπισαν το αυτοκίνητο, έλειπαν πλέον οι πινακίδες. Όπως προέκυψε, το αυτοκίνητο ήταν κλεμμένο από την περιοχή του Αμαρουσίου από τις 22 Μαΐου 2016 και οι δράστες το είχαν εγκαταλείψει, αφού πρώτα είχαν καθαρίσει πολλές του επιφάνειες με χλωρίνη, πρακτική που ακολουθούν οργανωμένοι κακοποιοί και τρομοκράτες για την εξαφάνιση τυχόν ιχνών τους και γενετικών υλικών.
Η τελική λεία των δραστών όπως προέκυψε από την αναλυτική καταμέτρηση, από το χρηματοκιβώτιο, το ΑΤΜ και τα ταμεία, έφτασε τα 180.000 ευρώ!
Το χρονικό της ληστείας
H ένοπλη ληστεία σημειώθηκε στις 14:15 το μεσημέρι της Τετάρτης στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Μαλεσίνα. Τρεις δράστες, δύο γυναίκες και ένας άντρας, περίμεναν να βγουν οι πελάτες από την τράπεζα και λίγο πριν κλείσει το υποκατάστημα, κυριολεκτικά εισέβαλαν στο εσωτερικό της με προτεταμένα δύο όπλα.
από LAMIASTARGR
Οι δύο γυναίκες, μαζί με τον συνεργό τους ακινητοποίησαν τον διευθυντή της τράπεζας και τους υπαλλήλους υπό την απειλή των όπλων και τους αναγκάσουν να τους παραδώσουν όσα χρήματα είχαν τα ταμεία, το ΑΤΜ και το χρηματοκιβώτιο.
Αμέσως μετά, οι δύο γυναίκες και ο άντρας συνεργός τους, επιβιβάστηκαν σε ένα λευκό αυτοκίνητο, που έφερε πλαστές πινακίδες, όπως αποδείχτηκε αργότερα και τράπηκαν σε φυγή αναπτύσσοντας ταχύτητα. Και οι τρεις δράστες φορούσαν περούκες και είχαν ακάλυπτα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους.
Στην περιοχή σήμανε συναγερμός και ξεκίνησαν άμεσα οι αναζητήσεις της Αστυνομίας, για τον εντοπισμό τους. Μία ώρα μετά τη διαφυγή τους, περίπου στις 15:30, εντοπίστηκε από άντρες του Αστυνομικού Τμήματος Λιβαδειάς ένα εγκαταλελειμμένο λευκό αυτοκίνητο που ταίριαζε στην περιγραφή, μέσα σε ελαιώνα στον επαρχιακό δρόμο Λάρυμνας-Κόκκινου στη Βοιωτία. Μπλόκα στήθηκαν σε διάφορα σημεία και συνεχίζονται οι έρευνες για τυχόν εντοπισμό τους.
Νέο σχέδιο απόδρασης Μαζιώτη και «χρηματοδότηση» τρομοκρατικών ενεργειών φοβούνται στην ΕΛ.ΑΣ.
Όπως η ίδια η Πόλα Ρούπα είχε παραδεχτεί με κείμενό της, η ληστεία που διέπραξε στις 25 Ιουνίου 2015 σε βάρος του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς, μέσα στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και με λεία 125.000 ευρώ έγινε για να χρηματοδοτήσει την απόπειρα απόδρασης του συντρόφου της και φερόμενου ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας»:
«Με αυτά τα χρήματα εξασφάλισα εκτός από την επιβίωσή μου στην "παρανομία", την οργάνωση της δράσης μου και την χρηματοδότηση της επιχείρησης για την απελευθέρωση του Νίκου Μαζιώτη και άλλων πολιτικών κρατουμένων από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού», είχε αναφέρει η ίδια, αργότερα στο κείμενό της.
Όπως είναι γνωστό, αντί για μία... πολυτελή απόδραση το μόνο που κατάφερε στις 21 Φεβρουαρίου 2016, μετά από έντονη συμπλοκή με τον πιλότο του ελικοπτέρου που μίσθωσε, ήταν να καταπέσουν στα όρια των Ερυθρών με τις Πλαταιές Βοιωτίας και να καταφέρει να διαφύγει. Τότε, πριν ζητήσει από τον πιλότο να αλλάξει πορεία, του ζήτησε να πάει στον Θεολόγο και ύστερα στην Κύθνο...
Η διαφυγή της από τις Πλαταιές, παρότι σύντομα η ευρύτερη περιοχή γέμισε αστυνομικούς, έγινε πολύ γρήγορα. Όλα οδηγούν στο συμπέρασμα πως το κρησφύγετο της Πόλα Ρούπα και των συνεργών της ενδεχομένως βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας. Άλλωστε η Στερεά Ελλάδα είναι μία αχανής έκταση με ελλιπή αστυνόμευση, εκατοντάδες χωριά και χωριουδάκια, παραλιακά, ορεινά και πεδινά, χωρίς πυκνοκατοικημένες περιοχές και πλήθος περιοχών που εύκολα ένας κακοποιός βρίσκει κρησφύγετο. Την προτίμηση στην ευρύτερη περιοχή την έχουν αντιληφθεί οι Αρχές και από παλιότερες ληστείες-τρομοκρατικές ενέργειες, όπως στο Δίστομο, ή τα κρησφύγετα των Παλαιοκώστα και Ριτζάι στις παράκτιες περιοχές της Βοιωτίας, στον κορινθιακό κόλπο.
Πλέον, προσπάθεια των Αρχών είναι να καταφέρουν να «κλειδώσουν» την ευρύτερη περιοχή, καθώς η αλήθεια είναι ότι ειδικά λόγω της μορφολογίας της είναι σαν να ψάχνεις βελόνα στα άχυρα. Η γνώση που έχουν για την περιοχή φαίνεται ότι είναι άρτια, αφού εγκατέλειψαν το κλεμμένο αυτοκίνητο σε ελαιώνα στα όρια της Λάρυμνας με το Κόκκινο, ευρύτερα στην περιοχή της Υλίκης.
Το ερώτημα τώρα είναι τι έχει σκοπό η Πόλα Ρούπα, αν όντως ήταν εκείνοι ή συνεργοί της και αν όντως ήταν εκείνη, αν θα προλάβει η Αντιτρομοκρατική να ανατρέψει τα σχέδιά της. Σε αναμονή βρίσκονται οι Αρχές και για τυχόν ευρήματα από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια, που ενδεχομένως θα αποδεικνύουν την εμπλοκή της στην υπόθεση.
Σχετικά Θέματα:
Υποπτεύονται την Πόλα Ρούπα για την ληστεία της τράπεζας στη Μαλεσίνα
Και η αντιτρομοκρατική στις έρευνες για την μεγάλη ληστεία στη Μαλεσίνα