Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής, τονίζουν διπλωματικές πηγές και υπογραμμίζουν ότι στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.
Επίσης, αναφέρουν πως η Μουσουλμανική Μειονότητα, η οποία ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.00 κατοίκους, Έλληνες πολίτες, και προσθέτουν πως στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη.
Τέλος, οι ίδιες διπλωματικές πηγές διαμηνύουν πως οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού.
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Την "τουρκική μειονότητα" στη Θράκη θα επισκεφτεί Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών
Στον απόηχο των πρόσφατων προκλητικών δηλώσεων Τσαβούσογλου για τουρκική μειονότητα στη Θράκη, διήμερη επίσκεψη στην περιοχή πραγματοποιεί από σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν. Μια επίσκεψη που αρχικά είχε θεωρηθεί ως «ανεπίσημη», ενώ τις τελευταίες ώρες με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τη χαρακτήρισε «επίσημη». Μάλιστα στη σχετική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, αναφέρεται πως ο Κιράν θα επισκεφθεί τη "τουρκική μειονότητα".
Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση από την Άγκυρα για την έλευση του υφυπουργού στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν είναι αρμόδιος για θέματα της τουρκικής μειονότητας στο εξωτερικό, σε μια ακόμη ένδειξη της πρόθεσης της Άγκυρας να αναδείξει τον ισχυρισμό της για ύπαρξη «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη.
Ο Γ. Σ. Κιράν έφτασε αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη σήμερα το μεσημέρι, τον υποδεχθεί ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν. Από τις πρ΄τες του δηλώσεις ο Τούρκος αξιωματούχος άρχισε τις προκλήσεις δηλώνοντας αναιδώς «δεν αποδεχόμαστε πιέσεις και περιορισμούς στους ομογενείς μας»!!!
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, θα επιβλέψει και τα έργα στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στη Θράκη. Πρώτη προγραμματισμένη επίσκεψη είναι στην Κομοτηνή. Θα ακολουθήσουν συναντήσεις σε Ξάνθη και Διδυμότειχο.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ήταν αυτός που έκανε λόγο για «Άουσβιτς», αναφερόμενος στις συνθήκες που επικρατούσαν στον Έβρο, τον Μάρτη του 2020, ενώ τον περασμένο μήνα, παρενέβη προς την κυβέρνηση του Κοσόβου, προκειμένου στην επικείμενη απογραφή πληθυσμού να υπάρχει επίσημη καταγραφή Τούρκων.
«Δεν αποδεχόμαστε πιέσεις και περιορισμούς στους ομογενείς μας»
Στο Γενί Τζαμί, το παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης ξεναγήθηκε πριν από λίγο, ο Τούρκος υφυπουργός εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψης του στη Θεσσαλονίκη.
Ο Τούρκος πολιτικός, έφτασε στο σημείο αμέσως μετά την επίσκεψη του στο τουρκικό προξενείο και στο πλαίσιο της ολιγόλεπτης του παρουσίας, είδε τους χώρους και ενημερώθηκε για την ιστορία του κτιρίου, δείχνοντας ενδιαφέρον τόσο για το εσωτερικό του κτιρίου όσο και για τους εξωτερικούς χώρους στους όποιους φυλάσσονται μαρμάρινα γλυπτά από τη ρωμαϊκή εποχή.
Μάλιστα, ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Twitter τόνισε πως «στη Θεσσαλονίκη συναντηθήκαμε με τους εκπροσώπους της τουρκικής κοινωνίας, τους θρησκευτικούς λειτουργούς» και όπως είπε «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι πιέσεις και οι περιορισμοί στην ελευθερία θρησκείας, γλώσσας και προσευχής των ομογενών μας. Είμαστε δίπλα στους ομογενείς μας που παρά τις δυσκολίες διατηρούν την ταυτότητα και την θρησκεία τους».
’te Türk toplumu temsilcileri ve din görevlileriyle biraraya geldik.
?Soydaşlarımızın dil, din ve ibadet özgürlüğüne baskı ve kısıtlamalar kabul edilemez.
?Tüm zorluklara karşı kimlik ve inançlarını koruyan soydaşlarımızın her zaman yanındayız.
— Yavuz Selim KIRAN (@yavuzselimkiran)